П'ятница, 29 Березня 2024 р.
16 Квітня 2021

У НСЗУ ПАКЕТІВ ПОБІЛЬШАЛО, АБИ КЛІЄНТІВ НЕ ПОМЕНШАЛО

1 квітня в Україні стартувала оновлена програма медичних гарантій. Медзаклади продовжують отримувати кошти від кількості наданих послуг пацієнту: чи то лікування, чи діагностика. Бонус відчуває хворий, бо за чимало маніпуляцій йому не доводиться сплачувати із власної кишені – кошти відшкодовує Національна служба здоров’я України відповідно до укладеного договору із медзакладом. Чим більше заклад надав послуг, тим більше коштів і отримав. І за такою схемою установи працюють уже другий рік. Щоправда, в житті виходить не все так легко, як на папері. Деякі медзаклади ледь зводять кінці з кінцями, а деякі пацієнти скаржаться, що не все прописане насправді є безкоштовним.
За які нові пакети 2021 р. відшкодовуватиме НСЗУ, чому одним закладам коштів вистачає, а іншим – ні, і коли нарешті медична галузь зцілиться сама і допомагатиме хворим, – відповіді на ці запитання шукав «Подолянин».

НСЗУ ПІДГОТУВАЛА 35 ПАКЕТІВ

Як і торік, ПМД охоплюватиме первинну, спеціалізовану, високоспеціалізовану, екстрену, паліативну допомогу, реабілітацію, допомогу при вагітності та пологах, а також вакцинацію від COVID-19. Аби отримати консультацію, пройти обстеження чи лікування безкоштовно, пацієнт повинен отримати в сімейного лікаря електрон­не направлення і звернутися до за­кладу, який уклав договір із НСЗУ. Правда, без направлення і безкоштовно можна отримати послуги в гінеколога, психіатра, нарколога, фтизіатра, безоплатною є й екстрена меддопомога.
Про підсумки роботи за 2020 рік і про нові програми йшлося під час онлайн-трансляції на сайті НСЗУ 12 квітня. Цьогорічні програми там деталізували і вдосконалили. Підготували 35 па­кетів медичних послуг. Зокрема, три нові – вакцинація від ковіду, мобільні психіатричні бригади і лікування туберкульозу на первинній ланці. Ще п’ять зробили самостійними, виокремивши з тих, що існували торік. Зокрема, окремим пакетом тепер є ведення вагітності в амбула­торних умовах. Жінки можуть обирати, в кого та де спостерігати неускладнену вагітність:
у свого сімейного лікаря чи в гінеколога у жіночій консультації. При цьому місце проживання чи прописки не має значення. Аналізи, обстеження, консультації та інше будуть безплатними для вагітної в закладах із договором на цей пакет.
В окремі пакети також виділили стоматологічну допомогу дорослим і дітям, лікування пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями, реагування на інфекційні захворювання й епідемії.
Аби люди отримали необхідну для них інформацію, НСЗУ розробила дашборди. Тут можна відшукати, який заклад на­дає ту чи іншу послугу, дізнатися, скільки коштів отримав і на що витратив. Для цього потрібно зайти на сайт НСЗУ (nszu.gov.ua), на панелі обрати Е-ДАНІ, Аналітичні панелі (дашборди). Скажімо, на дашборді «Укла­дені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій (ПМГ)» є карта місць надання послуг із ПМГ та інформація про укладені договори. В підрозді­лі «Розподіл сум договорів за групами послуг» за допомогою фільтрів за областями і медзакладами будь-хто може подивитися, скільки той чи інший медичний заклад отримав коштів і на які послуги. Пацієнти завжди можуть перевірити, де надається та чи інша послуга безоплатно за контрактом з НСЗУ, знайти на карті аптеку, яка працює за програмою «Доступні ліки». Скільки і на що медзаклади витрачають грошей, можна дізнатися в новому дешборді «Звіт про доходи та витрати надавачів медичних послуг (окремі показники)».
До речі, цьогоріч програма «До­ступні ліки» має розширитися. Крім ліків від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми і діабету ІІ типу, до неї додали препарати для профілактики інфарктів та інсультів, з 1 липня – інсуліни, а з 1 жовтня – ліки від розладів психіки та неврологічних захворювань.
Для частини послуг підвищено тариф або ж передбачено різні, в залежності від стану пацієнта. Наприклад, раніше лікування інсультів у стаціонарі оп­лачувалося за єдиною став­кою – 27 тис. грн. Із 1 квітня застосовуватимуть три різні тарифи: 97 тис. 821 грн – за лікування із застосуванням ендоваскулярних втручань, 54 тис. 47 грн – за лікування із тромболітичною терапією, і 14 тис. 698 грн – без ендоваскулярних втручань та тромболітичної терапії. За такою ж схемою розділили тарифи при інфаркті. Тариф на пологи збільшили з 8 до 10 тис. грн.
У пакет входять як природні пологи, так і кесарів розтин. Найдорожчий пакет НСЗУ – надан­ня неонатальної меддопомо­ги новонародженим: якщо малюк народився з вагою до 1,5 кг, заклад отримуватиме майже 114 тис. грн, понад 1,5 кг – більше як 25 тис. грн. Збільшені тарифи на паліативну допомогу і онкологію, різні хірургічні операції.

ОБЛАДНАННЯ І КАДРИ В ПРІОРИТЕТІ

– Чим краще заклад оснащений технічно й кадрово, тим більше може претендувати на нові пакети і, від­повідно, отримувати за це солідніші кошти, – переконаний начальник управління охорони здоров’я міськради Юрій ПЛИВАНЮК. – Іншого рецепта ніхто не вигадав. У нас незабаром запрацює довгоочікуваний, дорогий і такий потрібний комп’ютерний томограф. Для стаціонарного сектора та пацієнтів екстреного відділення ця послуга надаватиметься без­коштовно. Отримали і новий УЗД-­апарат, який уже працює. Відшкодування через НСЗУ в ідеалі повинно привести до того, що пацієнт за отриману послугу в лікарні нічого не платитиме, незалежно від того, переступив він сам поріг закладу, чи його привезли у важкому стані. Це завдання стоїть перед системою охорони здоров’я. Однак залишаються питання і потрібен час, аби на всіх рівнях усе працювало як годинниковий механізм.
Правда, аби цього досягти, по­трібно ще добряче попрацювати.
– Нині перед нами стоїть новий виклик – виконати нові вимоги НСЗУ щодо доступу до медустанов людей-візочників, – продовжує Юрій Васильович. – Зокрема, йдеться не лише про пандуси, а й про спеціальні вбиральні, роботу ліфтів, тобто доступність всередині при­міщення. Для цього потрібен солідний фінансовий ресурс по кожному закладу. Ми вже розробили схему модернізації.
Із досвіду бачимо, що відшкодування з НСЗУ відбувається з пригальмуванням. Мали затримку з від­шкодування наданих послуг у два місяці. Зрозуміло, що в НСЗУ ретельно все перевіряють. Але маємо запитання і до деяких несвідомих колег, які ще з радянських часів звикли вимальовувати показники. Дехто ще не зрозумів, що сьогодні все це лягає у фінанси, і малювати продовжують.
Скільки медзаклади отримають цьогоріч – невідомо, адже все залежить від кількості пролікованих випадків: чим їх буде більше, тим і грошей більше.

ЯКІ ПАКЕТИ ЗАПРАЦЮЮТЬ У МІСТІ

А ось про фінанси, які кам’янецькі установи отримали торік, відповідно до укладених договорів, уже маємо дані. Всього відшкодовано 154 млн 459 тис. 80 грн. Найбільше з цієї суми дісталося міській лікарні – 62 млн 881 тис. грн (41%). Далі – Цент­ру ПМСД – 45 млн 646 тис. грн (29%), Перинатальному центру – 22 млн 146 тис. грн (14%), «Лікувальний діагностично-консультативний центр» отримав 15 млн 66 тис. грн (10%), і найменше – «Дитячий центр» – 8 млн 719 тис. грн (лише 6%). Левова частка з відшкодованих коштів пішла на заробітну плату, а решта – на медикаменти.
– Стаціонарні заклади краще себе почувають у фінансовому плані, їм вистачає на зарплати і медикаменти. А ось поліклініки страждають і ледве витягують на зарплати та медикаменти. Удару по них завдав ковід, бо суттєво зменшився потік хворих у заклади, і це відобразилося на фінансах: немає пацієнтів – значить і немає за що платити. Торік для них діяв пакет на перехідне фінансове забезпечення комплексного надання медичних послуг закладам охорони здоров’я. Цьогоріч його вже немає. Логічно, аби уряд і МОЗ врахували пандемію. Бо ситуація з поліклініками неприємна не лише в нашому місті, а й по всій Україні, – каже Юрій Пли­ванюк.
А тепер детальніше ознайомимося, які пакети заплановано на 2021 рік.
КНП «КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКА МІСЬКА ЛІКАРНЯ». Як і торік, надаватиме: хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах; стаціонарну допомогу дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій; медичну допомогу при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах; медичну допомогу дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація); цистосокія; стаціо­нарна паліативна медична до­помога дорослим та дітям; стаціонарна допомога хворим на ковід. Двох пакетів, що діяли торік, заклад позбувся: це вже згадане перехідне фінансове забезпечення; діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних захворювань у дорослих і дітей.
КНП «ПЕРИНАТАЛЬНИЙ ЦЕНТР». Продовжать діяти такі пакети: хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах; стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій; медична допомога при пологах; ме­дична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках; медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація); гістероскопія; ведення вагітнос­ті в амбулаторних умовах. Не дія­тиме пакет, підписаний 2020 р., – амбулаторна вторинна (спеціалізована) і третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям.
КНП «ДИТЯЧИЙ МЕДИЧНИЙ ЦЕНТР». Залишаються два пакети – медична допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація) і первинна медична допомога. Додався новий пакет – стоматологічна до­помога дорослим та дітям. Припинили дію два пакети: перехідне фінансове забезпечення і медична допомога, що надається мобільними медичними бригадами, які відбирали мазки для ПЛР-тестування. Тепер ці функції виконує первинна ланка.
КНП «ЛІКУВАЛЬНИЙ ДІАГ­НОСТИЧНО-КОНСУЛЬТАТИВНИЙ ЦЕНТР». Поліклініка і надалі надаватиме послуги за такими пакетами: медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація); езофагодуоденоскопія; колоноскопія; бронхоскопія; діаг­ностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ; лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії. Серед запланованого на 2021 рік – стоматологічна допомога дорослим та дітям. Як і їхні колеги, заклад позбувся пакетів перехідного фінансування і мобільних бригад.