Субота, 20 Квітня 2024 р.
8 Квітня 2022

ПОЧАЛИ ДІАГНОСТУВАТИ ЛЕПТОСПІРОЗ

Торік у Хмельницькій області на лептоспіроз занедужали 4 особи, на щастя, без летальних наслідків. Під час епідрозслідування випадків захворювання встановлено, що у двох недужих причиною інфікування могли стати гризуни у домогосподарствах, в інших двох – виловлювання і патрання риби поблизу водойм. Однак вже за три місяці 2022 року, за станом на 31 березня, зафіксовано три випадки лептоспірозу – всі серед внутрішньо переміщених осіб.

Лептоспіроз – це гостре інфек­ційне захворювання, що може передаватися від тварини до людини. Джерелом зараження для людей є гризуни, свійські й дикі тварини, хутрові звірі, собаки. У містах основним носієм інфекції є пацюки. Занедужати можуть як мешканці сільської місцевості, так і міст. Проте, з огляду на поточну ситуацію в державі, питання профілактики цього небезпечного захворювання є однаково актуальним для всього населення Хмельницької області.
На початкових етапах хвороба за симптоматикою схожа на ГРВІ. З’являється лихоманка (підвищення температури тіла до 390С і вище), загальна слабкість, сильний головний біль,
нудота. Характерними для лептоспірозу є болі в м’язах, також може виникати почервоніння та набряк шкіри, очей. Зазвичай симптоми проявляються через 7-14 днів після зараження (цей період може становити від 1 до 20 діб). З моменту появи симптомів рахунок йде на години.
Тому чим швидше розпочати професійне лікування, тим ви­щі шанси на одужання. «Левову частку» успішного лікування леп­тоспірозу становить своєчасна діагностика. Оскільки збудники та їх токсини спричиняють патологічні зміни в нирках, уражають печінку (часто із жовтяницею) та нервову систему.
Підтвердити діагноз допомагають спеціальні лабораторні дослідження. Якщо людина перебувала в умовах, при яких могла інфікуватися, проте клінічних проявів іще нема, вона може пройти відповідні обстеження. Їх здійснює лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
Щоб убезпечити себе та рідних від лептоспірозу, варто уникати контакту з мишовидними гризунами, пацюками, дикими та свійськими тваринами, які можуть бути основним джерелом інфекції. Власники чи уповноважені особи та структури мають здійснювати регулярну обробку житлових, господарських і допоміжних приміщень від­повідними препаратами проти гризунів. Надзвичайно важли­ву роль відіграє й дотриман­ня правил особистої гігієни, особ­ливо після перебування в укритті чи бомбосховищі, конт­роль за споживанням їжі у таких місцях.
Щоб не захворіти на лептоспіроз, потрібно користуватися лише впорядкованими джерелами водопостачання, а харчові продукти і вода мають бути надійно захищені від мишей та пацюків.

Віталій ОВЧАРУК, завідувач відділення епідеміологічного нагляду
за особливо небезпечними інфекціями ДУ «Хмельницький обласний центр
контролю та профілактики хвороб МОЗ України».