П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
26 Липня 2019

ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ: СКАНДАЛИ, ІНТРИГИ, РОЗСЛІДУВАННЯ

21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, за підсумками яких буде сформовано дев’яте скликання Верховної Ради. Без серйозних порушень, зате з особливо нервовим підрахунком голосів, завершилися вони й на нашому 193 окрузі. На щастя, кам’янецькі бюлетені ніхто не поливав чорнилом, дільниці не мінували, а члени комісій вправно рахували «галочки» і «хрестики». Все ж не обійшлося без скандалів.

Почалося з перипетій в окруж­комі. Виборча комісія нашого округу ухвалила постанову про зняття з посади секретаря ОВК, представниці ВО «Свобода» Юлії Дрозд. Її звинуватили в невиконанні посадових обов’язків. Але жінці вдалося відстояти своє ім’я і в суді оскаржити постанову. Громадянська мережа «Опора» назвала порушенням ще одну постанову ОВК щодо графіка прийому протоколів ДВК.
Уже з відкриттям дільниць почалися проблеми через неналежну якість кабінок для голосування. Члени комісій змушені були самостійно і нашвидкуруч їх ремонтувати ідручними ма­теріалами. Скажімо, у селі Вруб­лівці для такого ремонту вико­ристали частини портретів Леніна, які знайшли на горищі школи. А ще у двох селах району вранці було виключене світло. Неполадки швидко ліквідували, і надалі виборчий процес відбувався більш-менш спокійно. Серйозних і системних порушень, які могли б спотворити результати волевиявлення мешканців Ка­м’янеччини, не зафіксовано.
Підтвердили це і в поліції. Хоча окремі виборці зі скаргами до них таки зверталися.
– До нас надійшло повідомлення від кам’янчанина, який обурювався, що йому відмовили видати виборчі бюлетені за закордонним паспортом. Проте законом це не передбачено, – прокоментував заступник начальника сектора превенції Кам’янець-Подільського міського відділу поліції Вадим СТЕЛЬМАХ. – Ще один чоловік поскаржився, що його матір не внесли до списку нездатних самостійно пересуватися, але, як виявилося, на ці вибори він не подавав належних документів. Було й звернення від одного з кандидатів, якому, за його словами, погрожували фізичною розправою. Звернення ми зареєстрували, на місце інциденту виїхала слідчо-оперативна група, здійснюється перевірка.
У ніч на 22 липня в міськвиконкомі, де працювала окружна виборча комісія, було гаряче, адже поки одні ДВК лише сортували і рахували бюлетені, інші вже принесли опрацьовані результати. Попри це, як кандидати, так і виборці досить довго чекали результатів. Нервів та інтриг вистачало, адже якщо між партіями через солідний розрив усе було зрозуміло, то між мажоритарниками точилася боротьба за кожен голос. Переможець голосування став відомий аж 23 липня ввечері.
До останнього за лідерство зма­галися Ігор МАРЧУК (висунуто ПП «Слуга народу») та Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО (самови­суванець). Відповідь на головне запитання «Хто?» затягувалася, бо то система «висла», то сис­темний адміністратор раптово захворів, то бюлетені довелося перераховувати на двох діль­ницях.

Ольга БАНАХ,
Вікторія КОЖЕВНІКОВА.