Середа, 24 Квітня 2024 р.
5 Листопада 2021

ХВОРІ У «ШВИДКИХ» ЧЕКАЮТЬ НА МІСЦЕ В ЛІКАРНІ

Жахливі картинки з переповненими лікарнями і чергами до приймальних від­ділень починають прояв­лятися і на Кам’янеччині. Вчора в соцмережах з’явився до­пис кам’янчанки Аліни КОХАНКО про те, як вона оббивала пороги, скільки нервів витратила і сліз пролила, аби її бабусю поклали до лікарні:

«Бабусі 69 років, підтверджений ковід. 8.00 – температура 39,5, сатурація – 69. Екстрена медична допомога. Швидке надання першої меддопомоги, підключення до кисню. 8.35-9.30 – ми в лікарні, міській лікарні, бо сьогодні ковідних приймає місто. Ну, як у лікарні… В швидкій, під лікарнею (на Жовтневому). Чотири поверхи я оббігала особисто разом із лікарем швидкої допомоги, всю­ди відмова, ніде не госпіталізують, безліч відмазок… Остання – реєстрація у хворої районна, тож везіть у райлікарню.
9.50 – бабуся все ще в автомобілі «швидкої», в райлікарні шукають місце для госпіталізації. Хоча приймає сьогодні місто!!! В мене немає таких слів, щоб тут пройшли цензуру! 1,5 години літня жінка в автомобілі «швидкої», під киснем, кружляє навколо міської лікарні. Та будьте ж людьми, бо життя – бумеранг.
10.11- у палаті інфекційного від­ділення районної лікарні. В мене сльози градом, нерви здають…
Щира подяка за людяність Віталію Шевчуку, Ірині Костинській і персоналу ЦРЛ, лікярям «екст­реної», які в костюмі максимального захисту майже 2 години підтримували життя бабусі й ледь не плакали разом зі мною під кожними дверима, де нам відмовляли».

ХВОРІ В СТАЦІОНАРІ ПОМОЛОДШАЛИ

У коментарі «Подолянину» начальник управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК запевнив, що в місті всі 170 ковідних ліжок заповнені, й розповів про нинішню ситуацію з ковідом:
– Нині бачимо агресивність вірусу і важкість перебігу. Нестандартність у тому, що швидше розвиваються патологічні зміни, саме тому висока смертність і більше хворих у важкому стані. Щодо дітей, то тепер теж багато хворіють. Але в них ковід протікає легше, здебільшого лікуються амбулаторно.
Наразі в нас немає перебоїв із киснем. Крім того, працюємо на випередження, щоб такої проблеми і не виникло. Відповідно до президентської програми, в Держ­бюджеті закладені кошти на встановлення кисневих станцій в опорних лікарнях, які надають допомогу хворим на ковід. Частково кошти за установчі роботи, під’єднання тощо мають бути виділені з місцевого бюджету. Робимо все, аби підлаштуватися під необхідні вимоги. Киснева станція не є панацеєю, але відсотків на 50% зможе вирішити проблему з киснем. Це комплекс обладнання, який фактично дозволяє видобувати значні обсяги кисню з навколишнього середовища і подавати його під необхідним тиском у мережу до госпітальних ліжок. Вимога держави і президента – встановити такі станції до кінця цього року.
Яка ж ситуація з ковідом у КНП «БЦРЛ Слобідсько-Кульчієвецької сільради» – запитали в головного лікаря Віталія ШЕВЧУКА:
– Маємо 220 ковідних ліжок, 180 з яких на 4 листопада заповнені. Більшість хворих у стаціонарі віком 40+, тобто пацієнти молодшають. Важче переносять ковід ті, хто мають супутні захворювання і невакциновані. На сьогодні лише 5 вакцинованих хворих лікувалися в стаціонарі й перенесли захворювання середньої важкості. Пандемія важка, приріст хворих відбувається щодня. Найкритичніші дні – 6-9 від початку захворювання, бо саме тоді починається цитокіновий шторм, коли імунна система надто сильно і нерозбірливо реагує на інфекцію. Впоратися з цим явищем удома неможливо, бо там зовсім інші протоколи лікування. Тому тим пацієнтам, які лікуються вдома, у ці дні також треба бути уважними до свого організму, щогодини вимірювати сатурацію і температуру. У разі різкого підвищення температури і зниження сатурації до 92, негайно звертатися до сімейного лікаря. Саме він з’ясує потребу в госпіталізації.
Також наголошую, що, в разі виникнення перших ознак захворювання, навіть якщо вони незначні, слід звернутися до сімейного лі­каря й отримати в нього направлення на тестування. Бо часто спосте­рігаємо сумну картину, коли хво­-рий днів 10 лікується вдома, стан його вже важкий, а на тест його ніхто не від­правив. Тоді доводиться в «швидкій» робити експрес-тест, чекати пів години, аби з’ясувати, пацієнта класти в ковідне відділення чи в терапію.

25 СМЕРТЕЙ ЗА ТИЖДЕНЬ

За інформацією завідувачки відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського райвідділу
ДУ «Хмельницький обласний центр конт­ролю та профілактики хвороб» Алли ГРИЦАЙ, від 28 жовтня і до 4 листопада (на 12.00) в місті маємо 583 нових хворих на ковід, 32 із яких – діти, у районі – 368, із них 23 дітей. Померли 15 жителів міста і 10 – району.
– Жовтень приніс рекорд щодо кількості нових хворих і смертей. Раніше високі цифри фіксували в березні, але тепер вони суттєво біль­-ші, – розповідає Алла Вадимів­на. – Захворіли 1678 кам’янчан (у березні – 1300), з них 94 дитини, померли 57. У районі 990 хворих, із них 71 дитина, 35 людей померли від уск­ладнень ковіду. У жовтні смертність у місті та районі склала 3,4 – 3,5%, тоді як середня в Україні – 2,1%.

ВАКЦИН ПОБІЛЬШАЛО І ПУНКТІВ ЩЕПЛЕНЬ ТЕЖ

Аби захистити себе від важкого перебігу захворювання, медики закликають вакцинуватися. Тим паче, що вакцини є і в місті, і в районі. Декілька днів були перебої з Pfizer, але нова партія вже в наявності. Також у місті додався ще один пункт щеплення – в супермаркеті «Сіль­по» (Нігинське шосе, 41/1). Вакцинують тут у будні, крім вихідних, із 12.00 до 15.00. Вакцини – Coronavac та AstraZeneca.

Щеплення продовжується і за вже відомими графіками та адресами:
 ТЦ «Епіцентр К» (Хмельницьке шосе, 11): з понеділка по п’ятницю, з 15.00 до 18.00. Вакцина – Pfizer/Comirnaty, Astra­Zeneca.
 Колишній Будинок офіцерів (вул.Гагаріна, 54), щодня, з 9.00 до 14.00. Щосуботи вакцина Co­ronovac, інші дні – Pfizer.
 Пункти щеплень, де є вакцини Coronavac та AstraZeneca:
– Центральне відділення Укрпошти (вул.Соборна, 9), вівторок і четвер, із 12.00 до 15.00.
– Амбулаторія ЗПСМ №6
(вул.Героїв Небесної Сотні, 45), понеділок і середа, з 12.00 до 15.00, у п’ятницю – з 10.00 до 13.00.
– Амбулаторія ЗПСМ №1
(вул.Миру, 2), щочетверга, з 12.00 до 15.00.
– Амбулаторія ЗПСМ №4
(вул.Космонавтів, із понеділка по п’ятницю, з 10.00 до 13.00). Якщо є необхідність вакцину­ватися за адресою: Космонавтів, 8, здійсніть попередню реєст­рацію за номером: 098-105-13-60.

При собі мати паспорт. Якщо у вас немає підписаної декла­рації з сімейним лікарем, – то паспорт та ідентифікаційний код.