Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
28 Травня 2021

ЯКИМ БУДЕ ПЛАН ДІЙ ПРОТИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Як зробити фтизіатричну допомогу ближчою до пацієнта, а профілактику – обов’язковою? Аби дати відповідь на це запитання, міська рада та БО «Українці проти туберкульозу» підписали робочий план спільної діяльності із розробки та впровадження оптимальної моделі надання фтизіатричної допомоги населенню міста. У документі чітко прописані кроки боротьби із цією недугою.

Зокрема, буде проведено оцінку діючої системи, вивчено існуючі чинники ризику, що ускладнюють отримання цієї допомоги, а також підготовлено пропозиції та рекомендації, як її вдосконалити. Задля цього в місті працюватиме експертна група БО «Українці проти туберкульозу».

Детальніше про організацію та подальші кроки співпраці «Подолянину» розповів її голова Віталій РУДЕНКО:
– Уже 21 рік наша організація займається питаннями протидії туберкульозу в Україні. Задля цього об’єдналися громадські діячі, експерти, пацієнти. На жаль, пандемія ковіду дещо відсунула інші важливі питання, пов’язані зі здоров’ям громадян. Однак наша фундація та Асоціація міст України створили спільний робочий план заходів і програму дій, спрямовану на профілактику туберкульозу. На жаль, в Україні з 1995 року – епідемія туберкульозу. Це національна проблема, значна і велика. Але туберкульоз не лише українська проблема, а й світова. І ми знаємо, що багато країн потерпають від цієї хвороби, тому працювати у цьому питанні потрібно системно. Кам’янець-Подільський од­ним із перших в Україні зголосився провести цю програму і план дій, який ми називаємо «Міста без туберкульозу».
Медична складова питання боротьби з туберкульозом – це лише 10%. Медики постфактум лікують туберкульоз. А ось профілактика, раннє виявлення, діагностика, здоровий спосіб життя – усе це є найголовнішим. Тому метою робочого плану є налагодження тісної співпраці й консолідація зусиль щодо боротьби з туберкульозом.
Туберкульоз виліковний, на нього хворіли видатні особи, зокрема і Леся Українка. Раніше вважалося, що то проб­лема бідних, але це не так. Особисто я знав двох високопосадовців із Кабміну, які вилікувалися від цієї недуги. В Украї­ні ліки від туберкульозу є, вони доступні та безкоштовні, а лікарі – підготовлені й навчені. Якщо людина запідозрила цю хворобу, зволікати не потрібно, як і займатися народною медициною чи самолікуванням. Потрібно звернутися по фахову допомогу, пройти курс лікування і адаптуватися до життя.