Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
5 Лютого 2021

КОЛИ ДО НАС ПРИЙДЕ ВАКЦИНАЦІЯ?

В Україні її ще немає, однак про неї активно говорять, – йдеться про вакцину і кампанію вакцинації. Щойно весь світ охопила пандемія через COVID-19, усі мріяли, коли ж з’являться чудодійні ліки, які пригальмують вояж ковіду світами. Над їх створенням працювали всесвітньо відомі фармацевтичні компанії, яким вдалося розробити вакцину проти коронавірусу. І якщо у світі кампанія з вакцинації вже стартувала, то Україна перебуває в очікуванні її старту, який запланували на середину лютого. Днями МОЗ оприлюднив, що Україна незабаром отримає перші 117 тис. вакцин від COVID-19 компанії «Pfizer» і своєчасно розпочне національну кампанію з вакцинації, заплановану на 15 лютого. Наголошується на добровільності та безкоштовності щеплення.

Але чи стане вакцинація масовою? Як свідчать дані соц­опитування від групи «Рейтинг», проведені торік у листопаді, 40% українців не хочуть вак­цинуватися навіть безкош­товною вакциною. Поки що не поспішають на укол і мешканці Хмельниччини. «Подолянин» вирішив розібратися, хто підпадає під добровільне щеп­лення, чи розпочали формувати списки охочих, і як загалом усе відбуватиметься на наших теренах.

МЕНШЕ ЯК ПОЛОВИНА ДАЛИ ДОБРО НА ВАКЦИНАЦІЮ

Власне, темі вакцинації при­урочили брифінг, що відбувся 1 лютого у Хмельницькій ОДА. Заступниця директора департаменту охорони здоров’я ОДА Тетяна КОСОВСЬКА пролила офіційне світло на актуальну тему.
Україна затвердила Дорожню карту вакцинації населення на 2021-2022 роки та Календарний план безкоштовної вак­цинації на поточний рік, який передбачає 5 етапів. В області вже створено 26 мобільних бригад, які й займатимуться щепленням. У день одна бригада може зробити близько сотні щеплень.
– На першому етапі щеплення отримає персонал стаціонарних за­кладів, задіяних у лікуванні хво­рих на COVID-19 (їх в області 23), а також персонал та підопічні закладів сфери соціального за­хисту населення, – пояснила Тетяна Косовська. – На другому етапі – персонал інших закладів охорони здоров’я, праців­ники соціальної сфери, особи, старші як 80 років. На третьому етапі – особи віком 65-79 років, працівники сфери освіти та важливих структур національної безпеки (ДСНС, СБУ, ЗСУ, МВС). На четвертому етапі вакцинуватимуть осіб віком 60-64 роки та віком 18-59 років, що входять до групи ризику, а також інших людей із груп ризику, громадян, які перебувають у місцях обмеження волі чи слідчих ізоляторах, а також працівників цих закладів. Решту населення вакцинуватимуть на п’ятому етапі.
Під перший етап щеплення на Хмельниччині підпадають 11 тис. 198 осіб, однак лише 4926 погодилися на неї. Так, із 155 працівників мобільних бригад дали згоду 78; із 6742 працівників ковід-стаціона­рів погодилися 2653; із 70 працівників лабораторій, які проводять дослідження на COVID-19, дали згоду 22; із 776 працівників екстреної медичної допомоги – 147; із 1906 підопічних спецзакладів системи соціального захисту погодилися 1335, а із 1539 працівників цих закладів готові зробити щеплення 691. А ось на другому етапі можуть бути щеплені 67 тис. 435 осіб, і вже дали згоду 16 тис. 119 осіб.
Також Тетяна Петрівна додала, що холодильне обладнання для зберігання вакцин із температурним режимом до -700С потрібне лише на національному рівні. Потреби у ньому в області немає. П’ятиденний запас вакцин буде надходити на обласну базу спецмедпостачання з вимогою збереження при температурі +2 – +80С, його видаватимуть представникам закладів, які мають використати вакцину впродовж 5-ти годин із моменту її отримання. Поки що розгля­дається можливість постав­ки в Україну декількох видів вакцин, зокрема «Pfizer» та «AstraZeneca». Про закупівлю вакцини російського виробництва не йдеться.

КАМ’ЯНЕЧЧИНА ГОТУЄТЬСЯ ВАКЦИНУВАТИСЯ

Як розповіла директорка КНП «Центр ПМСД» міськради Тетяна КУЗНЯК, сімейні лікарі вже починають працювати над формуванням списку осіб, яким за 80 років, і які потрап­ляють під другий етап вакцинації.
– Сімейні лікарі й терапевти почали телефонувати до літніх кам’янчан, аби поцікавитися, чи мають вони бажання пройти добровільну і безкоштовну вакцинацію від ковіду.
У місті вже створена спеціальна бригада для щеплення, до складу якої входять лікар і дві медсест­ри, – продовжує Тетяна КУЗНЯК. – Усі вони мають пройти навчання та отримати дозвіл на проведення вак­цинації. Також створено пункт щеп­лення, який, відповідно до затверджених вимог МОЗу, має окремий вхід та дві кімнати. Зокрема, в одній вакцинуватимуть, а в іншій людина деякий час перебуватиме під наглядом. Перед тим, як піти на вакцинацію, пацієнт має бути здоровий. Також лікар призначає візит на щеплення на відповідний день і годину, адже вакцина має надходити централізовано і бути викорис­тана в певний проміжок часу.
Підготовка стартувала і в районі.
– Уже створена мобільна бригада, яка займатиметься щепленням жителів району, – коментує «Подо­лянину» директор Кам’янець-­Подільського районного цент­ру ПМСД Станіслав РОСТЕЦЬКИЙ. – Щеплення має відбуватися поетапно. Списки людей першої хвилі вакцинації підготували і пе­редали у профільні інстанції. Щоправда, не всі з тих, хто має пра­во на безкоштовну вакцинацію, погоджуються на неї. Але нікого не примушуємо, адже вакцинація добровільна. Попередньо починаємо формувати списки на другий етап. Правда, поки маємо більше питань, аніж відповідей, тож че­каємо на додаткові офіційні роз’яснення згори.

БЕЗ ПОЗИТИВУ ВАКЦИНОВАНИХ НЕ ПОБІЛЬШАЄ

Доки Україна чекає на поставку першої партії вакцини, в ба­гатьох із нас виникає логічне запитання: наскільки препарат є безпечним, як він діятиме, які можуть бути ускладнення після уколу тощо. Тому й не дивно, що охочих вакцинуватися поки небагато.
– По-перше, вакцина свіжови­роблена, тому багато хто не ризикує отримати щеплення, адже не­відо­мі наслідки вакцинації, протипокази, ускладнення, бо препарат не пройшов апробацію на великій кількості людей. І саме ця необіз­наність людей про вакцини, які закуповує наша країна, створює нега­тивний ефект, – пояснює заві­ду­вачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськ­районного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Ми знаємо, що після перенесеного захворювання іму­нітет нетривалий. Є інформація, що після вакцинації імунітет збе­ріга­тиметься близько 6 місяців, але це поки теорія, не підтверджена практикою, бо ще не минуло стільки часу від першого вакцинованого у світі.
Поки немає однозначної відповіді, чи треба вакцинуватися тим, хто вже перехворів і має в крові імуноглобуліни G. Дехто вважає, що слід вакцинувати всіх, незалежно від того, хворів на ковід чи ні. Але є й інша думка. Скажімо, людина перехворіла і має власні антитіла, тому питання вакцинації має залежати від їх кількості. Доведено: чим важча форма захворювання – тим вищий показник антитіл у крові. Якщо людина перехворіла легше, то антитіла в неї трохи вищі від норми. Виходить, що в одних людей імуноглобулін G може бути на рівні 5, а в інших – на рівні 25-27. Є думка, що тим, у кого низький рівень антитіл, вакцинація потрібна. Загалом запитань дуже багато. Весь світ втомився від пандемії і поспішає швидше її позбутися. Але чи буде імунізація ефективною, побачимо із часом.
І доки люди не отримуватимуть детальної інформації про вакцину, ризики вакцинації, її позитивний ефект, про масовість годі говорити. Чим більше буде вакцинованих у світі та позитивної інформації, тим більше буде охочих вакцинуватися. Тому на сьогодні має проводитися всеукраїнська потужна інформаційна кампанія.
Наразі ж ситуація на інформаційному полі формує негативну думку щодо вакцинації.
Як повідомляє Інститут масової інформації, кожен п’ятий матеріал на цю тему в українських онлайн-­медіа (20,1%) супроводжувався зображенням процесу вакцинації, що могло спричинити негативну емоційну реакцію ауди­торії. 3,2% матеріалів містили зображення людей із сумним, переляканим чи стри­воженим виразом обличчя. Лише в по­одиноких випадках у матеріалах про вакцинацію люди всміхалися або руками показували жест «клас». Майже кожен п’ятий матеріал (18%) містив зображення медичного шприца або процесу набирання рідини з ампули у шприц. У такому разі ці фото налаштовують майбутніх пацієнтів на те, що вакцинація – процес, пов’язаний із болем.