Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
28 Січня 2022

ЛІКАРЯМ – БІЛЬШУ ЗАРПЛАТУ, ПАЦІЄНТАМ – БЕЗКОШТОВНУ МЕДИЦИНУ

Нові додаткові пакети від НСЗУ, розширення програми «Доступні ліки», придбання медикаментів виключно за електронними рецептами, стимулювання гривнею сімейних лікарів за вакцинацію пацієнтів, – ці та інші нововведення запрацюють цьогоріч у медицині. Формула на 2022 рік виглядає так: пацієнти поступово звикають до нововведень, НСЗУ продовжує декларувати наближення медичної допомоги до пацієнта, лікарі з нетерпінням чекають на задеклароване підвищення зарплатні, а керівники медзакладів, які вже більш-­менш призвичаїлися газдувати по-новому, тобто самостійно заробляти, ламають голову над тим, де взяти гроші на нові зарплати.
Що нового чекає на лікарів і пацієнтів 2022 року, як спрацювали наші медзаклади торік, і які проблеми досі не вдалося вирішити, – з’ясовував «Подолянин», спілкуючись із декількома керівниками медичних установ міста і району.

ЧИ СТАНУТЬ ПАЦІЄНТИ ЗАХИЩЕНІШИМИ?

На сайті Національної служби охорони здоров’я зазначено, що 2022 року бюджет Програми медичних гарантій скла­дає 157,3 млрд грн, тобто на 33,8 млрд грн більше, ніж торік. Для пацієнтів передбачено 38 пакетів медичних послуг. Як і торік, акцент робиться на пріоритетні напрями стаціонарного лікування, як-от інсульти, інфаркти, онкологія, охорона материнства та дитинства. Наближення медичної допомоги до пацієнта й більша його фінансова захищеність – основне кредо НСЗУ і цього року. Тож НСЗУ укладатиме договори лише з тими лікарнями, які відповідають вимогам, а отже, спроможні надати ефективну допомогу пацієнту, а той у свою чергу має право на допомогу без при­в’язки до місця реєстрації чи проживання.
Важливі зміни у програмі медичних гарантій виглядають так:
 Додано нові пакети «Хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару одного дня» та «Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуа­ціях».
 Стане обов’язковим без­оплатне проведення неонаталь­ного скринінгу всім новонаро­дженим за 21 захворюванням.
 Розшириться програма реімбурсації «Доступні ліки» препаратами для лікування хвороби Паркінсона, а також хронічного обструктивного захворювання легенів. Нагадаємо, що безкоштовно або з невеликою доплатою ліки вже отримують пацієнти із серцево-судинними захворюван­нями, бронхіальною астмою, цук­ровим діабетом ІІ типу і нецукровим діабетом, розладами психіки та поведінки, епі­лепсією.
 Запроваджуються індикатори якості рівня вакцинації для лікарів, які надають первинну медичну допомогу:
– із 1 березня НСЗУ оцінюватиме досягнення рівня охоп­лення повною імунізацією вакцинами від COVID-19 для осіб від 18 років і старших;
– із 1 червня – рівень вакцинації дітей до 6 років (включно) згідно з календарем щеплень.
При досягненні цільових значень раз у квартал буде здійснюватися доплата.
 Вводиться новий показ­-ник – мінімальна кількість наданих послуг протягом 2021 року, яка дозволяє укласти договір із НСЗУ: 150 пологів на рік, 100 пролікованих інсультів, 50 пролікованих інфарк­-тів. Правда, кам’янецькі медичні заклади це нововведення не зачіпає, оскільки послуг вони надають значно більше, ніж задекларований мінімум.
В оприлюдненій НСЗУ інформації йдеться, що один із най­вищих тарифів – для неонатальної допомоги. 2022 року він зрос­те зі 113 до 135 тис. грн, а макси­мальний становитиме 161 тис. грн за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам. Тариф за медичну допомогу при пологах зросте на 5 тис. грн – до 15 тис. грн.
Зростуть тарифи і на лікування онкологічних захворювань. Так, на 10 тисяч гривень збільшиться тариф на хіміотерапев­тичне лікування – до 36 тисяч,
а за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань зросте з 54 тис. грн до 74 тис. грн. Також заплановане підвищення сімейникам – за одного задекларованого пацієн­та вони отримуватимуть 786 грн за рік.
Щодо інших нововведень, то є зміни щодо електронних рецептів. Так, із 1 квітня лікарські засоби, які підлягають відпус­ку за рецептом, зокрема це стосується і антибіотиків, здійснюватиметься виключно за елект­ронними рецептами. Ліки, виписані на паперових рецептах, аптеки мають право відпускати лише до 1 квітня 2022-го.

НАВЧИЛИСЯ ПРАЦЮВАТИ ПО-НОВОМУ

Тетяна ОчеретенкоПоцікавилися ми в керівників медичних установ, як у рамках медреформи їм працювалося торік. Директор КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» Борис ЦВІГУН розповів, що до нових змін уже призвичаїлися:
– Зберегли всі сім пакетів, які виконували торік, і на цей рік уклали стільки ж контрактів із НСЗУ. Чи хочемо збільшувати пакети? Звичайно. Але кожен пакет несе за собою матеріальні витрати на обладнання та людський ресурс. Ми на сьогодні більш-менш готові, аби готувати кадри, мати додаткові спе­ціальності, але украй потрібне матеріально-технічне забезпечення. На жаль, кошти, які нам виділяє НСЗУ, не дозволяють його покращити. Вважається, що це проблема власників. А власник – це міська рада, але в бюджеті немає можливості виділити мільйони на покращення та закупівлю нового обладнання. Ми не хочемо нічого і ні в кого просити, мовляв, «Дайте нам!», а хочемо цивілізовано заробляти. Але через ковід кількість пацієнтів зменшилася. Маємо проб­лему з тим, що часто «висне» система eHealth і не дозволяє вносити дані про пацієнта. Неодноразово телефонували на «Гарячу лінію» й чули, що вся Україна «висить».
Про здоров’я найменших ка­м’янчан дбає колектив КНП «Дитячий медичний центр». Як розповіла директорка центру Тетяна ОЧЕРЕТЕНКО, торік заклад мав такі укладені пакети медгарантій: первинна меддопомога; медична допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах, профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація; стоматологічна допомога.
– За 2021 рік заклад надав 283 тисячі медичних послуг, що значно більше, ніж 2020-го, – розповідає Тетяна Юхимівна. – Фінансування закладу протягом 2021 року з ураху­ванням усіх напрямків збіль­шилося з 15 мільйонів 475,8 гривень 2020-го до 23 мільйонів 374,2 за рахунок коштів НСЗУ пропорційно кількості наданих медичних послуг. Середній рівень заробітної плати, в по­рів­нянні з 2020 роком, збільшився у лікарів із 9100 до 10 тисяч 600 гри­вень, у медсестер – із 7150 до 8300.
Заклад виконав п’ять дитячих ме­дичних програм, профінансованих із міського бюджету: «Шкільна медицина», «Допризовна медична допомога юнакам», «Забезпечення дітей пільгових категорій населення міста безоплатними медикаментами і виробами медичного призначення», «Забезпечення дітей-інвалідів Кам’янець-Подільської тергромади безоплатними виробами медичного призначення» та «Забезпечення дітей, хворих на цукровий діабет 1 типу, виробами медичного призначення». Профінансовані програми дали можливість надавати медичну допомогу дітям у навчальних закладах міста, юнакам допризовного віку, а також можливість вирішити соціальні проблеми пільгових категорій дитячого населення, дітей з інвалідністю.
Борис ЦвігунУ закладі покращився кадровий потенціал – спеціалізацію вже пройшли два дитячі лікарі-стоматологи, завершують лікар-ендокринолог і сурдолог. Вдалося придбати сучасне медобладнання на суму 343 тисячі гривень, а за фінансової підтримки міської влади заклад забезпечив безперешкодний доступ людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення для забезпечення якісного надання медичних послуг. Колектив вико­нує ще й функцію в боротьбі з пан­де­мією – в нас працює кабінет інфекційних захворювань, де проводяться тестування та обстеження на ковід.
Очільниця додала, що рости їм є куди, вже намітили напрямки подальшої діяльності. Це покращення матеріально-технічної бази, придбання сучасного обладнання; підвищення рівня професіоналізму медпрацівників; підготовка спеціалістів за напрямками «Дитяча ендокринологія», «Дитяча кардіоревматологія», «Функціональна діаг­ностика», «УЗ-діагностика», «Ло­гопедія», «Психологія» тощо.
КНП «БЦРЛ Слобідсько-Куль­чієвецької сільради» продовжувала і продовжує залишатися опорною лікарнею для стаціонарної допомоги хворим на ковід. У коментарі «Подолянину» директор закладу Віталій ШЕВЧУК підбив підсумки роботи, але роз­мова неодноразово поверталася до пандемії.
– Торік ми мали 14 пакетів, цьогоріч додався ще один, 15-й, – це хірургія одного дня. Тобто, для пацієнтів, яким потрібно зробити нескладну операцію за один день. Торік пролікували стаціонарно майже 15 тисяч пацієнтів. Адже, попри ковід, було багато хворих, які потребували стаціонарного лікування – оперативного і неоперативного. Ми в повному обсязі надавали всі ці послуги, незважаючи на те, що треба було приймати і лікувати хворих на ковід. Думаю, що цьогоріч спрацюємо не гірше.
Віталій ШевчукНа сьогодні приймаємо і міських, і районних жителів на лікування в ковідному відділенні. Меди­каменти, які входять до протоколу лікування ковіду, пацієнти отри­мують безкоштовно. Якщо ж у хворого є супутні патології, скажімо, цукровий діабет, то деякі ліки до­ведеться придбати, адже вони не передбачені Програмою медга­рантій. Нині кількість хворих почала зрос­тати. За станом на 24 січ­ня, вже маємо 120 хворих у стаціонарі, розгорнуто 150 ліжок. За потреби будемо їх збільшувати, максимум, який можемо розгорнути, – це 260 ліжок. Фактично, ми – одна з найбільших в області лікарень, яка може прийняти таку кількість хворих на ковід. У разі ж погіршення епідситуації, знову можливе пе­репрофілювання ліжок у міській лікарні.
90% хворих, які поступають до лікарні, потребують кисню. І хоча «Омікрон» перебігає в легшій формі, однак поширюється блиска­вично. Якщо раніше зі ста хворих на ковід до лікарні потрапляли 20, то нині – 10, але через стрімке поширення нового штаму хворих фактично не меншає.
Тому наголошую, що при перших ознаках хвороби слід звернутися до сімейного лікаря і зробити тест. Бо коли стан пацієнта погіршується, і він приїжджає до лікарні, ми вже знаємо, що в нього ковід, і не витрачаємо дорогоцінного часу на тестування чи додаткові обстеження, а госпіталізуємо в профільне відділення.
А ще пацієнтам, які захворіли на ковід, важливо знати, що для отримання відстрочки від вакци­нації чи бустерної дози слід пройти ПЛР-тес­тування, а не експрес-тест. Бо саме висновок ПЛР-тесту є підставою для відтермінування щеп­лення.

ЗАРПЛАТУ ПІДВИЩИЛИ, А РОЗ’ЯСНЕННЯ НЕ НАДАЛИ

Довгоочікуваний сюрприз під ялинку медикам поклав президент України, оголосивши, що 2022 року лікар отримуватиме 20 тисяч гривень зарплатні, а медсестра – 13500. Через такий дарунок керівники медзакладів хапаються за голови і мізкують, де взяти грошей, аби виконати обіцяне. А деякі медпрацівни­-
ки висловлюють побоювання, що зростання зарплати потягне за собою або скорочення штатів, або ж переведення на неповні ставки.
– Нарешті влада повернулася до медпрацівників обличчям і за­говорила про підвищення заробітної плати, – коментує Борис Цвігун. – Головним лікарям довели, скільки платити, але як медзакладу платитимуть за виконану роботу – ніхто не сказав. На сьогодні основ­ний донор нашої заробітної плати – це НСЗУ. Однак ми досі не знаємо, за якими тарифами отримувати­мемо відшкодування: за цінами 2019, 2020 чи 2021 років. Тобто, скільки грошей нам відшкодують – не знаємо. Якщо зарплата підвищилася в 2-2,5 разу, то й відшкодування з НСЗУ мають бути пропорційно збіль­шені.
Нам вдалося закумулювати кош­ти, гадаю, що впродовж двох місяців виконаємо вимогу, яку перед го­ловними лікарями поставив президент. Підрахували, що треба близько 30 мільйонів гривень на зарплату. Місцевий бюджет навряд чи потягне таке фінансове навантаження. Якщо НСЗУ не збільшить кошти за виконану роботу, для нас це теж стане величезною проблемою. Бо тоді, за нашими підрахунками, доведеться оптимізувати близько 30% працівників. А що робити з іншими, скажімо, бухгалтерами, електриками, сантехніками, слюсарями, яких украй важко втримати на зарплату 6700 гривень?
Крім того, ми й досі не отримали детального механізму, як правильно виплатити підвищену зарплатню.
Мудрує над грошовими виплатами й Віталій Шевчук:
– Зараз важко щось коментувати, адже НСЗУ ще не зробила першої проплати за січень, яка надійде в лютому. В залежності від отриманих коштів будемо бачити, чи зможемо заплатити медикам підвищену зарплатню. Нині зрозуміло, що більшість лікарень не витягнуть під­вищення своїм працівникам. І, звісно, постане питання оптимізації. Во­но вирішуватиметься просто: чим більше лікар прийняв пацієнтів, тим більше він заробив грошей. Тому ті лікарі, які прийматимуть малу кількість пацієнтів, можуть бути переведені на пів чи чверть ставки.