Субота, 20 Квітня 2024 р.
6 Серпня 2021

«ДЕЛЬТА» РОЗПРАВЛЯЄ КРИЛА

На Кам’янеччині спостерігається різкий ріст захворюваності на коронавірус. Хворіють цілими під’їздами та селами. І, на жаль, джерела інфікування не завжди можна встановити.

ЩО НЕ ТАК З ІНДІЙСЬКИМ ШТАМОМ

В однієї з пацієнток із Кам’янець-Подільського району виявили мутований штам коронавірусу «Дельта», який донедавна називали «індійським» через його походження. Таку інформацію обласним виданням повідомив виконувач обов’язків генерального директора ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Микола Габ­рикевич. Є підозра на ще один випадок «Дельти» в чоловіка, який недавно повернувся з Росії та наразі перебуває в лікарні під киснем.
Як пояснює МОЗ України, симптоми при зараженні штамом «Дельта» відрізняються. Лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить поширені, тоді як кашель і втрата нюху чи смаку менш поширені. Також повідомляють про серйозніші симптоми, включаючи порушення слуху, шлунково-кишкові проблеми та утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин та гангрени. Відповідно до дослідження, проведеного вченими з Китаю, концентрація вірусу в кро­ві зараженої людини від штаму «Дельта» в 1000 разів більша, ніж було в інфікованих диким штамом. Це означає, що в хворого набагато більша ймовірність виділяти вірус у зовніш­нє середовище, що сприяє поширенню вірусу на інших людей.
За словами головного санлікаря України Ігоря КУЗІНА, в середньому «Дельта» заміщує штами, що вже циркулюють на території країни, за 4 тижні.

СПАЛАХИ В МІСТІ ТА РАЙОНІ

Якщо за липень у місті було зареєстровано 77 випадків хво­роби та в районі 28, то за 4 дні серпня вже виявлено відповідно 16 і 15 нових випадків. Також виникли локальні осередки інфекції – захворіли меш­кан­ці одного під’їзду в місті та меш­канці с.Ріпинці. Таку інформацію надала завідуюча відділен­ням організації епідеміологічних досліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмель­ницький обласний центр конт­ролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ.

– В одному з будинків на мікрорайоні Жовтневому зареєстровано 11 підтверджених випадків захворювання Covid-19, один з яких летальний, 1 одужав. Активних хворих наразі 9, із них 2 лікуються стаціонарно та 7 амбулаторно, – розповідає епідеміологиня. – Перший випадок зареєстровано 20 лип­ня, останні два – 31-го. Серед активних хворих 6 пенсіонерів, 1 не­працююча, 1 приватна підприємиця та 1 працівник КП філії «ДЕД».
– У сімейних осередках, а наразі їх шість активних, послідовні випадки захворювання реєструвалися з інтервалом 1-3 доби. Всі, хто захворів, не вакциновані, –
розповідає Алла Вадимівна. – Першоджерело поширення інфекції у цьому будинку встановити не вдалося. Зі слів хворих, між собою сусіди не контактували, крім користування спіль­-ним під’їз­дом та ліфтом. З метою розірвання ланцюжка інфекції, в будинку зроб­лено дезінфекцію. Дані про активних хворих і контактних осіб передаються в поліцію для контролю за дотриманням ними самоізоляції.

Напруженою є й епідситуація в се­лі Ріпинці, де захворіла 21 особа.

– Активних хворих у цьому селі 19. Із них 7 лікуються амбулаторно та 12 госпіталізовано в КНП «БЦРЛ» Сло­бідсько-Кульчієвецької сільської ради. Одна хвора стверджує, що отримала повний вакцинальний комплекс вакциною «Спутник» на території Росії, – продовжує Алла Грицай. – Усього в Ріпинцях проживають 507 мешканців, із них 441 дорослих і 66 дітей. За даними сімейних лікарів, повний вакцинальний комп­лекс проти коронавірусної інфекції отримали всього 3 особи, решта не щеплені. Першоджерелом занесення та розповсюдження інфекції в Ріпинцях, імовірно, є перший хворий, який працює в Кам’янці-Подільському. Більшість хворих зверталися по меддопомогу пізно – через 3 і більше діб, відповідно в перші дні захворювання не дотримувалися протиепідемічного режиму та самоізоляції, що й сприяло розповсюдженню вірусу серед мешканців села.
Щодо розповсюдження «Дельти» в нашому районі зазначу, що ще в червні цей штам лабораторно підтверджено у хворого з Макова, який повернувся із Росії. Наразі він перебуває у важкому стані.

І ЩЕ РАЗ ПРО ВАКЦИНУ

У місті розгорнуто та функціонують 3 пункти щеплення і центр вакцинації. Є можливість здійснювати вакцинування всіх охо­чих. За наявності на підприємстві більше як 20 охочих вакцинуватися можливий приїзд мобільного пункту щеплення.
По додаткову інформацію з питань вакцинації можна звернутися до управління охорони здоров’я Кам’янець-Подільської місь­кої ради за номером: 5-00-19.
За станом на 4 серпня, першою дозою в нас вакциновано 8329 людей, другою – 5 202.

– За прогнозами світових експертів, пандемію можна зупинити тільки тоді, коли у світі буде вакциновано більшу частину людей. Тому ще раз закликаємо мешканців міста та району не ігнорувати вакцинацію та прийти на щеплення, – додала Алла Грицай.

До речі, в разі переходу області до жовтого, помаранчевого чи червоного карантинних рівнів епідбезпеки робота закладів осві­ти буде можлива лише за умови вакцинованого персоналу на рівні 80%. Про це йдеться у постанові Кабміну, ухваленій 28 липня.