Четвер, 28 Березня 2024 р.
18 Лютого 2022

НЕ ВСІ АНАЛІЗИ ПЛАТНІ Й НЕ ВСІ БЕЗКОШТОВНІ

Недавно на сайті міськради оприлюднили прейскурант платних медичних послуг, які надає Кам’янець-Подільська міська лікарня. І одразу в соцмережах зчинився справжній хайп, мовляв, відтепер у медицині навіть за аналізи потрібно платити із власного гаманця. Але, як вдалося з’ясувати, безкоштовні аналізи ніхто не відміняв. А деякі й справді є платними, як і були раніше, адже не входять до пакета НСЗУ. Правда, в державній лабораторії ціни на них не такі кусючі, як у приватних.
Тож за що і кому потрібно сплачувати, дізнавався «Подолянин».

– Будь-яка людина, котра уклала декларацію з сімейним лікарем, має право безкоштовно здати загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, на рівень глюкози у крові та на рівень холестерину, загальний аналіз сечі, – коментує медична директорка міської лікарні Тетяна ДІДИЧ. – Саме ці аналізи передбачені пакетом НСЗУ на первинній ланці при відвідуванні сімейного лікаря і відшкодовуються державою. Готові надати безкоштовну допомогу, якщо в пацієнта є електронне направлення від сімейного лікаря чи вузького спеціаліста за наявності відповідного діагностичного обладнання. Також безкоштовними є аналізи і дослідження для пацієнтів, котрі перебувають на стаціонарному лікуванні, та для тих, хто з невідкладними станами потрапив до приймального відділення і потребує медичної допомоги. Але, якщо людина самостійно вирішила здати аналізи чи пройти певні обстеження, не маючи направлення лікаря, то в такому разі має самостійно сплатити за послугу, відповідно до прейскуранта цін. Також буває, що сімейному лікарю треба дообстежити пацієнта, аби встановити діагноз тощо, і ці аналізи чи обстеження не відшкодовуються НСЗУ, тоді хворий сплачує за них сам, ідучи чи до державної лабораторії, чи до приватної.
Завідувачка клініко-діагностичної лабораторії КНП КП «Кам’янець-Подільської міської лікарні» Неоніла РОМАНОВА додала, що ціни в прейскуранті змінено у зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати, вартості реактивів, розхідних матеріалів і засобів індивідуального захисту.
– Є люди, котрі за власним бажанням хочуть здати аналізи, тому таку послугу може надавати наша лабораторія, – пояснює Неоніла Антонівна. – Щоденно, крім вихідних, із 8.30 до 10.00, медсестра робить забір аналізів на першому по­версі лабораторії, що розташована на території міської лікарні. Пацієнт спочатку йде в бухгалтерію, сплачує через касовий апарат за послугу, відповідно до прейскуранта, отримує чек і приходить до нас. Готовий результат може забрати того ж дня, з 14.00 до 15.00, адже біоматеріали нікуди не возимо, а досліджуємо все на місці. Для цього маємо необхідне сучасне обладнання і потужний професійний колектив – 6 лікарів і 25 лаборантів, котрі працюють позмінно.
До речі, практика щодо платних послуг не дивниця, діє не один рік і в усіх лікарняних закладах України.

Галина МИХАЛЬСЬКА