П'ятница, 29 Березня 2024 р.
9 Квітня 2021

НЕХАЙ КРАЩЕ МІСТО ЗАВМРЕ, НІЖ ВИМРЕ

COVID-19


Таке твердження прозвучало 6 квітня під час засідання міської комісії ТЕБ і НС, коли приймалися радикальні кроки щодо введення жорсткіших обмежень. Як уже всім відомо, з 7 квітня Хмельниччина таки опинилася у «черво­ній» зоні. До 18 квітня більшість установ знову перейшли в режим дистанцій­ної роботи, а крамнички з непродовольчим крамом, заклади розваг, фітнес-­центри закрилися взагалі. Робота ринку дозволена, але лише продуктами.

ЛІЖОК ПОБІЛЬШАЛО, А МЕДИКІВ – НІ

Крок до суворіших обмежень медики та епідеміологи вважають правильним. Бо щодня хворих стає більше, перебіг захворювання важчим, тож ситуація є критичною.
Ми вже розгорнули додатково 50 ліжок, досягши 170 місць у стаціонарі для хворих на ковід. У разі потреби, готові додавати нові місця, забезпечувати їх киснем, якого наразі нам вистачає, але вже маємо цейтнот із кадрами, – каже начальник управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – Наразі звільнилися чотири мед­працівники, тому ламаємо голову, ким їх замінити. Недавно ми навідувалися у відділення, де лежать важкохворі на ковід, у масках, із посинілими обличчями і пальцями. Їхні очі наповнені страхом, вони не знають, чи вийдуть звідси живими. Картина – як у фільмі жахів. Тому не вкладається в голові легковажність деяких кам’янчан. Укотре закликаю всіх дотримуватися карантину. Краще нехай місто завмре, ніж вимре.

Також Юрій Васильович розвіяв чутки щодо закриття кардіології та неврології:
– Перенесення цих відділень на площі міської лікарні, що на Пушкінській, – рішення непросте. На такий вимушений крок пішли, аби всі хворі на ковід були сконцентровані під одним дахом і в одному 4-поверховому приміщенні на вулиці Матросова. Така рокіровка тим­часова.

У зв’язку із «червоною» зоною, припинено планову госпіталізацію, тому на цей пе­ріод медики закликають громадян не з гострими випадками хвороби утриматися від візитів до медзакладів.
У місті триває вакцинальна кампанія, і надійшло ще 600 доз вакцини Covishield. За станом на 8 квітня, вже вакциновано 1080 осіб. Серед них медпрацівники, освітяни, поліцейські, особи, старші як 65 років.

СПАЛАХ СТАВ СУЦІЛЬНИМ

Вірус мутує, і це лякає, – впевнена завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ Украї­ни» Алла ГРИЦАЙ. – В Україні вже зареєстровані випадки зараження не лише британським, а й південноафриканським штамом, який ще агресивніший. Йому притаманний короткий інкубаційний період до трьох днів і важчий перебіг. Сьогодні хвороба вражає чимало молодих людей, а також дітей. Найменшому нашому пацієнту, хворому на ковід, лише 8 днів. Уже в березні захворюваність збільшила­ся в чотири рази в порівнянні з лютим: 1330 хворих у місті, з яких 92 ди­тини, проти 359. Фактично щодня на Кам’янеччині реєструються летальні випадки. Маємо вже 10 повторних випадків захворювання.
Прикро, але сьогодні Україна посідає перші місця в світі щодо поширення хвороби, госпіталізації та смертності. Ми втратили пильність і страх. Торік у квітні, коли фік­сувалися одиничні випадки за­хворювання на ковід, наші жителі ретельніше дотримувалися протиепідемічних заходів. Сьогодні ж звикли до життя в умовах пан­демії, розслабилися, хоча саме тепер ситуація катастрофічна. Не можна нехтувати тестуванням на COVID-19 і самоізоляцією в разі поя­ви перших симптомів ковіду. Маски, антисептики і соціальна дистанція – ці правила обов’язкові для виконання, адже альтернативи їм і досі немає. Тому що вакцинація тільки розпочалася, і ніхто не знає, наскільки вона буде ефективною. Наразі вчені з’ясували, що розроб­лені вакцини, якими робить щеплення весь світ, неефективні проти південноафриканського вірусу.
Тому епідеміологи покладають великі надії на дотримання правил суворішого карантину, які бодай трохи сповільнять передачу вірусу і врятують комусь життя.

ВИЗНАЧИЛИСЯ ІЗ СПЕЦПЕРЕВЕЗЕННЯМИ

Наразі транспорт працює лише в режимі спецперевезень і лише для людей, які забезпечують життєдіяльність міста навіть у період посиленого карантину. Курсують чотири комунальні автобуси спецперевезень. Два з них – лише для медиків (проїзд безкоштовний). Інші – уже за гроші для решти пасажирів. Працюють і приватні перевізники, які погодилися здійснювати спецперевезення та оформили відповідні документи. Це стосується і приміських автобусів. Іншим перевіз­никам без необхідних дозволів працювати суворо заборонено. Як повідомляє пресслужба міськ­ради, жителі можуть скористатися автобусами, маючи поважну причину (довідка від лікаря, що родич перебуває в лікарні, запрошення на пробне ЗНО тощо), відповідну до­відку чи посвідчення з місця роботи, з дотриманням маскового режиму. До спеціалізованих шкіл (для діток з обмеженими можливостями) курсуватиме соціальний маршрут без змін.
У районі також відбулася зу­ст­річ влади і перевізників. Там де­які водії погодилися вийти у спецрейси і перевозити пасажирів, у яких наявні необхідні документи. Наразі узгоджено поїздки за такими напрямка­ми: Староушицький, Вербка, Гуменці, Голосків, Слобідка-­Рихтівська і Рихта. Залишається відкритим питання Орининського напрямку, де водій дав попередню згоду.