Середа, 24 Квітня 2024 р.
22 Жовтня 2021

ПОЛІОМІЄЛІТ – РІДКІСНА І СТРАШНА ХВОРОБА

24 ЖОВТНЯ – ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ПОЛІОМІЄЛІТОМ


На початку жовтня МОЗ офіційно підтвердило випадок поліомієліту в 1,5-річної дитини з Рівненщини. Хвороба викли­ка­на дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2-го типу (Sa­bin-2). Батьки свідомо відмовилися від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання. Перші симптоми проявилися ще 1 вересня, а вже 3 вересня дитина потрапила до лікарні з проявами парезу нижніх кінцівок.

– Не всі сучасні батьки знають, яке це жахливе інфекційне захворювання, тому й не усвідомлюють небезпеки поліомієліту, – розповідає завідувачка відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ. – У середині минулого сторіччя світ здриг­нувся від навали поліомієліту: сотні тисяч скалічених вірусом жит­тів, багаторічний тягар для батьків, діти яких перенесли паралітичну форму цієї хвороби, непоправні втрати та горе в сім’ях померлих від страшної недуги. Тоді люди бук­вально молилися на створення поліомієлітної вакцини. Адже ліків від хвороби не існує. Першу вакцину проти поліомієліту – дитячого спинномозкового паралічу – винайшов американський епідеміолог і ві­русолог Джонас Солк. Поліомієліт – високозаразна інфекційна хвороба, що викликається вірусом, який вражає нервову систему і може призвести до паралічу або навіть смерті протягом декількох годин.
Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліові­рус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу й воду. Захворіти може кожна невакцинована дитина і навіть дорослий. Але найбільш сприйнятливі до цього вірусу діти віком до п’яти років.
У більшості випадків хвороба спершу перебігає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються ознаки різного характеру, залежно від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби становить 2-35 діб, частіше – 7-14 діб. Класифікують такі її види: з ураженням центральної нервової системи та без нього. Варто зазначити, що навіть нетиповий поліомієліт (без ураження) здатний дуже нашкодити хворому.
Єдиний шлях убезпечитися від цієї недуги – це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує. Чому це так важливо зробити, детально пояснила Алла Вадимівна:
– Імунізація – єдиний спосіб захисту від хвороби. Безпечні й ефективні вакцини сьогодні існують, і вони дуже важливі для захисту дітей від цього захворювання.
Без­кош­товна вакцинація проти поліомієліту проводиться в сімейного лікаря чи педіатра у державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори з На­ціональною службою здоров’я України.
Щеплення робиться декілька разів: у 2, 4, 6 місяців – вакцинація, та у 18 місяців, 6 років і 14 років – ревакцинація. Перші два щеп­лення проводяться інактивованою вакциною проти поліомієліту (ІПВ), інші – оральною живою ослабленою вакциною (ОПВ). Цих 6 щеп­лень у дитячому віці захищають дитину від поліомієліту протягом усього життя.
Іноді мене запитують, чи можна вакцинувати від поліомієліту дітей із хронічними хворобами? Це вкрай важливо зробити, оскільки саме ця категорія найбільш вразлива до інфекцій. Справжні протипоказання до щеплення ОПВ – це надзвичайно рід­кісне явище. Їх може визначити лише лікар. Протипоказання на строк, більший за два тижні, може визна­чити тільки імунологічна комісія.
Попри те, що цю небезпечну хво­робу майже переможено, інколи виникають вогнища захворюван­ня. За інформацією ВООЗу, останнім часом фіксувалися випадки поліомієліту в Конго, Сирії та Пакистані. І поки у світі залишатиметь­ся хоча б одна інфікована дитина, ризику зараження поліомієлітом піддаватимуться діти в усіх країнах.
Україна є однією з небагатьох країн світу з високим ризиком спалаху поліомієліту, у зв’язку з низьким рівнем охоплення дітей імунізацією. Потужне лобіювання проти вакцинації, скептицизм і дезінформування населення про щеплення в Україні є одними із причин цієї проблеми.
Так, за інформацією МОЗу, рівень охоплення щепленнями від поліомієліту (дітей до 1 року, поліо-3) 2021 р. є недостатнім, за 8 місяців 2021-го – 53%. За таких темпів до кінця року без вживання додаткових заходів досягти потрібного для колективного імунітету показника 95% не вдасться.
Сьогодні українці багато подорожують у всі куточки світу і не замислюються, де, коли і з ким можуть контактувати під час туристичних поїздок. Тому епідеміологи закликають батьків не нехтувати щепленнями від різних інфекцій, у тому числі й від поліомієліту. Вони радше принесуть користь, захис­тять від інфекційних хвороб, ніж нашкодять. Оберігайте дітей, поки вони – діти.

Підготувала Галина Михальська