П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
21 Січня 2022

У ХВОРИХ СИМПТОМИ «ОМІКРОНУ»

Свята відгуляли і бачимо, що прогнози фахівців щодо стрімкого збільшення хворих на ковід почали здійснюватися. Хворих побільшало і в Україні, і на Кам’янеччині.

Як повідомляє завідувачка відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ, від 13 до 20 січня (за станом на 12.00) у місті зареєстровано 324 нові випадки захворювання, 26 із яких – діти (минулого тижня, з 6 до 13 січня, було 217, зокрема 15 дітей). У районі – 137, з яких 11 дітей (було 77, із них 2 дітей). Померли 5 жителів із міста, в районі цього тижня не зафіксовано жодної смерті. У попередній тиждень зареєстровано 4 смерті: одна – в міс­ті, 3 – у районі.
Зважаючи на блискавичне поширення ковіду, фахівці припускають, що «Омікрон» дістався і до нас.

– У восьми регіонах України вже зареєстровані випадки захворювання на ковід, викликані штамом «Омікрон». На Хмельниччині поки офіційної інформації про нього немає. Додам, що в нашому регіоні не проводяться лабораторні дослідження на визначення штаму. Для цього ми періодично відправляємо зразки до
Києва. З тих партій, які направляли на дослідження, «Омікрону» поки не виявили.
Але, якщо брати до увагу клініч­ну картину, то нині перебіг захворювання переважно легкий або середньої важкості. Рівень смертності суттєво зменшився, що неабияк тішить. Активно, особливо в останні дні, хвороба поширюється серед дітей, це теж більше притаманно «Омікрону».
В клінічній картині переважають нежить, головний біль, біль у горлі, хрип­лий голос, менше фіксуються враження легенів. Наразі близько пів сотні хворих перебувають на лікуванні в ковідному відділенні райлікарні, із них невелика частка потребує кисневої терапії. Тобто, можемо при­пускати, що «Дельта» вже відійшов, і поширюється «Омікрон», – розповіла Алла Грицай.

Цього тижня уряд скоротив тер­мін дії «зелених» COVID-сертифікатів із 365 до 270 днів. А в читачів виникло слушне запитання: «Яка різниця між бустерною дозою та ревакцинацією? Чи потрібно людям, які зробили щеплення, отримувати бустерну дозу, чи слід дочекатися, коли збіжить тер­мін сертифіката, і зробити ревакцинацію?».

– ВООЗ рекомендує отримати бустерну дозу, яку наразі й роблять у багатьох країнах світу, – пояснює Алла Вадимівна. – Бустерна, тобто під­силювальна доза, підвищує рівень антитіл в організмі людини. Її рекомендують робити через 6-9 місяців після другої дози вакцини. Напевне, у цей період, після пів року і до 9 місяців, рівень антитіл зменшується, імунітет знижується, й захист падає. Тому рекомендована підсилювальна доза. Вона дає нам можливість продовження «зеленого» сертифіката ще на 270 днів, тобто на 9 місяців. Можливо, після бустерної дози, тобто через 270 днів, ми не будемо робити два щеплення, а одну ревакцинацію для того, аби підтримати захисний рівень антитіл в організмі. Можливо, за такою схемою будемо щеплюватися до кінця пандемії. Точно спрогнозувати, як буде далі, ніхто не може, оскільки дослідження щодо вакцинації в усьому світі ще тривають.

Наразі ж відомо, що можливість сформувати цифровий сертифікат для щеплених бустерною дозою від коронавірусної хвороби з’явиться в застосунку Дія наприкінці січня.