Четвер, 18 Квітня 2024 р.
12 Липня 2019

ЗНАХІДКА ЧЕРЕЗ ПІВТОРА РОКУ

На початку липня розпочався черговий етап ремонту фортечного муру, що обвалився торік у лютому. Під час проведення протиаварійних робіт археологи знайшли тут фрагмент давньої фортифікаційної конструкції – вал, імовірно, ІХ-VIII ст. до н.е.

Фахівці Кам’янець-Подільської археологічної експедиції й співробітники музею-заповідника виявили його в пів­нічно-західному куті Північного бастіону.
Попри вражаючу археологічну знахідку, протиаварійні ро­боти продовжуються, адже розкопки на них не впливають. На сьогодні підрядна організація МП «Гермес С» вже демонтувала північну частину кам’яної кладки муру і вивозить грунт із Північного бастіону фортеці.
– Фрагмент рову та валу висотою 1,3-1,5 м від рівня сучасної проїжджої частини вулиці Замкової виявили на глибині понад 5 м від рівня сучасної денної поверхні Північного бастіону замку, – розповів директор Кам’янець-Подільського історичного музею-­заповідника Олександр ЗАРЕМБА. – Основу валу складав чорнозем із вкрапленнями обмазки та гравію з фрагментами гли­няної обмазки, деревного вугілля та уламками посуду чорноліської культури (ІХ-VIII ст. до н.е). Шар ІХ-VIII ст. до н.е. в основі валу зберігся на висоту 0,4-0,6 м і не містив сторонніх артефактів. Зовнішня поверхня валу була вкрита горілим шаром глини. У верхній частині збереглася стовпова яма від
дерев’яного частоколу. Під валом залягав потужний шар трипільської культури V-III тис. до н.е. Над валом простежуються стратиграфічні нашарування конструктивних перебудов замку в період середини XVI – початку ХІХ ст. Для однозначного датування та інтерпретації виявленого рову і валу потрібні дослідження об’єкта більшою площею.

Ольга БАНАХ.