П'ятница, 29 Березня 2024 р.
31 Травня 2019

НАВЧАЮТЬ, КОНТРОЛЮЮТЬ І СЕРТИФІКУЮТЬ

Центр розмінування Головного управління оперативного забезпечення ЗСУ віднедавна має ще один вид діяльності. Отримавши торік у серпні від Національного агентства з акредитації атестат про акредитацію, центр набув права видавати сертифікати як українським, так і закордонним організаціям, що займаються протимінною діяльністю у сфері гуманітарного розмінування. Перший офіційний документ днями отримало українське товариство з обмеженою відповідальністю «Demining Solutions», яке відтепер може займатися своєю справою у правовому полі.

Про те, що нова діяльність принесе нашій військовій час­тині, розповів начальник Цент­ру розмінування, керівник органу сертифікації полковник Володимир РОДІКОВ:
– До наших завдань, як-от підготовка фахівців, контроль за якістю розмінування, збирання і аналіз інформації, додалося ще одне. Маємо право сертифікувати організації за чотирма процесами: технічне обстеження, нетехнічне обстеження, очищення районів ведення бойових дій, розмінування вручну. Новий напрямок не лише підвищує авторитет Центру розмінування, а й робить нас ближчими до створення системи протимінної діяльності в Україні.
Сертифікати на процеси вперше видаються організації терміном на один рік. Весь цей час ми наглядаємо за нею. Якщо спрацювали добре, то другий сертифікат видається вже на 3 роки за спрощеною схемою.
Процес видачі виглядає так: подача заявки від організації, оцінка наданих документів, оцінка на місці виконання завдань, ухвалення рішення про видачу сертифіката і моніторинг організації протягом його дії. Якщо виявлено недоліки, їх мають усунути. Також ми маємо право припинити дію сертифікатів, якщо організація працює не за правилами.
Зі слів полковника, сьогодні Україна перебуває в першій п’ятірці серед країн, найбільш забруднених вибухонебезпечними предметами. І проблема ця посилюється через війну на сході. Щодня «мовчазної смерті» там стає все більше. За підрахунками на сьогодні, аби пов­ністю очистити українські землі від вибухонебезпечних предметів, потрібні не один мільярд доларів і понад 10 років.
За офіційними даними Мін­оборони України, забруднено близько 700 000 га підконт­рольної території та орієнтовно 1 400 000 га непідконтрольної території на сході України. Нині в нашій країні працюють близько десятка організацій з протимінної діяльності різних форм власності. На сьогодні вони фінансуються переважно за кошти країн-донорів. Наразі отримати сертифікати у Центрі розмінування планують британсь­ка організація «TheHALOTrust», данська група з розмінування DDG і українська «Demining Team Ukraine».