П'ятница, 29 Березня 2024 р.
28 Червня 2019

КАМ’ЯНЕЦЬ – ШУМНИЙ

Не лише викиди забруднюють навколишнє середовище, але й шум. Загалом шум – це хаотичне нагрома­дження звуків різної частоти, сили, висоти, тривалості, які виходять за межі звукового комфорту.

Сучасні міста характеризуються високим рівнем шуму. Його джерелами є практично всі види транспорту, на першому місці – автомобільний. На відміну від промислових джерел забруднення, прив’язаних до окремих територій і відокремлених від житлової забудови санітарно-захисними зонами, автомобіль – рухоме джерело забруднення, зокрема, у житлових мікрорайонах і місцях відпочинку.
Транспортний гуркіт погіршує якість навколишнього середовища, негативно впливає на нервову систему людини, знижує працездатність, призводить до патологічних змін в органах слуху, зменшує опірність організму серцево-­судинним захворюванням.
У Кам’янці-Подільському працівники санітарно-гігієнічної лабораторії провели 45 замірів шуму в 15-ти житлових забудовах. За станом на 5 червня, зафіксували 23 відхилення від норм, що складає 51%. Рівень шуму перевищує норму на 4-х перехрестях: проспекту Грушевського з вулицями Франка, Соборною, Пушкінською, й вулиць Дружби народів та 30 років Перемоги.
Цікаво, що шумопоглинальною здатністю наділені рослини. Насадження клена, тополі, липи вбирають від 10 до 20 дБ звукових сигналів. Густа жива зелена огорожа здатна зменшити гуркіт від автотраси у 10 разів.

Валентина БЕВЗ, лікар-лаборант-гігієніст Кам’янець-Подільського
міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».