П'ятница, 29 Березня 2024 р.
26 Листопада 2021

ЯК ОТРИМАТИ СВІДОЦТВО АБО СЕРТИФІКАТ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ ВІД COVID-19?

У листопаді наявність документа про вакцинацію від COVID-19 стала гострою необхідністю. У більшості областей України користуватися транс­портом і відвідувати громадські заклади можна лише за наявності сві­доцтва або сертифіката про вакцинацію. Утім багато хто не знає, як отримати ці документи, або стикається з труднощами. Центр громадського моніторингу та контролю розповідає, як легко оформити свідоцтво про вакцинацію та COVID-сертифікати.

СВІДОЦТВО ПРО ВАКЦИНАЦІЮ ТА ЖОВТИЙ І ЗЕЛЕНИЙ COVID-СЕРТИФІКАТИ

Кожен, хто щепився від коронавірусу, може отримати на підтвердження між­народне свідоцтво про вакцинацію і профілактику та за бажанням згенерувати електронний COVID-сертифікат. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію і профілактику – це паперовий документ, який засвідчує повну вакцинацію проти коронавірусу. Він двомовний і містить дані закордонного паспорта пацієнта. Цей документ можна отримати в лікаря, який проводив щеплення, або в сімейного лікаря.
Варто наголосити, що міжнародне свідоцтво не можна отримати після першої дози, лише після завершення повної вакцинації. У разі щеплення однодозною вакциною (наприклад, Johnson & John­son), документ можна оформити на 14-й день після вакцинації. Свідоцтво слід підписати в лікаря та засвідчити печаткою медичного закладу. Отримати його в електронному вигляді неможливо. Термін дії міжнародного свідоцтва про вакцинацію – 365 днів.
Цифровий COVID-сертифікат – це електронний документ на підтвердження вакцинації від ковіду. Його можна отри­мати в мобільному застосунку «Дія» або на однойменному сайті. COVID-серти­фікат може бути жовтий і зелений. Жовтий сертифікат можна згенерувати після першої дози вакцини, він чинний 120 днів. А зелений – після другої, і він діє 365 днів.
Із 8 листопада також з’явилася можливість отримати електронний серти­фікат на підтвердження одужання від коронавірусу чи негативного результату ПЛР-тесту.

ЯК ОТРИМАТИ СЕРТИФІКАТ НА МОБІЛЬНОМУ ТЕЛЕФОНІ?

Щоб отримати COVID-сертифікат у мо­більному застосунку «Дія», необхідно мати біометричний документ: ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Далі слід виконати декілька нескладних кроків.
По-перше, необхідно завантажити додаток «Дія» в сервісі Google Play (для анд­роїдів) або App Store (для користувачів iPhone). Після встановлення додатка на телефон потрібно відкрити «Дію» і зареєструватися там. Для цього слід дотримуватися вказівок програми.
Найпростіший спосіб зареєструватися – підтвердити особу за допомогою Bank-ID. Для цього потрібно бути користувачем онлайн-сервісів конкретних банків. Наприклад, «Приват24» чи «Ощад 24/7». Просто мати картку певного банку недостатньо. Після підтвердження особи за допомогою Bank-ID можна ввійти в додаток.
Щоб згенерувати COVID-сертифікат, необхідно вибрати вкладку «Послуги» та «COVID-сертифікати». Слід обов’язково поставити галочку, щоб дати згоду на дос­туп до медичних даних. Після цього в «Дії» з’явиться внутрішній (жовтий або зелений) і зовнішній (лише після двох доз вакцини) COVID-сертифікати. Внут­рішні COVID-сертифікати відображаються українською мовою, а зовнішні – англійською. Саме останній необхідно пре­д’являти за кордоном.
Варто зауважити, що раніше для отримання сертифіката потрібно було пройти верифікацію через «Дія. Підпис». У новій версії додатка такої потреби вже немає.

ЯК ОТРИМАТИ СЕРТИФІКАТ НА САЙТІ «ДІЯ»?

Ті, хто не має біометричних документів або смартфонів, можуть отримати COVID-сертифікат на порталі «Дія». Для цього потрібно зайти на сайт https://diia.gov.ua і натиснути у правому верхньому кутку «Зареєструватися».
Далі необхідно обрати спосіб реєст­рації: за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП) або Bank-ID. У разі авторизації через онлайн-систему банку слід спочатку обрати функцію «Авторизуватися з ID.gov.ua», а далі – «Bank ID НБУ». Після цього потрібно ввійти в сис­тему відповідного банку.
Зареєструвавшись на порталі, слід перейти в розділ «Послуги» й обрати там «COVID-сертифікат». Далі потрібно перевірити персональні дані та підтвердити згоду на їхню передачу. Після цього на електронну пошту надійде сповіщення про згенерований сертифікат. Завантажити сертифікат можна на порталі у вкладці «Замовлені послуги». За потреби файл можна роздрукувати.
Важливо пам’ятати, що документи, які були оформлені раніше строком на пів року, можна подовжити. Щоб зробити це в застосунку «Дія», необхідно видалити старий COVID-сертифікат протягом місяця до завершення терміну його придатності, а потім згенерувати новий. Подовжити міжнародне свідоцтво про вакцинацію можна в сімейного лікаря, отримавши новий документ на наступні пів року.
Нагадуємо, що щепитися проти коронавірусу можна у центрах масової вакцинації або кабінетах щеплень. Детальніше на сайті vaccination.covid19.gov.ua/list чи

за номером безкоштовної гарячої лінії: 0 800 60 20 19.

Центр громадського моніторингу та контролю.