Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Червня 2021

ЛІТНІ ЗАГРОЗИ СТИХІЙНОЇ ТОРГІВЛІ

Нарешті ми дочекалися літечка, а разом із ним і довгоочікуваного тепла. А от для представників Кам’янець-Подільського управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області це чергове випробовування. Оскільки з приходом тепла частішають випадки отруєнь, тому, зважаючи на масову і активну стихійну торгівлю в місті, бояться епідемічної загрози населенню. Отож не втомлюються повторювати і пояснювати наслідки торгівлі з рук.

– На вулицях, площах, у дворах та інших невстановлених місцях міста і району розгорнулася ціла мережа несанкціонованого збуту м’ясних і молочних продуктів, риби, городини тощо. Продають із землі, з рук, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі. Продавці не проходять медогляду, тому можуть бути носіями небезпечних захворювань, як-от туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія, – пояснює в.о. начальника Кам’янець-Подільського управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Людмила ОРЖЕХОВСЬКА. – Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що вони дешевші та свіжіші від господаря, а не від перекупників, та й заоща­джується час на відвідування ринку, супермаркету чи магазину. Деякі кмітливі підприємці торгують харчовими продуктами, їжею швид­кого приготування в самочинно встановлених точках продажу, утворюючи при цьому цілі осередки незаконної торгівлі.
Утім це правопорушення. Законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та роздрібну торговельну мережу. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їхню якість та безпеку. Відповідальність за дотримання умов, зберігання та реалізацію продуктів несуть керівники торгових підприємств. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транс­портування, термін її придатності для споживання.
Купуючи свіже м’ясо з рук, не піддавайтеся на вмовляння продавця, що свинка домашня і здорова. Її господар може і сам не знати, якими небезпечними і підступними хворобами можна заразитися, споживаючи м’ясо тварини, яка не пройшла ветеринарної санітарної експертизи. Однією з них є трихінельоз. Природним резервуаром цієї хвороби є гризуни. Домашня свиня, з’ївши вражену трихінелами мишку чи щура, сама стає вогнищем хвороби, при цьому видимих змін у поведінці чи здоров’ї тварини господар, який не є ветеринаром, не бачить. З’ївши м’ясо цієї свинки, людина заражається небезпечним круглим червом. Пробуравлюючи стінки кишківника, личинки трихінели розносяться кровотоком по організму людини, осідаючи в м’язах, на сітківці ока і в головному мозку. Прогноз захворювання неприємний. Навіть після прийому протипаразитарних препаратів людина не виліковується, а стає інвалідом на все життя, втрачаючи зір, пам’ять, страждаючи від головного болю.
Інше небезпечне захворюван­ня – цистециркоз. Це стрічковий ціп’як, яким заражається людина, придбавши неперевірене спеціалістами ветмедицини м’ясо з рук. Потрапивши в шлунок з ураженого, недостатньо термічно обробленого м’яса (це шашлики, відбивні, парові котлети тощо), під дією шлункового соку з цисти виходить личинка, що потрапляє в кишківник, де й росте до величезного гельмінта 5-10 м, що заповнює весь кишківник людини. Гельмінт може жити в людині протягом 6 років, то він має досить часу для росту. При цьому людина худне, має анемію. Продукти життєдіяльності ціп’яка труять печінку, підшлункову залозу. При цьому людина з фекаліями виділяє в зовнішнє середовище неймовірну кількість яєць цього паразита, що з пилом осідають на продукти харчування, які продавці стихійної торгівлі кладуть на землю, – це домашній сир і сметана, що не піддаються термообробці. І вже інша людина заражається личинками, що кальцинуються в м’язах. Тому не ставайте ланцюговою ланкою для паразитів.
Аби ви не думали, шановні ка­м’янчани, що це десь далеко і нас не стосується, то повідомляю, що не так давно ветеринарна служба Кам’янця-Подільського виявила свинні туші, уражені цистоциркозом, 2 з них спалено в спеціально відведеному місці, а дві – утилізовано в біотермічній ямі. Це близько 500 кг м’яса, ураженого паразитом, яке могло потрапити на стіл. До речі, всі свині були домашніми.