П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
9 Травня 2019

СПРАВИ ВІЙСЬКОВІ

ОДНІ НА СХІД…

ОДНІ НА СХІД...4 травня з Кам’янця-Подільського на територію Донецької та Луганської областей вирушили війсь­ковослужбовці підрозділів 48 інженерної Кам’янець-­Подільської бригади. Вони замінять там колег, які гідно виконували завдання впродовж попередніх 6 місяців.

Традиційно, аби провес­ти захисників, завітали не лише рідні, друзі та пересічні ка­м’янчани, а й представники міської влади. Легкої дороги, мирної служби та якнайшвидшого повернення додому хлопцям побажали міський голова Михайло Сімашкевич і народний депутат Володимир Мельниченко. Отримали вони благословення і від військового капелана бригади протоієрея Олександра Цісаря.
Хлопці перебуватимуть на сході півроку.

…ІНШІ – ДОДОМУ

...ІНШІ - ДОДОМУА минулого тижня після 6,5-місячного від­рядження на сході військовослужбовиця Центру розмінування майор Марта МІЗЕРНА нарешті змогла обійняти сина та чоловіка.

Ця тендітна, але напрочуд сильна духом жін­ка виконувала завдання на Донеччині на місяць довше, ніж колеги-чоловіки. Попри те, що працювати доводилося цілодобово, без вихідних і свят, часто у холоді й без можливості навіть поїсти, нічого героїчного та особливого Марта Богданівна у цьому не вбачає. Скромно каже, що просто виконувала свою роботу.
Неочікуваним сюрпризом після повернен­-ня для неї стала нагорода і грамота Верховної Ради, яку їй вручили народний депутат Володимир Мельниченко та міський голова Михайло Сімашкевич.
– Не думала, що так високо оцінять мою служ­бу, – зізналася Марта Богданівна, яка на сході перебувала на посаді начальника групи координації протимінної діяльності ООС. – Зізнаюся, було важко, але жодного разу ні про що не пошкодувала. Здобула там колосальний досвід і познайомилася із напрочуд чудовими людьми з усієї України, з якими й надалі підтримуватиму зв’язок. Роботи було вдосталь і вистачить її ще на десятки років.
Головне завдання військовослужбовиці полягало в тому, аби так скоординувати групи розмінування, щоб вони виконали роботу зі знешкодження вибухонебезпечних предметів без втрат і ушкоджень. Ні для кого не секрет, що терористи нещадно обстрілюють позиції наших військовослужбовців, а ще не шкодують і стратегічних об’єктів інфраструктури, від роботи яких залежить місцеве населення. Марті Богданівні доводилося із представниками Спільного центру контролю та координації, а також ОБСЄ домовлятися про режим тиші та припинення вогню, аби сапери і комунальники могли працювати в безпечних умовах. Загалом Марта Мізерна координувала роботу груп розмінування та піротехнічних підрозділів ДСНС вздовж лінії розмежування. Побувала і на передових позиціях українських військ від Маріуполя до Щастя.
Нагадаємо, що напередодні Великодня зведений загін військовослужбовців Центру розмінування в складі двох десятків осіб повернувся додому.