Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
6 Листопада 2020

ЧИ ЗАДОВОЛЬНЯЄТЬСЯ ПОПИТ НА АНТИБІОТИКИ?

Із приходом осені кількість хворих на ковід збільшується в геометричній прогресії. Ситуація залишається напруженою не лише в Україні, а й усьому світі. Ріст захворюваності призвів до того, що не в усіх аптеках є медикаменти, які прописують лікарі. Зокрема, в місті виникли перебої з антибіотиками, які медики виписують при ускладненнях коронавірусної інфекції. Це сповна відчула наша читачка Тетяна, яка змушена була оббігати мало не пів міста в пошуках ліків для хворого родича.

«Напевно, вже немає жодної сім’ї, яка б так чи інакше не стикнулася з бідою сьогодення – ковідом, – пише кам’янчанка у листі до редакції. – Вона спіткала й нашу родину. І коли потрібно рятувати життя рідної людини, не йдеться ні про гроші, ні про сили. Але тут виникає інша проблема – нестача ліків.
Курс лікування від коронавірусу важкої форми довготривалий. Хворому призначають дорогі антибіотики, і навіть не один вид. Крім того, виникають ще й супутні проблеми зі здоров’ям, які треба усувати. І хоча частину ліків забезпечує держава, все ж потрібно докуповувати. Інколи доводилося оббігати декілька аптек, щоб знайти потрібне. А на­ступного дня (список ліків був розрахований на один день) уже в тому ж місці відповідали, що препарат закінчився, бо його швидко розкуповують, а замовити, на жаль, немає де. І все починалося спочатку. Зокрема, йдеться про цефосульбін. Або ще один антибіотик – моксимак, про який у центральних аптеках навіть не знають. Він дорогий, тому й не замовляють.
Можна сказати, що рятівною соломинкою ставали аптеки при райлікарні. Але там теж своя спе­ци­фіка. Декілька з них не дають чеків, а вони були потрібні. Та й теж трапляються перебої, бо хворих багато.
Погодьтеся, що такі щоденні мара­фони під силу не кожному.
А врахуймо ще ризик через епідси­туацію».
В аптеках фармацевти нам підтвердили, що попит на антибіотики суттєво зріс, зважаючи на статистику захворюваності на ковід, яка щодня зростає. Тому й не дивно, що періодично виникають перебої з медикаментами. Аптеки роблять замовлення, однак постачальники не встигають їх виконувати, та ще й не завжди медикаменти є на складі.
– Лікарі призначають хворим на коронавірус антибіотики широкого спектру дії, зокрема це цефалоспорини, і переважно іноземного виробництва, бо їх вважають краще очищеними, – коментує представник фармацевтичної мережі пан Сергій. – Пацієнти їх швидко розкуповують, і коли в аптеках цих ліків уже не знайти, медики виписують рівноцінні аналоги, зокрема й українського виробника. Тому критичної ситуації поки немає, бо завжди в аптеках є замінники. Проблема ж із закордонними генериками. Скажімо, нині важко відшукати таблетки сумамед, останнім часом покупці їх позмітали з полиць. Аптеки замовляють, однак постачальники не можуть задовольнити всі аптеки, бо цього препарату нині бра­кує. А ось із вітчизняним замінником азитроміцином проблем не­-має – він є в наявності. На жаль, у більшості кам’янчан склався сте­реотип, що закордонні ліки кращі та якісніші. Хоча із власного досвіду скажу, що вітчизняні виробники ліків також вийшли на високий рівень, і їхня продукція не поступається іноземним конкурентам.
Додам, що ситуація з браком ліків катастрофічніша в інших містах України, зокрема й на Буковині. До мене звертаються знайомі з проханням передати препарати, яких у Чернівцях вдень із вогнем не знайти.
Як запевнила нас фармацевт з іншої аптечної мережі Марина, цього тижня ситуація з антибіотиками покращилася. Більшість препаратів є в аптечній мережі, також не бракує муколітиків. Щоправда, деякі ряди антибіотиків третього покоління, а також цинк і вітамін С у дефіциті. Через значний попит виробни­ки не встигають їх виготовляти. Крім того, є інформація, що нині в країні бракує сировини, з якої виготовляють вітамін С і цинк.
Провідний спеціаліст провізор-інспектор із фармацевтичних питань міськуправління охорони здоров’я Леонід КОЛОС у ко­ментарі «Подолянину» додав, що в аптечній мережі міста, яка нараховує майже сотню аптек і аптечних пунктів, є вдосталь різ­них антибіотиків.
– Правда, буває, що немає антибіотиків деякого напрямку, бо в них закінчилася реєстрація на території України. Однак є їхні замінники в достатній кількості. Щодо ажіо­тажу з приводу антибіотиків, то проблема може полягати в тому, що всі ці ліки дорогі, тому аптеки ку­пують їх невеликими партіями або ж взагалі на замовлення. Тому можуть виникати перебої з цими препаратами, – додав Леонід Григорович.
Скажімо, якщо антибіотики, які призначив лікар, замінити природними препаратами неможливо, то знайти аналоги
вітаміну С та цинку не пробле­ма. Вітамін С міститься у чорній смородині (підійде навіть заморожена), журавлині, шипшині, всіх видах капусти (чимало його у квашеній) та перцю, цитрусових, ківі, хурмі й гарбузах. Цинк є у птиці, яловичині, баранині, нежирній свинині, курятині, у бобових, молочних продуктах і яйцях, гарбузовому насінні, зелених листових овочах, горіхах, крупах (вівсяна, гречана, перлова, пшоняна, пшенична), какао і чорному шоколаді. Налягайте на ці продукти, не забувайте про маски і дистанцію в людних місцях та залишайтеся здоровими!