П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
1 Жовтня 2021

ЗА ІНСУЛІН ТЕПЕР ПЛАТИТИМЕ НСЗУ

Відсьогодні за інсуліни і десмопресини сплачуватиме НСЗУ, адже з 1 жовтня змінюється система, за якою пацієнтів забезпечують цими препаратами. Крім фінансової частини, деяких змін зазнає і маршрут діабетика.

Як повідомляє Хмельницька ОДА, раніше фінансування програми відшкодування вартості препаратів інсуліну відбувалося за субвенцією з Держбюджету, відповідно до якої кошти надходили в області. Але такий механізм часто не забезпечував 100% потреби інсулінів, і пацієнти, котрі потребують інсулінотерапії, змушені були або приймати менші за призначені дози препарату, або пропускати їх, що негативно впливало на стан здоров’я. Відтепер єдиним платником стає НСЗУ, яка відшкодовуватиме аптекам вартість інсуліну та десмо­пресину. З 1 жовтня і до кінця року на програму виділено 660 млн грн.
Рецепт на інсулін тепер стає електронним і діє по всій Україні. За Е-рецептом пацієнт отримує інсулін або без­оплатно, або з невеликою доплатою. Щоб хворий зміг отримати електронний рецепт із 1 жовтня, ендокринолог має скласти в електронній системі охорони здоров’я індивідуальний план лікування хворого, в якому слід вказати діагноз і дозування інсуліну. Відповідно до цього плану, Е-рецепт зможе виписати не лише ендокринолог, а й сімейний лікар. Правда, сімейний лікар не може змінити призначення ендокринолога, тому при закінченні кількості інсуліну за планом лікування сімейний лікар направляє пацієнта до ендокринолога для коригування або створення нового.
До речі, в найближчі два дні жовтня можна отримати інсулін за старим маршрутом: прийти до лікаря-ендокринолога по паперовий рецепт, із ним звернутися до аптеки й отримати там інсулін. Ці кроки дозволять па­цієнтам мати певний запас інсулінів у перші тижні жовтня і не залишитися без життєво необхідних ліків через те, що не встигли опанувати новий маршрут. Наступні рецепти – виключно електронні.

Вл. інф.