Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
4 Вересня 2020

ЧИ ДОРЕЧНА ВАКЦИНАЦІЯ ВІД ГРИПУ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ?

На календарі – осінь, і разом із цією порою року в наше життя знову непроханими гостями завітають сезонні болячки. Крім нового і невивченого до кінця коронавірусу, можлива зустріч і з не менш підступним грипом. Від коронавірусу ми можемо поки що убезпечитися, дотримуючись карантинних заходів, бо вакцина від нього й досі у процесі розробки і тестування, то від сезонного грипу захист існує. І хоча вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19, але дозволяє уникнути зайвої госпіталізації та звернення до лікарів. Тому і епідеміологи, і лікарі рекомендують провакцинуватися від грипу, аби виключити поєднання обох захворювань і ускладнень. Бо, за попередньою інформацією,
у цьогорічному сезоні 2020-2021 років, за прогнозами ВООЗ, у нас циркулюватимуть чотири віруси грипу: два віруси A (H1N1 та H3N2) та два віруси В (Victoria та Yamagata).

ДУМАЄМО-ГАДАЄМО І НА ВАКЦИНУ ЧЕКАЄМО

Алла Грицай– Наразі ми пильно стежимо за інформа­цією ВООЗ щодо прогнозу на наступний епідемічний сезон, – коментує завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Маємо отримати і роз’яснення, які штами грипу цьогоріч прогнозуються. Щодо вакцинації проти сезонного грипу, то вона дуже доречна. Менше буде причин підозрювати коронавірус, який має такі ж симптоми, як і ГРВІ. Вона не захистить від коронавірусу, але, можливо, вакцинація від грипу дасть імунну відповідь і на захворюваність респіраторну, в тому числі й коронавірусну. Поки що сезонної вакцини від грипу в продажу ще немає, ймовірно, вона з’явиться наприкінці вересня. Тому кам’янчани мають час, аби зважити всі «за» і «проти», дочекатися офіційних роз’яснень і замовити вакцину в аптеках.
Про необхідність вакцинувати діток каже й лікар-інфекціоніст КНП «Дитячий медичний центр» Наталія КІБРІК:
– Вакцинуватися від сезонного грипу варто, бо торік ця недуга в багатьох хворих перебігала з ускладненнями. Чим активніше ми буде­мо прищеплюватися, тим кращий матимемо перехресний імунітет і захист. Що таке вакцинація? Це коли в організм людини вводиться частинка вірусу, імунітет починає боротися, виробляти антитіла і стає захищеним у разі зустрічі з болячкою. На місці уколу може з’явитися почервоніння, підвищитися температура тіла, але це є нормою і минає за день-два. Саме в такий спосіб організм починає формувати імунітет до вірусу. Додам, що щеплення захищає від сезонного грипу впродовж року. На наступний рік треба його повторити і обирати ту вакцину, яка доречна саме на новий епідсезон. Щоправда, захисту від ГРВІ вакцина не дає.
Наталія КібрікНаталія Степівна пояснила, що є три види грипу – А, В і С. Два останні стабільніші, рідше мутують, а в тих, хто вже перехворів, на певний період формується імунітет. А ось грип А щосезону дає антигенний зсув – процес, у ході якого штами двох і більше різних вірусів об’єднуються і дають новий підтип. Простіше кажучи, щороку вірус мутує, і населення зовсім не готове до нових штамів, не встигає сформувати колективного імунітету, бо на наступний рік вірус може мати вже нове обличчя. Аналізуючи попередні роки, лікар пригадує циркуляцію «свинячого» і «пташиного» грипів – тоді люди масово і важко хворіли, в декого розвивалися атипові пневмонії, чимало хворих, на жаль, померли:
– Саме грип А – досить підступний, тому краще вакцинуватися, аби захиститися. Бо грип плюс ще й коронавірус – досить серйозно, це дві важкі хвороби, і невідомо як із ними впорається організм, який ви­снажується навіть після однієї такої болячки.
До речі, торік кам’янчани вакцинувалися активніше, ніж у поперед­ні роки. Якщо раніше щеплення робили 50 дітям, то торік – понад двом сотням. Але насправді це незнач­ний відсоток у порівнянні з усім міс­том. Тому саме час почати штур­мувати аптеки і замовляти вакцину. Бо в попередні роки вона з’явля­лася в нас із запізненням: наприкінці жовтня, у листопаді й навіть аж у грудні. Ймовірно, через те, що в Україні її не так масово купують, як у Європі та США. Тому й поставки малі.
Зробити щеплення дітям батьки можуть у нашій установі в кабінеті щеплень, заздалегідь придбавши вакцину в аптеці.

ДЕЯКІ ПАЦІЄНТИ ЗАХИЩАЮТЬСЯ ЩОРОКУ

Щороку перед початком нового епідсезону на вакцинацію до районного педіатра Ніни ВЕЛІ­АНІ приходять чимало її пацієнтів. І цьогорічна пандемія не стане їм на заваді, аби захистити себе і рідних.
Ніна Веліані– Вакцину­ватися кра­ще на початку осені, коли вірус грипу ще не цир­кулює, і діти не почали хворіти на інші сезонні респіраторні захворювання, – пояснює Ніна Сергіївна. – Через 14 днів після щеплення ор­ганізм починає виробляти антитіла. В умовах пандемії вакцинація від грипу обов’язкова, щоб запобігти коінфекції – об’єднання грипу з коронавірус­ною інфекцією. Це може значно ускладнити процес надання мед­допомоги.
Вакцина від грипу не захищає від коронавірусної інфекції, але захищає від зайвих походів до лікарні. Вакцина проти грипу належить до рекомендованих щеплень і відсутня в національному календарі щеп­лень, тому придбати її можуть за кошти місцевого бюджету, підприємств або власним коштом громадян.
Вакцинація від грипу особливо потрібна тим, хто щоденно працює в колективі й наражає себе на небезпеку зараження вірусом грипу. Передусім такі щеплення рекомендовані особам, які входять до групи ризику. Є протипокази щодо вакцинації, але вони досить обмежені, й це питання лікар може вирішити індивідуально, зважаючи на стан па­цієнта на момент щеплення.
За словами лікарки, в Україні в цьогорічний епідсезон актуальними будуть чотири вакцини від очікуваних штамів грипу: французька «Vaxigrip TETRA» – чотиривалентна, виробництва Республіки Корея є дві – тривалентна «ДжіСіФлю» та чотири­валентна «ДжіСіФлю Квадривалент», і нідерландська «Influvac» – тривалентна.
– Щеплення проти грипу дітям можна робити з 6 місяців. Щоправда, для тих, кого вакцинують вперше, є своя схема. Малюків і дітей до 9 років, які вперше вакцинуються, щеплення роблять двічі з інтервалами в один місяць. А вже в наступні роки – лише один раз. Зробити це можна як у державних амбулаторіях сімейної медицини, так і в приватних закладах.
Ніна Сергіївна додала, що важ­ливим є забезпечення чіткого дотримання правил інфекційного контролю під час щеплень в умовах пандемії:
всі пацієнти і медпрацівники мають бути в медмасках;
діти та дорослі, яких вакцинують, не повинні мати симптомів нової коронавірусної інфекції, зокрема кашлю чи підвищеної температури;
бажано поєднувати вакцинацію з плановим патронажним оглядом і профоглядами, перевагу надавати комбінованим вакцинам, щоб зменшити візити до лікаря;
уникати створення черг, скупчення в кімнатах очікуван­ня, заздалегідь планувати графік консультаційних прийомів і вакцинації, розмежовувати потоки пацієнтів (організувати окремі входи або визначити години для рутинної вакцинації);
виділити добре вентильовані приміщення та забезпечити дотримання соціальної дистанції не менше як 1,5-2 м щодо інших людей (або тих, хто з дітьми), які очікують на вакцинацію;
рутинну вакцинацію людей, що перебували на самоізоляції через COVID-19, і контактних осіб треба здійснювати після закінчення періоду самоізоляції в разі відсутності симптомів респіраторної інфекції;
вакцинувати людей, які мали лабораторно підтверджений випадок COVID-19, можна після одужання.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ, ЩОБ ВАКЦИНУВАТИСЯ

Тетяна Кузняк– Щорічна вакцинація від гри­пу – це най­ефективніший спосіб зменшити ризик захворіти на грип, а відтак і уникнути ризику серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті, – переконана директорка КНП «Центр ПМСД» міськ­ради Тетяна КУЗНЯК:
– На фоні пандемії коронавірусу важливо провакцинуватися від грипу, аби виключити поєднання двох важких захворювань зі схожими симптомами. Особливо доречно це для груп ризику, куди входять вагітні; люди віком від 65 років; із надмірною вагою; діабетики; хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, захворювання легенів чи інші важкі хронічні недуги. Серед професійних груп ризику медпрацівники, освітяни, продавці, водії громадського транспорту й інші, хто працює в людних місцях.
Вакцинація не проводиться при гострій хворобі, застуді або якщо є підстави вважати, що не буде сформована імунна відповідь. Наприклад, якщо пацієнт приймає імуносупресивну терапію, яка пригнічує імунну відповідь. Або якщо людина має важкий імунодефіцит – вакцина безпечна, але у цьому разі на неї не буде сформовано імунної відповіді. Також не варто робити щеплення, якщо в пацієнта є важка алергічна реакція на вакцину або її компоненти.
Охочим вакцинуватися, за словами Тетяни Іванівни, слід насамперед звернутися до сімейного лікаря чи терапевта, з яким укладена декларація. Медик огляне пацієнта, визначить, чи немає протипоказів, порекомендує вакцину, випише рецепт і дасть направлення на щеплення, яке можна зробити в кабінеті щеплень в амбулаторіях відповідно до графіка роботи. Придбати вакцину можна в аптеці.