П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
14 Червня 2019

СЕЛА ЗАПОЛОНИЛИ ЛИСИЦІ. СКАЖЕНІ ТАКОЖ

– Такого нашестя лисиць у нашому селі ще не було, – завітавши до нашої редакції, про проблему Слобідки-Рихтівської розповіла місцева мешканка Ольга. – У будинках, в яких ніхто не живе, самки поприводили по 6-8 лисенят, і нині вони розгулюють вулицями села, не надто боячись людей. Виловлюють наших курей, курчат, кролів. Страшно дітей випускати на вулиці, боїмося, щоб хижаки на них не напали. Але найстрашніше, що ці тварини переносять сказ, і ми всі хвилюємося, аби не допустити епідемії через них.

Це звернення ми переадресували до районної організації Українського товариства мисливців і рибалок. Там слова жінки підтвердили, зауваживши, що проблема стосується не лише Слобідки-Рихтівської, а всього Кам’янець-Подільського району.
– До нашої громадської організації мешканці Кам’янеччини звертаються зі скаргами на лисів по декілька разів на тиждень, – розповідає голова районного УТМР Олександр ЮЗЮК. – Торік до нас надходили офіційні звернення практично від усіх сільських рад та ОТГ району із проханням вплинути на ситуа­цію. Масовість лисиць у селах, а подекуди навіть у місті спостерігається через заборону полювання на них, яка діє ще з 2010 року. Тоді заборонили полювання навіть у господарських зонах національних природних парків. Виходить, що вся територія Кам’янець-Подільського району підпадає під заборону. Проти закону ми також не можемо піти, адже нести відповідальність і сплачувати солідні штрафи за незаконне полювання ніхто не бажає. От і маємо ситуацію: доки лиси спокійно гуляють нашими вулицями, страждають люди.
Єдиний порятунок у спеціальних дозволах на використання природних ресурсів, а саме на зменшення популяції лисиці червоної, погодження на які надає нам науково-технічна рада НПП «Подільські Товтри». Перед засіданням цієї ради нам необхідно зібрати чимало документів, іноді оформляємо їх місяцями, й обгрунтовано довести доцільність нашого прохання. Торік, завдяки їхньому дозволу, нам вдалося знищити в межах 4 сотень лисиць. Вісім десятків віддали на дослідження і в п’ятнадцяти виявили сказ. Це при тому, що торік діяла програма, згідно з якою у лісах розкидали спеціальну вакцину. На розуміння ситуації представниками НПП сподіваємося і цьогоріч. За правилами, які успішно діють у Європі, на 1 тисячу гектарів мала би бути 1 лисиця, в нас їх нині 8. Раніше доходило і до 17.