Четвер, 25 Квітня 2024 р.
7 Серпня 2020

ЩО САМЕ В МЕДИЦИНІ ЗАЛИШИЛОСЬ БЕЗКОШТОВНИМ

П’ять місяців тому в Україні стартував ІІ етап медичної реформи. Відтак гроші пішли за пацієнтом і на вторинний, і на третинний рівні меддопомоги. Щоправда, нині до нововведень запитань більше, ніж відповідей. Якщо пацієнти нарікають, що ще важко зрозуміти, які послуги справді є безкоштовними, а за які доводиться сплачувати (адже враховується вік, наявність направлення від сімейного лікаря тощо), то медики скаржаться на те, що затверджені НСЗУ тарифи на відшкодування за послуги не відповідають реаліям життя, є суттєво заниженими, і через це деякі заклади опинилися на межі виживання. Хмизу підкинула
і світова пандемія, через яку відвідуваність у поліклініках та лікарнях суттєво знизилася. Не дивно, що й до нашої редакції надійшло чимало запитань від кам’янчан, які ми переадресували начальнику міськуправління охорони здоров’я Юрію ПЛИВАНЮКУ та головному лікарю КНП «Дитячий медичний центр» Тетяні ОЧЕРЕТЕНКО.

ЩО СПРАВДІ ЗАДАРМА

Але перш ніж отримати відповіді, давайте розберемося, які конкретно послуги надаються пацієнтам безкоштовно і покриваються програмою медичних гарантій.
• Первинна медична допомога. Сюди входять консультації з лікарем, із яким пацієнт уклав декларацію, скерування лікарем до вузькопрофільних фахівців, вакцинація за календарем щеплень, супровід па­цієнтів із хронічними хворо­бами. У пакет входять такі діаг­нос­тичні процедури та аналізи: загальний аналіз крові з лей­коцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма, ви­мірювання ваги, зросту, окружності талії, швидкі тести (на вагітність, тропонін, ВІЛ, вірусні ге­патити).
• Екстрена медична допомога.
• Амбулаторна вторинна та третинна меддопомога дорослим і дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу.
• Мамографія (з 40 років).
• Гістероскопія (діагнос­тич­на/з ендоскопічною маніпуляцією) (50 +).
• Езофагогастродуоденоскопія (діагностична/з ендоскопічною маніпуляцією) (50 +).
• Колоноскопія (діагнос­тич­на/з ендоскопічною маніпуляцією) (з 40 років).
• Цистоскопія (діагностич­на/з ендоскопічною маніпуляцією) (з 50 років).
• Бронхоскопія (діагностич­на/з ендоскопічною маніпуляцією).
• Лікування пацієнтів методом екстракорпорального гемодіалізу в амбулаторних умовах.
• Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах.
• Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій.
• Медична допомога при гострому мозковому інсульті, гострому інфаркті міокарда, а також при пологах і новонародженим у складних неонатальних випадках.
• Діагностика та хіміотерапевтичне і радіологічне лікування онкологічних захворювань у дорослих та дітей.
• Психіатрична допомога дорослим та дітям.
• Діагностика та лікування дорослих та дітей із туберкульозом.
• Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ.
• Лікування осіб із психіч­ними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії.
• Стаціонарна і мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям.
• Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, упродовж перших трьох років життя.
• Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату, нервової системи.
• Екстрена медична до­помога пацієнтам із підозрою або встановленим діагнозом COVID-19, а також стаціонарна допомога таким хворим.
• Медична допомога, яка надається мобільними медичними бригадами, що створені для реагування на коронавірусну хворобу (COVID-19).
До слова, ці послуги можна отримати в будь-якому мед­закладі України, який уклав договір із НСЗУ. Тепер немає жодної прив’язки до місця проживання. Єдина перепустка – направлення сімейного лікаря чи вузького спеціаліста.

КАЛЕЙДОСКОП ЗАПИТАНЬ ВІД МІСТЯН

– Тепер усі наші медзаклади, які уклали договір із НСЗУ, змінили статус і намагаються якомога біль­ше заробити грошей, – коментує Юрій Пливанюк. – У цей перехідний і важкий період вибудовуються взаємовідносини в законодавчому полі, вимальовуються договірні відношення між одним закладом й іншим. Наше завдання – використати більше ресурсу, який відшкодовується НСЗУ, якісно обстежити пацієнта, полікувати його, аби він залишився задоволеним і з найменшими фінансовими та моральними витратами.
Тепер медзаклади мають право надавати платні медичні послуги, які не входять до програми медичних гарантій. Але це має здійснюватися у вигляді офіційних платежів за надання платних послуг. Тобто має бути офіційна проплата з чеком, на якому вказано, за що ви платите і кому.
Частина тарифів на платні послуги вже затверджена на засіданні виконкому міськради. Реш­та переглядається і також буде затверджуватися. І так відбувається на всіх територіях. Скажімо, більшість обласних медзакладів уже мають затверджені офіційні тарифи на послуги. Зокрема, це і станція переливання крові, і обласні лікарні, і навіть госпіталь інвалідів війни.
– Юрію Васильовичу, але попри те, що програма медичних гарантій таки фінансово прикриває певну частину і обстежень, і консультацій, і операцій, однак є нарікання, що тепер за деякі аналізи, зокрема глікований гемоглобін, хворим доводиться сплачувати із власної кишені. Хоча до запровадження другого етапу реформи ці аналізи діабетики проходили безкоштовно.
– Справді, деякі аналізи нам вдавалося забезпечити певним фінансовим ресурсом. Нині цього аналізу немає в переліку програми медичних гарантій, тому хворі й мають самостійно сплачувати за нього. Але я завжди виступаю за програмний продукт, який мав би прикривати незахищених кам’ян­чан. Ми маємо чітко сказати, що за цю послугу не відшкодовуватиметься НСЗУ, на неї мають бути додаткові кошти з міської скарбниці. Скажімо, такі програми вже затверджували. Це апробовано на шкільній медицині, медоглядах призовників у військкоматі. І в такий спосіб має бути захищене максимально велике коло пацієнтів.
– Юрію Васильовичу, останнім часом усе більше лікарів нарікають на те, що тарифи на медичні послуги, які відшкодовує Національна служба охорони здоров’я, занадто низькі та некон­курентні з приватними структурами. Скажімо, в поліклініці консультація окуліста коштує близько 50 гривень, а у приватній клініці – дві сотні. Різниця суттєва. Аби заробити на бодай мінімальну зарплатню, лікареві треба приймати в день не один десяток пацієнтів?
– Однозначно тарифи мають бути переглянуті в бік збільшення, тому що нинішні занижені. І стосується це як консультацій, так і стаціонарної допомоги. Зокрема, про це йшлося і під час виїзного засідання комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Захід відбувся у Хмельницькому місяць тому. Там медична спільнота акцентувала увагу на цьому, і майже всі території ініціювали звернення про перегляд тарифів.
– А що робити кам’янчанам, якщо в них вимагають гроші за медичну послугу, яка має надаватися безкоштовно?
– Дива не сталося, і трапляються прикрі випадки. Якщо хворому відмовили у безоплатній консультації за електронним направленням, спочатку варто звернутися до головного лікаря медзакладу або ж міського управління охорони здоров’я. Також можна зателефонувати в контактний центр Національної служби здоров’я.
Але я ще раз наголошую, що наразі ми всі в перехідному періоді, тому проблеми можуть виникати. Неабияким ударом стала і пандемія коронавірусу. Через карантинні обмеження заклади мало заробляють грошей, бо відвідуваність різко знизилася. Тому їхній економічний стан не вельми. Зокрема, наші поліклініки – і дитяча, і доросла. Тому запла­но­ване додаткове фінансове забезпечення закладам, які до цього мали більше фінансів, аніж за договорами НСЗУ. Така субвенція має надійти майже в усі регіони України. На цьо­му наголошували і під час засідання, мовляв, у період пандемії заклади не можна кидати наприз­воляще, а варто підтримати. Але в жодному разі у керівників не повинна виникати ілюзія, що так буде завжди.
– На сесії міськради, що відбулася 4 серпня, депутати затвердили не лише придбання ультра­звукового сканера для Перинатального центру, а й пристрою для проведення ПЛР-досліджень. Зокрема, останнє знадобиться місту навіть після того, як коронавірус вдасться перемогти?
– Справді, передбачений держав­ний транш у розмірі півмільйона гри­вень на закупівлю цього апарату для ПЛР-тестувань. Тепер маємо відшукати кошти в міському бюджеті та за­лучити благодійників. Аби придбати необхідне, облаштувати приміщення відповідно до всіх норм, знадобиться близько 2 мільйонів гривень. Але це принесе економічний ефект у майбутньому, адже не потрібно буде щодня долати 100-кілометрову відстань, щоб відвезти матеріали на дослідження у Хмельницький, або ж витрачати солідні кош­ти у приватних структурах. Щодня проїзд обходиться у 735 гривень, якщо їде одна машина. Буває, що їдуть дві, тоді сума подвоюється.
Нове обладнання знадобиться і після завершення пандемії, адже завдяки йому можна зробити широке коло досліджень.
Крім цього, було виділено додатково 500 тисяч гривень на придбання захисних костюмів, деззасобів, тестів на ІФА.
– Періодично місто проводить ІФА-дослідження медпрацівникам. А чи тестують лаборантів при­ватних лабораторій, зокрема там, де беруть тести на коронавірус?
– Зважаючи на те, що є фахівці, котрі працюють і в приватних установах, і в державних, то, мабуть, половина тестувань таки проводиться. Ми будемо додатково звертатися до всіх приватних структур, аби керівники відповідальніше стави­лися до здоров’я своїх працівників.
– Коли замість «Пакунка малюка» батькам видаватимуть по 5000 гривень на новонародженого?
– Заявлено, що в серпні буде ад­ресна грошова допомога. Можливо, це і на краще, бо траплялися нарікання від батьків, мовляв, пакунок неправильно сформований. Інше питання: достатньо чи недостатньо цих коштів. На мій погляд, адекватні батьки придбають те, чого насправді не вистачає їхньому малюку.
– Недавно товариство Червоного хреста, що діє в Кам’янці-­По­дільському, створило піклу­валь­ну раду майбутнього центру паліа­тивної допомоги і реабілітації міста. Що передбачає цей проєкт?
– Наразі розпочато роботу над проєктом, аби в старих історичних корпусах міської лікарні, де свого часу діяла лікарня для бідних, облаштувати комфортні умови для паліативної допомоги і реабілітації. Насамперед говоримо про реабілітацію, пов’язану з паліативною допомогою і онкологією. Але з часом планується захопити більше коло нозології. Ми також підтримуємо цей почин. Звичайно, потрібні серйозні капіталовкладення. Попри прогалину в нашій державі у питанні паліативної допомоги, нині весь світ та благодійні організації підтримують цю тему. Не стоїть осторонь і держава. Гадаю, що і нам вдасться на власному прикладі продемонструвати, як місто вирішило це питання.
– До редакції звернулися наші освітяни, які опинилися на роздоріжжі. Ще у червні міністр охорони здоров’я Максим Степанов офіційно заявив, що до завершення карантину щорічні проф­огляди проходити не потрібно. Що робити нашим учителям, працівникам торгівлі тощо?
– Поки що всі мусять почекати на додаткове розпорядження. Додам, що деякі речі, як-от флюорографія, має проводитися і безкоштовно. Адже в колектив можна занести не лише коронавірус, а й туберкульоз.

А ЩО РОБИТИ З ДІТЛАХАМИ?

Тетяна ОчеретенкоНайменші кам’янчани також мають пройти профогляд у дитячих спеціалістів. У коментарі «Подолянину» головний лікар КНП «Дитячий медичний центр» Кам’янець-Подільської міської ради Тетяна ОЧЕРЕТЕНКО детально розповіла, для кого обстеження є обов’язковим і як його пройти:
– Сьогодні, на жаль, МОЗ відмінило обстеження вузькими спеціалістами дітей у школах і садочках. Щоправда, залишено обов’язковий профогляд для дітей певного віку. Ми, власне, і керуємося цими наказами. Без медичної довідки дитину не візьмуть ані до школи, ані дитсадка. Ми ж не підпишемо її, якщо батьки не пройдуть певних обстежень:
1-2, 2-3 роки – стоматолог, інші за показами;
3-5 – стоматолог, логопед, інші за показами;
5-6 – хірург, ортопед, офтальмолог, лор, логопед, психіатр, ендокринолог, інші за показами;
6 – хірург, офтальмолог, стоматолог, інші за показами;
7, 8, 9, 10 – за показами;
11 – хірург, ортопед, офтальмолог, стоматолог;
12, 13 – за показами;
14-15 – стоматолог, дитячий гінеколог, хірург, ендокринолог, психолог (за показами), обов’язкова флюорографія;
16-17 – стоматолог, гінеколог, флюорографія.
Аби пройти обстеження безкош­товно, батьки мають звернутися до сімейного лікаря чи педіатра, з яким укладено декларацію, по електрон­не направлення. Діє воно впродовж року, отримати консультацію і пройти обстеження можна як у дитячому центрі, так і в інших містах. Направлення не потрібні до стоматолога, педіатра, психіатра, гінеколога. Прийоми у цих спеціалістів відшкодовує НСЗУ, батькам не потрібно сплачувати за це. Записатися на прийом можна через «Медікс» або ж у реєстратурі.
Якщо батьки не бажають звернутися по направлення, то за обстеження їм доведеться сплатити в касі. Ціни на тарифи лояльні. Консультація вузького спеціаліста коштує від 30 до 90 гривень.
До слова, до нашого центру наразі звертаються мешканці не лише з нашого міста і району, а й із сусідніх Чемеровеччини та Дунаєвеччини.