П'ятница, 29 Березня 2024 р.
30 Серпня 2019

ФОРТЕЦЯ ТЕПЕР БЕЗ ЗЕЛЕНІ

Ще наприкінці травня «Подолянин» шукав відповідь на скаргу від кам’янчан щодо деревцятка, яке росте просто на валах, що позаду фортеці. Воно ще було зовсім молодим пагінцем, але вже починало руйнувати древній мур (див. «Подолянин» від 31 травня цього року).

У коментарі для газети головний інженер Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Ярослав БАБУХ сказав, що справді самостійною рослинністю хаотично покриваються всі ділянки комплексу фортеці. Тоді чоловік запевнив, що звернення прийняті до уваги і будуть виконані найближчим часом.
Та на початку серпня до редакції завітали мешканці Підзамча, які запевнили, що дерево продовжує рости. Скаргу ми знову переадресували у КПДІМЗ.
– Протягом усього літа працівники музею проводять розчищення всіх частин Нового та Старого замків, – пояснює директор історичного музею-заповідника Олександр ЗАРЕМБА. – Спочатку усували дрібну рослинність та кущі, а протягом серпня – дерева. Останні вимагають особливих зусиль, адже, аби знищити пагінець на мурі, спочатку потрібно частково розібрати кладку, а лише потім діставати коріння. Зачищання продовжаться й восени, зокрема у найближчих планах – західний бік Старої фортеці.

Ольга БАНАХ.