П'ятница, 29 Березня 2024 р.
12 Листопада 2021

КОВІД: КОЛИ СТАНЕ ЛЕГШЕ?

«Дельта» продовжує збирати жертви і сіяти смерть. Медики, які валяться з ніг, видираючи хворих із лабетів кістлявої, благають нас берегтися. Статистика сумна – за дві доби цього тижня від ковіду померли вдесятеро більше, ніж за два роки війни.

МІСТО ВИЙШЛО НА ПЛАТО, РАЙОН ЩЕ НЕ НА ПІКУ

За інформацією завідувачки відділення організації епід­досліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр конт­ролю та профілактики хвороб» Алли ГРИЦАЙ, від 4 до 11 листопада (на 11.00) у місті зареєст­ровано 512 нових хворих на ковід, 32 із яких – діти (наразі хворіє 61 дитина), а в районі додалося 412 людей, 30 з яких – діти (53 дитини нині нездужають). На жаль, продовжує збільшувати­-ся відсоток смертності. За тиждень померли 18 жителів міста, що становить 3,5%, та стільки ж у районі (4,3%).

– У місті сьогодні захворюваність стабілізувалася на високому рівні. Це свідчить про те, що місто досягнуло піка і вийшло на плато – це коли припиняється зростання, й деякий час показники перебу­вають на приблизно одному рівні. Маємо зменшення на 13,8%, але про зниження говорити ще не доводиться. Поступово зменшується і відсоток хворих дітей. У районі ж, навпаки, маємо приріст в 11,9% – захворюваність там продовжує наростати як серед дорослих, так і серед дітей.
Уже майже два роки активно ведеться інформаційна робота, постійно наголошуємо: захворів – сиди вдома! Але й досі зустрічаються непоодинокі випадки, коли хворі з симптомами йдуть на роботу. Ковід на ногах не переноситься! Такими вчинками безвідповідальні люди наражають на небезпеку інших, – додала Алла Вадимівна.

Також епідеміологиня повідомила, що 555 осіб, які підхопили ковід, були вакцинованими, 25 з них госпіталізували. На жаль, чотири людини померли: двоє – жителі району, двоє – міста. Троє з них мали супутні серцево-судинні захворювання:

– Помер пенсіонер із міста, 1951 р.н. В липні отримав дві дози щеплення Пфайзером. Відомо, що нездужав на цукровий діабет, мав серцево-­судинні захворювання і хронічні легенів. Працівниця місцевої школи, 1969 р.н., теж мала супутні захворювання. 21 жовтня вона отримала щеплення першою дозою Короноваку, захворіла 25 жовтня. Також лише одну дозу вакцини Пфайзер 18 жовтня отримала 68-річна пен­сіонерка з Нагорян. 22 жовтня вона захворіла. Ймовірно, що ці дві жінки перед щепленням уже перебували в інкубаційному періоді або ж підхопили вірус у перші дні після вакцинації, коли відбувається масивне навантаження на імунну сис­тему, а вона пригнічена.
Помер і 39-річний чоловік із Груш­ки. У вересні він двічі вакцинував­ся Пфайзером. Захворів 25 жовт­-ня. Можливо, на летальність вплинуло його супутнє захворювання, або ж організм не відреагував тим титром антитіл, який приніс би захист.

«ДЕЛЬТА»: БІЛЬШЕ АГРЕСІЇ – БІЛЬШЕ УСКЛАДНЕНЬ

Про те, яка наразі ситуація в міській лікарні, «Подолянину» детально розповіла в.о. головного лікаря Тетяна ДІДИЧ:

– Наразі чотири поверхи тера­певтичного відділення перепрофільовано для лікування ковіду. У боротьбі з вірусом задіяні шість команд медпрацівників: це 18 лікарів і близько сотні медсестер, санітарок тощо. У нас розгорнуто 170 ліжок для ковідних хворих, 137 з них забезпечені централізованим киснем, є 39 кисневих концентраторів потужністю до 10 літрів. Наразі ми користуємося рідким киснем, який безперебійно постачає товариство «Львівкисень». Рідкий кисень за­качується в кріоциліндри – маємо два по 200 літрів і один великий – на дві тонни. Нині на добу використовуємо тисячу літрів кисню, що обходиться у 26 тис. грн. У поперед­ні хвилі стільки вистачало на три доби.
Штам «Дельта», який прийшов, відрізняється від попереднього – він агресивніший, непедбачуваніший, дає більше пошкоджень в ендотелії судин, що призводить до більшого тромбування і ускладнень у процесі лікування – тромбоем­болій та інфарктів. Ми підрахува­-ли, що з 1 до 10 листопада до лікарні госпіталізували 105 людей, із них 100 не були вакциновані, 4 отри­мали лише першу дозу. За цей період із ковідного відділення виписали 92 людини. На жаль, 23 померли. Нині в нас лежать три дитини, зокрема і двоє 2-місячних близнюків.
Чимало пацієнтів перебувають у реанімації – маємо поки 4 ліжка і плануємо збільшити їх до 6, бо потреба постійно зростає через складний перебіг нового штаму. Реанімаційні ліжка забезпечені апаратами штучної вентиляції.
Маємо біпапи, сіпапи – це такі апарати, які допомагають людині дихати. І є ще один, що працює в режимі примусового дихання, і яким користуємося у вкрай важких випадках. Звичайно, апарати дихання не лікують, але вони допомагають пережити складний період, а легеням – зберегти життєдіяльність. Якби мали більше таких апаратів, змогли б встановити їх і в палатах.
Забезпечена лікарня і медикаментами. Переважно це ліки віт­чизняного виробництва. Пацієн­-там доводиться докуповувати лише ті, які не передбачені протоколами лікування чи програмою медгарантій. Часто родичам хворих важко повірити, що нічого купувати не треба. Ще три роки тому лікарня витрачала на ліки 1,5 млн грн у рік. Цьогоріч на ліки, засоби захисту та дезінфікуючі ми витратили вже майже 10 млн грн.
Зважаючи на напружену ситуацію, прошу кам’янчан берегтися. Ми не знаємо, де можемо підхопити ковід, тож мусимо себе захистити методом вакцинації, здоровим способом життя, сильним імунітетом, гарним настроєм, аби не дати вірусу шансів проникнути в організм.

Також Тетяна Василівна наголосила, що лікарня продовжує працювати в режимі надання допомоги людям з іншими патологіями. Жодне відділення не закрито. В лікарні щодня чергують анестезіолог, два хірурги, травматолог, терапевт, молодший і середній персонал. Єдина умова перед тим, як потрапити в ста­ціонар, – негативний ПЛР-тест. Усього в міській лікарні розгорнуто 328 ліжок, 273 з яких, враховуючи ковідні, зайняті.
А ще керівниця вкотре звертає увагу на необхідності придбання для міста муфтової печі. Завдяки їй усі медичні відходи можна буде безпечно утилізу­вати, не розповсюджуючи ві­рус і не завдаючи шкоди дов­кіллю. Тепер лікарня змушена шукати організації, аби утилізувати медвідходи.