П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Лютого 2021

ЖИТТЯ ІЗ ЦВІЛЛЮ НЕБЕЗПЕЧНЕ

Цвіль, або, як кажуть у народі, грибок, – це різноманітні гриби, які часто живуть і розмножуються протягом багатьох років у близькому сусідстві з людьми. Людина часто настільки звикає до присутності цвілі, що навіть не помічає її. Але шкода грибка для нашого організму істотна.

Спори цвілі живуть усюди, але найчастіше ріст відбувається на підвіконні, стінах, стелі, у ванній кімнаті, кухні через підвищену воло­гість та відсутність належної вентиляції. Грибок мо­же жити не лише у ванній, цвіль може прорости у шафі, на вологій білизні, на м’яких меблях.
Цвіль може з’явитися і на продуктах харчування. Ураженої цвіллю їжі потрібно позбуватися. У людей часто виникає помилкова думка, що уражений продукт викидати не слід. Достатньо відрізати цвіль, а решту можна і з’їсти. Це заборонено! Бо грибкові спори поширені по всьому виробу і також у ньому, навіть якщо ви їх і не бачите.
Деякі з найнебезпечніших видів цвілі невидимі, переносяться завдяки руху повітря та викликають проблеми зі здоров’ям. Небезпека цвілі полягає в тому, що вона алергенна і токсична. Через деякий час прожи­вання у помешканні з цвіл­лю людина набуває проб­лем із дихальною системою, нирками, печінкою, проявляються різні алергічні реакції. Особливо небезпечна цвіль для дітей, вони часто хворіють на бронхіти, тонзиліти, хронічні обструктивні захворювання легенів, грип.

Боротьба з цвіллю – зав­дання непросте. Повністю нейтралізувати цвілеві гриби неможливо, однак у наших силах стримувати ріст і розвиток цвілі, убезпечивши себе та близьких від шкоди, яку вона може завдати нашому здоров’ю. Щоб знизити розвиток цвілі, необхідно дотримуватися таких правил:

– Намагайтеся тримати всі кімнати, а особливо кухню й ванну кімнату в сухос­ті, провітрюйте приміщення якомога частіше.
– Видаляючи цвіль, використовуйте антисептичні за­соби, поверхні очищайте та витирайте насухо.
– Боріться з пилом. Робіть вологе прибирання не рідше як один раз на тиждень, закінчувати яке завжди необхідно сухим протиранням.
– Не заливайте кімнатні квіти, бо цвіль може утворитися і в горщику з ними.
– Добре просушуйте одяг, перш ніж вішати його до шафи.
– Під час ремонту використовуйте вологостійкі ма­теріали.

Для виявлення цвілі іно­ді достатньо візуального огляду вашого приміщення, але для ідентифікації грибків цвілі необхідно провести аналіз повітря та змивів із поверхні стін. Це дасть мож­ливість підібрати ефективні засоби, знайти дієві методи знищення.
Такий вид досліджень проводить бактеріологічна лабораторія Кам’янець-Подільського міськміжрайонного відділу ДУ «Хмельниць­кий обласний лабораторний центр МОЗ України».

Оксана ПОЛІЩУК, бактеріолог Кам’янець-Подільського міськміжрайонного
відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».