Середа, 24 Квітня 2024 р.
4 Травня 2020

ЦРЛ ПРАЦЮЄ, КОНТАКТНИХ ШУКАЮТЬ

Звістка про першу смерть у районі від COVID-19 породила чимало чуток. Сьогодні містом почала ширитися інформація по те, що Центральну райлікарню закрито, на черзі – міська. Власне і уся Кам’янеччина може опинитися під замком, бо коло контактних осіб у подружжя з району, чимале. Що з усього цього правда, а що витвір фантазії, з’ясовував «Подолянин».

У коментарі головний лікар Центральної райлікарні Віталій ШЕВЧУК одразу ж спростував інформацію щодо закриття ЦРЛ. На сьогодні там коронавірус підтверджено у лікаря, 57 років (саме він лікував подружжя із району, у якого згодом підтвердили COVID-19). У всіх, хто контактував із медиком, зокрема у його колег з ЦРЛ та членів родини, взято біоматеріал на ПЛР-тестування. Деякі зразки уже опрацьовано і вони негативні, а деякі – ще у роботі.
– Не йдеться і про закриття міської лікарні, – повідомив начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК.
Зараз чимало роботи лягло на плечі лікарів-епідеміологів, котрі мають встановити коло контактних осіб пацієнтів, у яких підтверджено коронавірус. У коментарі «Подолянину» завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ повідомила, що за станом на 4 травня у місті і районі маємо 9 підтверджених випадків COVID-19: один – летальний, один пацієнт одужав, двоє перебувають на лікуванні в Хмельницькій інфекційні лікарні, четверо безсимптомних хворих, які наразі перебувають в самоізоляції, один хворий на амбулаторному лікуванні. Одужала і жителька села Жванець, яка перебувала на контролі Чернівецького лабораторного центру.

– Наразі ми продовжуємо встановлювати коло контактних осіб подружжя із району та їхніх рідних, у яких теж діагностовано коронавірус. І цифра ця постійно змінюється в бік збільшення. У деяких осіб вже взято матеріали на ПЛР-тестування і отримано перші результати – поки усі негативні. Але чимало зразків ще у роботі. Прохання до усіх, хто контактував із особами, у яких лабораторно підтверджено COVID-19, звернутися на «гарячу лінію» міськради за номером 15-05 або зателефонувати до відділення організації епідеміологічних досліджень лабораторного центру МОЗ України – 9-65-72. Вкрай важливо, аби люди, які контактували із хворими на коронавірус, самоізолювалися по максимуму до отримання висновків ПЛР-тестування. Адже у більшості людей хвороба протікає безсимптомно або ж у легкій формі, але попри це такі особи є активними розповсюджувачами вірусу.