Субота, 27 Квітня 2024 р.
24 Травня 2019

ЧИ ЗАБЕТОНУЮТЬ ІСТОРІЮ?

– Щойно, проходячи біля карети, що в Старому місті, був шокований ситуа­цією, – завітавши до редакції, розповів кам’янчанин Олександр. – Чоловіки з лопатами засипають, можливо, історичне відкриття! Це величезна дірка, що утворилася під фундаментом старої будівлі. Я зазирнув всередину провалу і побачив кам’яні арки, схожі на ті, що у Старій фортеці.

Аби розібратися в ситуації, журналісти «Подолянина» терміново вирушили на площу Польський ринок, 4. Саме тут активно працювали двоє працівників КП «Комунбуд», які чемно дали дозвіл «зайти в гості». Доки один із них орудував лопатою, розчищаючи свіжу яму, інший складав бруківку, яку щойно дістали з провалля.
Що ж відбувається під землею, спробували дізнатися і ми. До підвалу зайшли через відчинені двері, які вели прямо з людського подвір’я. Сходинка за сходинкою – і опиняємося, немов в іншому вимірі: величезні кам’яні арки, що, ймовірно, ведуть у різних невідомих напрямках, адже слідів розкопок ми тут не побачили. Із них крапає вода, під ногами – волога й слизька глина, а в повітрі – запах незвіданої історії. Псує картину лише купа сміття, яке кидають в отвори з боку тротуару.
Щойно вийшли на поверхню, нас зустрів господар будівлі, під якою й стався обвал. Чоловік розповів, що неприємна ситуація трапилася ввечері 22 травня, а вже вранці наступного дня до роботи взялися комунальники.
Як повідомив директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ, недавня негода підмочила грунт, який обвалився в один з отворів підвалу, утворивши величезну дірку:
– На щастя, на місці обвалу стояв лише мішок із бруківкою, а не людина чи автомобіль. Саме приміщення не чіпатимемо, адже підвал є приватним, його конструкцію змінювати не будемо, але одну зі стін зробимо суцільною, заму­рувавши одне вікно, де й стався обвал. Зверху засипемо щебенем, забетонуємо і аж тоді відновимо дорожнє покриття. Роботи проводитимемо відповід­но до існуючих технологій, – пояснив Олександр Васильович.

Ольга ГОЛУБ, Галина МИХАЛЬСЬКА.