Субота, 20 Квітня 2024 р.
31 Травня 2019

ВИ І ДОСІ КУПУЄТЕ ПРОДУКТИ З АСФАЛЬТУ?!

Копчені ковбаси і сало, домашній сир і сметанка, кури та крілі – й уся ця смакота лежить на тротуарі, під ногами перехожих. Така картина біля Цент­рального ринку вже звична для кам’янчан. І доки одні лаються, перестрибуючи через торгові розкладки, інші жваво скуповують домашню їжу і городину, а контролюючі служби вкотре шукають виходу, як припинити несанкціоновану торгівлю.

– Особливої гостроти проблема стихійної торгівлі у невстановлених місцях набуває з настанням спеки, – коментує начальник Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Держпродспоживслужби Анатолій ЛАВСЬКИЙ. – Наші спеціалісти спільно з працівниками відділу моніторингу і розвитку споживчого ринку департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста, КП «Муніципальна інспекція» й поліцейсь­кими постійно проводять спільні рейди місцями стихійної торгівлі. Незрозумілим є той спротив, з яким зустрічаються наші праців­ники, як із боку продавців, так і покупців.
Якщо раніше в таких місцях торгівлю здійс­нювали переважно селяни, які продавали власноруч вирощену продукцію, то тепер переважно з лотків, прилавків торгують особи, які повинні бути зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності й сплачувати податки.
Працівники «Муніципальної інспекції» на горе-продавців склали 20 адмінпротоколів, ще 169 – поліцейські міськвідділу поліції.
Тож фахівці закликають кам’янчан не купувати продуктів харчування в місцях стихійної торгівлі, адже ніхто не може бути впевненим у їхній якості.
– Особливо це стосується м’ясної, кисломолочної продукції, риби та грибів, – додає Анатолій Йосипович. – Гарантії щодо якості цих продуктів власник дати не може, бо у більшості випадків відсутні будь-які документи, що підтверджують їхні безпечність і походження.
А це означає, що м’ясо, молоко, рибу, гриби ветлікар у очі не бачив і не відбирав зразки на лабораторні дослідження. Те ж сто­сується овочів і фруктів. Де вони збиралися, який вміст хімічних речовин – ніхто не знає. До того ж сам факт продажу їстівного товару з імпровізованого прилавку, зробленого з брудного ящика, або з асфальту вже насторожує. Можливо, такий товар і коштує дешевше, проте додому нести ці продукти наважиться далеко не кожен.
Працівники Держпродспоживслужби звертаються до громадян, які здійснюють несанкціоновану торгівлю на вулицях Князів Коріатовичів, пр.Грушевського, Героїв Небесної Сотні, 30 років Перемоги, із проханням не торгувати у невстановлених місцях, а звертатися до адміністрації ринків, на яких є достатньо вільних місць. Кам’янчан же просять не купувати продуктів із асфальту.