П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
4 Жовтня 2019

ВІДБУДОВА МІСЬКОГО СТАДІОНУ В 1948-1949 РОКАХ

1955 року, завдяки зусиллям директора Кам’янець-Подільського педінституту, яким тоді був Іван Зеленюк, міський стадіон передано у відання навчального закладу. Цьому багато посприяло те, що 1949 року в педінституті засновано факультет фізичного виховання, сьомий тоді в Україні серед аналогічних структур. Після війни з німецькими нацистами, до 1955 року, цей стадіон мав статус міського. Він розташовувався у кварталі, що обмежувався вулицями: із заходу – Ленінградською (нині Лесі Українки), зі сходу – Московською (нині Огієнка), з півночі – Пушкінською (зберегла назву), з півдня – Дзержинського (нині Драгоманова).

Огорожа стадіону з боку вулиці Лесі Українки, 2016 рік

СТОРІНКАМИ «ПРАПОРА ЖОВТНЯ»

Ми прослідкуємо, використавши матеріали газети «Прапор Жовтня», як у 1948-1949 роках зусиллями громадськості, комсомольських та компартійних організацій здійснювалася відбудова міського стадіону. «Прапор Жовтня» у 1948-1949 роках був органом Кам’янець-Подільського міського комітету Комуністичної партії (більшовиків) України та міської Ради депутатів трудящих Кам’янець-Подільської (з 1954 року – Хмельницької) області, тобто надавав офіційну інформацію. Оскільки в ті часи здебільшого подавали тільки прізвище особи з додаванням слова «товариш», то для ключових фігур наведемо також ім’я та по батькові. Отже, основні дійові особи:
Дудочка Семен Дмитрович, перший секретар міського комітету комсомолу;
Масловський Микола Олексійович, головний архітектор міста;
Мамічев Микола Федорович, голова міськвиконкому;
Ванякін Яків Андрійович, заступник голови міськвиконкому;
Попов Михайло Іванович, перший секретар міського комітету КП(б)У;
Бондаренко Іван Васильович, завідувач міського відділу комунального господарства;
Венгер Іван Тарасович, редактор газети «Прапор Жовтня»;
Степанов Микола Євгенович, голова міського комітету в справах фізичної культури та спорту;
Вейцман Лазар Іцкович, директор птахокомбінату;
Шрага Георгій Леонтійович, директор верстатобудівного заводу;
Климовський Сергій Вікторович, начальник будівельно-монтажного управління № 2.

ЗАКЛИК ДУДОЧКИ

Отже, 8 квітня 1948 року газета «Прапор Жовтня» вмістила статтю-заклик товариша Ду­дочки «Відбудуємо міський стадіон»:
«Відбудувати міський стадіон – це справа честі комсомольців і молоді нашого міста. Першим важливим етапом є заготівля та перевозка каменю для огорожі стадіону. Міський комітет ЛКСМУ створив для цього понад 20 комсомольсько-молодіжних бригад. Роботи вже розпочалися. 5 квітня на виробничі ділянки вийшло 40 комсомольців медичної школи і 14 комсомольців другої середньої школи. За три години праці вони заготовили 50 кубометрів каменю. Особливо доб­ре працювали комсомольці медичної школи – товариші М. Бондар, Безпечний, Войтюк, Романчак, Стромелюк, Янішин, Білоус, Сам­сонюк та інші. Також відзначились
і комсомольці другої чоловічої середньої школи: Просяний, Качур, Соколовський, Добровольський та інші.
У найближчі дні на заготівлю каменю вийдуть комсомольці індуст­ріального технікуму, учительського інституту, восьмої чоловічої середньої школи, торговельно-кооперативної школи та інші».
Зауважимо, що згаданий тут учень медичної (фельдшерсько-­акушерської) школи Білоус – це Аполлон Максимович Білоус, майбутній учений, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України.

ПОСТАНОВА ТА ПЕРЕДОВА СТАТТЯ

Правда, широкого розмаху ця ініціатива не мала. Потужніше її здійснено наступного 1949 року: 18 березня з’явилося аж три матеріали, присвячені відбудо­-ві міського стадіону: передова стаття «Відбудуємо наш стадіон», постанова виконкому міської Ради депутатів трудящих і бюро міськкому КП(б)У від 11 березня 1949 року «Про відбудову огорожі міського стадіону» та замітка «Ініціатори приступили до роботи». Наведемо передову статтю:
«Кам’янчани люблять своє місто та прагнуть зробити його ще красивішим і квітучішим, ніж воно було до війни. Всіх, кому дорогі честь, слава й упорядкування рідного міста, не покидає це прагнення в повсякденній роботі, навчанні, житті. Полум’яні патріоти великої і неосяжної Батьківщини повинні бути й патріо­тами свого рідного міста. Тоді вся країна наша стане чудовим садом квітучих міст і сіл.
Незабаром зазеленіє наш парк, оживуть сквери та сади, на міському стадіоні відкриється спортивний сезон: футбольні матчі, спортивні змагання, спартакіади. І нам, ка­м’янчанам, треба з честю зустріти бажаного гостя – весну, все підготувати до початку весняно-літнього спортивного сезону.
Велику активність та ініціативу проявила міська громадськість з благоустрою і впорядкування міста влітку минулого року. Робітники та службовці, робітнича й учнівська молодь гаряче підхопили заклик колективів верстатобудівного заводу й артілі «Металіст» про приведення рідного міста в належний культурно-санітарний і впорядкований вигляд.
Сьогодні ми друкуємо в газеті постанову виконкому міської Ради депутатів трудящих і бюро міськкому КП(б)У «Про відбудову огорожі міського стадіону», в якій схвалюється ініціатива низки колективів підприємств, установ і організацій міста в справі відбудови міського стадіону. Ці колективи взяли на себе конкретні зобов’язання і своїм прикладом закликають усіх трудящих міста взяти активну участь у відбудові стадіону.
Першими приступили до виконання взятих зобов’язань ініціатори цієї важливої громадської справи колективи сокоморсового, верстатобудівного заводів та хлібозаво­-ду. Ними вже доставлено на місце близько 25 кубометрів каме­ню, вапно та інші будівельні мате­ріали. Верстатобудівники вже приступили до копання котлованів для стовпів огорожі.
Заслуговує гарячої підтримки ініціатива комсомольців і молоді алебастрового заводу в справі відбудови огорожі стадіону. Комсомольські організації підприємств і навчальних закладів міста повинні широко підхопити почин комсомольців алебастрового заводу та всю свою молоду енергію й завзяття спрямувати на впорядкування свого стадіону, що у великій мірі сприятиме розвитку фізкультури та спорту серед молоді міста.
Усі колективи – ініціатори цього важливого заходу своїм запальним прикладом активного виконання взятих зобов’язань поведуть за собою всю громадськість міста. Відбудова нашого міського стадіону повинна стати загальною справою всіх трудящих, всієї учнівської молоді нашого міста. До першотравневих свят відбудову та впорядкування стадіону треба закінчити».
Тепер оприлюднимо постанову, яку підписали Микола Мамічев та Михайло Попов:
«Виконком міськради депутатів трудящих і бюро міськкому КП(б)У постановляють:
1. Схвалити ініціативу колективів робітників, інженерно-технічних працівників і службовців плодоконсервного, верстатобудівного, хлібозаводу, сокоморсового, алебастрового заводів, птахокомбінату, індустріального технікуму, кар’єроуп­рав­ління фарфорового тресту, лісгоспу, електростанції, управління шосейних доріг, будівельно-монтажного управління №2 і ремонтно-будівельної контори, що взяли на себе зобов’язання побудувати до 25 квітня 1949 року 130 метрів огорожі міського стадіону вздовж Ленінградської вулиці.
2. Рекомендувати керівникам підприємств, артілей, установ, секретарям первинних партійних і комсомольських організацій, го­ловам профспілкових комітетів на загальних зборах робітників, інженерно-технічних працівників і службовців обговорити і підтримати ініціативу вищезазначених колекти­-вів, взявши на себе конкретні зобов’язання з відбудови міського стадіону.
3. Керівництво відбудовою огорожі міського стадіону покласти на завідувача міського комунгоспу товариша Бондаренко і архітектора міста товариша Масловського.
4. Зобов’язати комітет фізкультури та спорту (голова товариш Степанов) до 1 квітня 1949 року організувати міську дошку пошани, на яку заносити за рішенням виконкому і бюро міськкому КП(б)У передові колективи в будівництві огорожі стадіону.
5. Редакції газети «Прапор Жовтня» (редактор товариш Венгер) систематично висвітлювати на сторінках газети хід виконання зобов’язань з будівництва огорожі стадіону окремими колективами».
Наведемо також і замітку, вміщену в цьому ж номері:
«Активно приступили до виконання взятих зобов’язань ініціатори громадської відбудови огорожі стадіону – колективи верстатобудівного і сокоморсового заводів. Робітниками та службовцями сокоморсового заводу доставлено на місце роботи каміння, пісок і кронштейни для стовпів огорожі. В роботі відзначились товариші Букаєвський, Токарєв, Ліщук, Гречина.
Верстатобудівники почали ко­пати котловани для бетонування ка­м’яних стовпів огорожі, завезли вап­но та каміння. Підвозить каміння також шофер хлібозаводу товариш Базюк».

ПОСТІЙНА ІНФОРМАЦІЯ

«Прапор Жовтня» регулярно інформував про відбудову ста­діону. Наприклад, 30 березня 1949 року вміщено без підпису замітку «На недільнику»:
«Активно включилась громадськість міста в роботу з відбудови огорожі міського стадіону.
114 комсомольців та молоді педагогічного інституту, педагогічного училища та фельдшерсько-акушерської школи дружно попрацювали в неділю на заготівлі каменю. Заготовлено 41 кубометр каменю, 34 вже вивезено на стадіон.
Колектив птахокомбінату під керівництвом директора комбінату товариша Вейцмана на своїй дільниці викопав котлован під фундамент та повністю завіз камінь для фундаменту. Добре також попрацювала бригада сокоморсового заводу, яка на своїй дільниці викопала котлован і заклала фундамент».
10 квітня подано велику статтю журналіста (чи журналістки) Т. Гребень «Відбудові стадіону – бойові темпи»:
«Як же йдуть роботи на відбудові стадіону? Серйозно поставилися до виконання взятих зобов’язань ініціатори цієї важливої справи – колективи будівельно-монтажного управління №2 (начальник товариш Климовський), плодоконсервного (директор товариш Білецький) та верстатобудівного (директор товариш Шрага) заводів. Ще 5 квітня колективи цих підприємств закінчили на своїх дільницях будівництво фундаменту і цоколя огорожі стадіону. На 80 процентів виконав роботи зі спорудження цоколя огорожі індустріальний технікум. На 9 квітня повністю виконали свої зобов’язання по відбудові огорожі стадіону колективи плодоконсервного заводу та будівельно-монтажного управління №2.
Ціла низка підприємств, гаряче схваливши починання ініціаторів, наслідували їх приклад. Протягом декількох днів робітники міської контори зв’язку (начальник товариш Резнік), туберкульозного госпіталю інвалідів Вітчизняної війни (начальник товариш Вейц), артілі «Червоний розпиловщик» (голова това­-риш Марченко) та інші закінчили кладку цоколя огорожі стадіону на своїх дільницях.
Як свою кровну справу сприйняли відбудову стадіону комсомольці та молодь міста, 700 штук шлако­блоків виготовили для огорожі стадіону в позаурочний час молоді робітники алебастрового заводу. Дружно та організовано працюють комсомольці та студентська молодь навчальних закладів на заготівлі каменю й особливо добре – комсомольці ветеринарної школи (секретар комсомольської організації товариш Панічек). Уже заготовлено 185 кубометрів каменю.
Проте роботи на відбудові ста­діону ще не набули належного розмаху. Колективи робітників та службовців хлібозаводу (директор товариш Баженов), кар’єру управління фарфорового тресту (директор товариш Тепер), які в числі 13 підприємств узяли на себе зобов’язання з відбудови огорожі стадіону, досі заклали лише 50 процентів фундаменту. А ремонтна контора (начальник товариш Грінберг) ще зовсім не приступала до виконання свого зобов’язання з відбудови вхідної арки стадіону. Голова міського комітету в справах фізкультури та спорту товариш Степанов не організував досі міської Дошки пошани для занесення на неї передових колективів із відбудови стадіону, не виконавши таким чином постанови виконкому міської Ради депутатів трудящих та бюро міськкому КП(б)У. Дуже мало з відбудови стадіону зробили міський фінансовий відділ, маслозавод та ощадкаса, які обмежилися лише земляними роботами».

СЛОВО ГОЛОВНОМУ АРХІТЕКТОРУ

17 квітня відгукнувся головний архітектор міста Масловський:
«Усе нові й нові колективи підприємств та установ міста включаються в роботу з відбудови стадіону: 90 колективів працюють тепер на відбудові огорожі. До колективів плодоконсервного, верстатобудівного заводів, будівельно-монтажного управління №2, птахокомбінату, які закінчили роботи на своїх дільницях, 13 квітня приєдналося управління шосейних доріг. Успішно проходять роботи на дільницях лісгоспу, сокоморсового заводу, туберкульозного госпіталя інвалідів Вітчизняної війни, артілі «Червоний розпиловщик» та інших. До 17 квітня повністю буде будована огорожа стадіону на Ленінградській вулиці, а до 20 – на Пушкінській.
Проте будівництво огорожі вздовж вулиць Дзержинського та Московської йде ще погано. Лише шість організацій із 20, яким доручено відбудову огорожі на вулиці Дзержинського, розпочали робо­ти (пивоварний завод, авторота «Союззаготтранс», м’ясокомбінат й інші). Решта досі – в ролі спостерігачів.
Якість робіт на багатьох дільницях низька. Це особливо стосується ремонтної контори, м’ясокомбінату, ринкового управління, зміш­торгу.
Необхідно докласти всіх зусиль, розгорнути соціалістичне змагання на відбудові стадіону і до 25 квітня повністю закінчити будівництво огорожі стадіону».
20 квітня у статті «Зразково впорядкуємо наше місто» згадав серед інших справ відбудову стадіону заступник голови міського виконавчого комітету Ва­някін:
«За ініціативою 13 підприємств міста розпочалося будівництво огорожі стадіону. Ініціатори будови – колективи БМУ-2, плодоконсерв­ного заводу і птахокомбінату ще до 10 квітня повністю закінчили будівництво на своїх ділянках».

ЩЕ Й ЛАВОЧКИ

Огорожею не завершилася епопея з міським стадіоном.
27 травня вміщено редакційну статтю «Зразково впорядкуємо рідне місто» з підзаголовком «Усі, як один, на завершення відбудови стадіону!»:
«Перед громадськістю міста постало нове завдання – завершити повністю відбудову стадіону всередині, привести його у зразковий вигляд. І в цій патріотичній справі вже проявлено ініціативу.
Нещодавно колектив верстатобудівного заводу (директор товариш Шрага, секретар партійної організації товариш Шишков) із власної ініціативи вирішив виготовити кілька лавок для стадіону. Нині чотири лавки вже встановлено на стадіоні та виготовляються ще чотири штуки. Приклад верстатобудівників наслідували й інші колективи нашого міста, приступивши до виготовлення лавок.
24 травня відбулася нарада керівників підприємств, установ та навчальних закладів, на якій схвалено ініціативу колективу верстатобудівного заводу. Учасники цієї наради зобов’язалися широко розгорнути впорядкувальні роботи всередині стадіону та повністю закінчити його відбудову до 8 червня. 10 червня відбудеться урочисте відкриття стадіону».