П'ятница, 29 Березня 2024 р.
28 Червня 2019

НЕСПОДІВАНКИ КАРМАЛЮКОВОЇ ГОРИ

Зараз триває робота археологічної експедиції Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника, на базі якої проходять практику студенти історичного факультету К-ПНУ ім.І.Огієнка. Роботи проводяться на Кармалюковій горі, де представлено трипільську культуру (етап СІІ гординештського локально-хронологічного утворення, ранньоскіфський і давньоруський часи).

Археологам вдалося простежити рів, що йде впоперек дитинця і який ніхто ніколи не досліджував, причому він має кам’яну конструкцію по краю для протидії запливанню грунту. Науковці натрапили на залишки житла давньоруського часу. Ще в одному шурфі віднайшли кам’яну основу якоїсь будови, ймовірно, житла.
Днями студенти відкопали два чоловічі скелети, причому це не поховання, а загиблі люди. Після смерті вони були привалені конструкцією помешкання. Перший чоловік лежить на спині головою на південь, права рука тримає шию. Інший кістяк знаходиться під кутом 90 градусів до попереднього і причав­лений жорновим каменем. Тіла датуються серединою ХІІІ ст. (1240-1250 рр.). Роботи із розчищення тривають.
Від музею участь в експедиції беруть Петро Болтанюк (начальник археологічного сектора музею) та Ігор Старенький (керівник експедиції).

За матеріалами музею-заповідника.