П'ятница, 29 Березня 2024 р.
21 Червня 2019

ФЕЙК ПРО ХОЛЕРУ

Недавно у соцмережах з’явилася інформація, що в Дністрі виявлено холероподібний вібріон, є за­гроза зараження, тому епідеміологи радять не купатися в річці. Звістка швидко поширилася просторами інтернету і встигла налякати жителів Буковини та Кам’янеччини. Однак з’ясувалося, що приголомшлива новина – фейк.

У Кам’янець-Подільському міськ­районному управлінні Держ­продспоживслужби, куди ми звернулися по коментар, зазначили:
– Жодних звернень до нас не надходило, – пояснив начальник уп­равління Анатолій ЛАВСЬКИЙ. – Якби ситуація відповідала дійсності, то нашу службу негайно б повідомили про небезпеку і одразу ж було б розроблено та впроваджено заходи профілактики. Ймовірно, що новина, оприлюднена в соцмережах, не є правдивою. Тому панікувати не варто.
Не поширювати чуток і не­достовірної інформації місцевих інтернет-видань закликала і прес-­служба КП «Міськтепловоденергія». Там з’ясували, що оприлюднена інформація – з архіву молдавського сайту новин за 18 червня 2018 р. Крім того, місце, де торік у Республіці Молдові від­бирали з Дністра воду для проб, знаходиться за сотні кілометрів нижче за течією, ніж наші водо­забори.
«Якість питної води, яка подається в розподільні мережі міста з цент­ралізованих систем водопостачання, контролюється вимірювальною лабораторією з контролю питної води нашого підприємства, – йдеться в коментарі прес-служби підприємства. – Щоденно декілька разів проводиться відбір проб води з водопровідних насосних станцій, артезіанських свердловин, контрольних точок водопровідних мереж, р.Дністер. Головне управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області також проводить відбір проб води. За даними контрольних вимірювань якості питної води, відхилень від вимог наразі не виявлено.
Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України теж регулярно досліджує водойми і, зокрема, р. Дністер на наявність небажаних для людини бактерій, звітує про це на офіційному сайті та одразу повідомляє про відхилення від норми відповідні структури. Наразі про наявність небезпечних бактерій не повідомляється.
Холероподібний вібріон – це бактерія, яка хоч і називається страшно, але не є збудником холери. Максимум, що може, – спровокувати шлунково-кишкові розлади. Час­то вражає дітей, які купаються у брудній воді. Ця бактерія не живе у водоймі постійно, а з’являється в річках та озерах після рясних дощів або сильної спеки і є сигналом про їх надмірне забруднення. Якщо вода проточна, то через декілька днів вона самоочищується, тому жодних додаткових заходів безпеки не потребує».