П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
7 Червня 2019

ВРЯТУЙТЕ ЖВАНЕЦЬКУ ОТГ!

Чиясь давня й незрозуміла помилка нині може коштувати існування цілої громади. Така ситуація склалася на Кам’янеччині зі Жванецькою ОТГ. Через давні борги Сокільської сільради (нині входить до Жванецької ОТГ) перед «Нафтогазом» на довгі роки можуть бути заблоковані рахунки всієї ОТГ, що означатиме її практичне знищення. Не буде можливості видавати навіть довідки, не кажучи вже про фінансування шкіл і садочків, перевезення дітей, утримання 9 водогонів громади та багатьох інших життєво необхідних програм.

Голова Жванецької об’єднаної тергромади Тетяна КРИВОРУЧКО 5 червня зібрала прес-­конференцію для медійників усієї області, представників Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування, аби висвітлити проблему. На прес-тур-розслідування вирушив і «Подолянин».
Події розвивалися ще 2011-2012 року, коли Сокільська сільська рада виступила замовником газогонів високого і середнього тиску Жванецької зони і була таким собі транзитом коштів, адже спрямовувалися вони на газифікацію багатьох сіл, які входили не лише до цієї сільради. Роботи були виконані ще 2012 р. – проведено підвідний газопровід середнього тиску до сіл Острівчани, Руда, Цвіклівці, Сокіл, Слобідка-Малиновецька, Малинівці, Бабшин, Гринчук, Ходорівці, Княгинин, Гаврилівці, Жванець, Брага, Ісаківці, Ластівці, Збруч.
А вже 2016 р. «Нафтогаз» подав позовну заяву проти Сокільської сільради, мовляв, та заборгувала понад 10 млн грн і ще чимало мільйонів уже наросло пені. Тому вже нині громада, але тепер уже Жванецької ОТГ, зобов’язана сплатити понад 33 млн грн. У позовній за­яві чітко зазначено, що за умовами договору замовник зобов’язаний був повернути Позивачу вищезазначені кошти 2013 року.
Журналістам вдалося поговорити із тодішнім сільським головою Інною БЕШЛЕЙ і запитати, звідки взялися такі колосальні борги. На це Інна Василівна запевнила, що в неї жодної заборгованості перед «Нафтогазом» не було.
– Фінансування справді проходило через нашу громаду, – каже Сокільський сільський голова (2001-2015 рр.). – Уся документація була на належному рівні. Гроші надходили від держави на казначейський рахунок, і ми транзитом переки­дали їх на рахунки Хмельницькгазу. Всі надані гроші ми повністю передали. Загальна сума була в межах 16 млн грн. Роботи виконані, вогонь ми запалили. Усі необхідні акти звірили.
«Де ж взялися такі борги?» Відповіді на це запитання нині чомусь ніхто не може дати. Так само, як і на інше: «Що робити правонаступ­ниці – Жванецькій ОТГ?».
– Бюджет нашої громади – 36 млн гривень, 16 млн власних доходів, і з них майже 5 млн на розвиток, – каже голова Жванецької громади Тетяна Криворучко. – Доки ми відда­ватимемо по декілька мільйонів всю суму, роками наші рахунки будуть заблоковані. Оскільки Сокільська сільрада недавно програла касацію, то звертатися нам уже немає куди, лише до держави з проханням відшкодувати борги. Ці роки ми писали листи в усі можливі інстанції, але звідусіль надходили відписки, мовляв, це питання сільради. Днями написали листа й до новообраного президента. Чекатимемо відповіді…