Середа, 24 Квітня 2024 р.
9 Серпня 2019

ГРОШІ ЙДУТЬ. АЛЕ НЕ ЗА ХВОРИМ

– Уже третій місяць змушена за власні кошти купувати ліки для сина, інваліда І групи, який мав би їх отримувати безкоштовно за пільговим рецептом. Коштують медикаменти недешево, а приймати їх син має щодня. Літо вже добігає до кінця, а пільгових ліків ще й досі не отримали. Чиновники, до яких неодноразово звертаюся, лише годують обіцянками: «Завтра, завтра». Але куди поділися кошти, виділені на пільгові ліки?! Невже все витратили на вибори?! – не стримуючи обурення, зателефонувала до редакції та розповіла кам’янчанка Лариса ЗАРЕМБА.

Її запитання ми переадресували начальнику міськуправління охорони здоров’я Юрію ПЛИВАНЮКУ, який підтвердив, що пільговики опинилися в заручниках через брак коштів у міському бюджеті. Крім того, таких людей побільшало. Бо ще донедавна деякі пільгові ліки фінансувалися з Державного та обласного бюджетів, але тепер усе лягло на плечі міської скарбниці.
– Місто виділило лише 500 тисяч гривень при потребі 3,5 мільйона. Кошти швидко освоїли – і хворі залишилися ні з чим. Ми постійно це питання виносимо на сесію міськради, але воно автоматично знімається через брак коштів. Але якщо ж у міській скарбничці порожньо, то у центрі ПМСД маємо профіцит бюджету – 7 мільйонів 600 тисяч гривень. Це ті гроші, які, відповідно до оформлених декларацій, ідуть за пацієнтом. Ми звернулися до Національної служби здоров’я і поцікавилися, чи можна їх спрямувати на медикаменти. Отримали відповідь, що можемо це зробити, якщо керівник центру внесе зміни до фінансового плану. Але керівник мені відповіла, що немає доцільності змінювати фінансовий план, бо це заважає господарській діяльності. І знову хворий залишився ні з чим, а гроші, які мали б іти на його потреби, кинуті на ремонти, зарплати і премії.
Натомість у головного лікаря центру ПМСД Інни КЛИМ інше бачення цієї ситуації:
– Ці кошти надійшли з декларацій, і ми не маємо права їх спрямовувати на пільгові ліки, бо це буде нецільове використання. Ці фінанси передбачені на розвиток амбулаторій, їх оснащення, ліки для медичної допомоги, що надається в амбулаторіях при невідкладних станах. Лише кошти з місцевого бюджету мають покрити всі витрати на пільгові медикаменти відповідно до постанови Каб­міну про пільгове забезпечення пацієнтів. Якби можна було використати ці кошти на пільгові ліки, із цим не зволікали б.
Заступник міського голови Вадим САВЧУК, який курирує медицину, запевнив, що ситуація під контролем. І щойно з’являться додаткові гроші, їх одразу ж спрямують на пільгові ліки.