П'ятница, 29 Березня 2024 р.
19 Листопада 2021

ВАКЦИНАЦІЯ: ХТО МАЄ ПРАВО НА ВІДТЕРМІНУВАННЯ

Медики запевняють, що вакцинувальна кампанія в місті суттєво пожвавішала. За станом на 18 листопада, в місті повністю вакціновано 29 тис. 131 кам’янчанин, – повідомляє УОЗ.

Галина ЯРОВАРазом із тим, багато містян цікавляться, які є протипокази до вакцинації, до кого йти по таку довідку, і який термін вона дійсна. По коментар ми звернулися до медичної директорки Кам’янець-Подільського центру ПМСД Галини ЯРОВОЇ:
– МОЗ затвердило форму довідки, яку лікарі вже почали видавати пацієнтам, котрі мають тимчасові або постійні протипоказання до вакцинації проти COVID-19. Протипоказом до щеплення є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад, анафілактичний шок. Це єдиний абсолютний протипоказ. Усі решта – тимчасові, – розповідає Галина Вікторівна. – Зокрема, не варто робити щеплення при ГРВІ та температурі тіла +38 градусів, слід зачекати 14 днів із моменту одужання. Щодо хронічних хвороб, то вони не є протипоказами для вакцинації. Навпаки, людям із груп ризику треба вакцинуватися першими, бо вони най­більш уразливі до вірусів, а це їх захистить від важкого перебігу ковіду.
Часто нас запитують, а що робити ва­гітним і матусям, які годують? Вагітних можна щепляти, але лише «Pfizer», бо саме її рекомендують. Під час лактації дозволені вакцини «Pfizer» і «Ast­ra­Zeneca». Ні вагітних, ні тих, хто годує, не можна щеплювати «CoronaVac».
Щодо хворих на ВІЛ, онкологію, аутоімунні захворювання, тромбоз, тромбоцитопенію, міокардит, перикардит тощо, то рішення про щеп­лення і те, якою саме вакциною (бо де­яким пацієнтам протипоказані мРНК чи векторні вакцини), має ухвалити сімейний лікар чи вузький спеціа­-ліст. Саме вони мають визначити, чи пацієнт уже може йти на щеплення, чи йому потрібне відтермінування у зв’язку з проходженням курсу лікування, прийомом певних медпрепаратів. Таку довідку, формою 028-1-О, може заповнити як вузький спеціаліст, так і сімейний лікар. Термін її індивідуальний, але максимальний – три місяці.
Також відтермінування на вакцинацію від ковіду можуть отримати ті, хто вже перехворів на це вірусне захворювання. Дається воно на 90 днів піс­ля закінчення курсу терапії. Тобто, від дня тестування, це приблизно виходить 105 днів: два тижні на лікуван­ня і 90 днів після одужання. Підтвердження ковіду можливе як ПЛР-тес­тами, так і експрес-тестами. Але обо­в’язково факт хвороби має бути задокументований в електронній системі звітності та карточці пацієнта.
Якщо пацієнт провакцинувався, скажімо, від правця, бо травмувався, то щеплення від ковіду може отри­мати через 14 днів. Коли є бажання вакцинуватися ще й від грипу, то це можна зробити одномоментно: в одну руку вводиться вакцина від грипу, в іншу – від ковіду.
Наразі ми вже видали близько 50 довідок про відтермінування від вакцинації. Переважно для пацієнтів, які вже перехворіли на ковід, також є чимало й онкохворих.
Додам, що вакцинація від ковіду не гарантує того, що людина не захворіє. Але вона захистить її від важкого перебігу та летальності. Бо перебіг нового штаму «Дельта» інший. По-перше, вища контагіозність вірусу, більше ускладнень і ризик тромбоутворень.