Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
13 Вересня 2019

БАГАТО СКАРГ, ГРОШЕЙ І ЕМОЦІЙ

Зіткнення громади із владою, зіткнення пріоритетів, менталітетів і політичних амбіцій, блокування трибуни і нескінченні перерви. Так емоційно і аж два дні відбувалася 76 сесія міської ради, котра розпочала свою роботу 10 вересня, а продовжила 12.

ГРОМАДА МОВЧАТИ НЕ ХОЧЕ

Гарячий лейтмотив засідання задали із самого початку мешканці Соборної (про їхні протести читайте на стор.1). Далі протягом сесії депутати ще не раз вислухали скарги від громади і спробували на них відреагувати.
Ініціативна група мешканців будинків на вул.Праці (№2-4, 6-8) вважає, що про їхні сім’ї всі забули. Найболючішою названо проблему ремонту вулиці, у цих гуртожитках в аварійному стані знаходяться перехідні балкони. Поруч із будинками – чагарники, де розводяться змії та отруйні павуки, а також стихійне сміттєзвалище від сусідів із Цибулівки… В результаті – чагарники пообіцяли докосити, а при розгляді бюджету виділили трохи грошей на ремонт тротуару.
Жителі ж будинку №12/1 на вул.Драгоманова, зданого в експлуатацію 10 років тому, стали жертвами недобросовісного забудовника, і тепер їм на голову ллється вода з поганого даху, а на голову міста проблема – де взяти 1,5 млн грн на ремонт покрівлі.
Не знають, що буде далі, й кам’янчни з аварійного будинку на вул.Симона Петлюри, 22.
– В абсолютно здорової дитини раптово виявили синдром бронхіальної астми, тому що там, де ми живемо, дихати нічим, – зі сльозами на очах розповіла депутатам пані Наталя, котра представляла батьківські колективи 17-ї школи і дитсадка №9. – Ми раніше мирилися з роботою асфальтного заводу, а вже два місяці живемо в суцільному жаху. Просимо вплинути, аби вони встановили фільтри.
Сесія вирішила звернутися до «Укравтодору», аби ті розібралися в ситуації на підпорядкованому виробництві. Також мешканцям надали допомогу в написанні звернення до екоінстанції та Держпродспоживслужби.

СУКАЧА ПРИЗНАЧИЛИ

Призначення новим заступником міського голови Василя СУКАЧА, який обіймав посаду очільника РДА у 2015-2019 рр., викликало чимало обурень як у соцмережах напередодні сесії, так і в самому сесійному залі. Переважно через гроші – мовляв, навіщо меру ще один заступник із зарплатними витратами 300-500 тис. грн на рік, якщо раніше справлялися і без нього?
Михайло Сімашкевич пояснив, що це потрібно, завершенням процесу децентралізації, в результаті якої Кам’янець-Подільський стане центром Кам’янець-Подільської ОТГ із приєднанням до нього 16 сільрад.
Призначення Сукача набрало необхідні голоси, решта заступників залишилися на місцях.
– Поставлено питання так: якщо не буде завершено добровільне об’єднання громад, розпочнеться примусове. Термін – 1 січня 2020 року, – прокоментував журналістам Василь Сукач. – Орієнтовно до Кам’янецької ОТГ приєднаються Кам’янка, Панівці, Зіньківці, Довжоцький і Орининський регіони.

МІСТО ТРОХИ ЗАРОБИЛО

Аж наприкінці другої частини засідання сесії депутати змогли ухвалити бюджетні рішення, адже декілька разів проводили між- та внутрішньофракційні консультації. До речі, фракція БПП «Солідарність» повідомила про зміну назви на «Європейську солідарність».
Розподіл 14,4 млн грн стали можливі у зв’язку з перевиконанням бюджету на 105%. Ось основні видатки.
Освіта отримала 110 тис. грн на ремонти (ЗДО №17, ДНЗ №20, 8); 85 тис. грн – поточний ремонт по­крівель ЗОШ №11 та №7; 240 тис. грн – ремонт вентиляцій у харчоблоках шкіл і санвузлів ЗОШ №16.
Мільйон для медицини поділили порівну між харчуванням у медзакладах і забезпеченням пільгових категорій медикаментами.
1,5 млн грн коштує проїзд пільгових категорій громадян комунальними автобусами.
200 тисяч пішло на програму розвитку фізичної культури та спорту; 150 – культурно-масові заходи та популяризацію; така ж сума виділена на програму розвитку молодіжної політики міста.
Більше за всіх дісталося житлово-комунальному господарству, зокрема, і 1,5 млн грн на поточний ремонт доріг, виділено кошти на вуличне освітлення, ремонт тротуарів, відновлення аварійних перекопів і багато іншого (детальніше – на сайті міськради).

ПЕТИЦІЯ ЗАХИЩАЄ ТВАРИН

Отримавши необхідну кількість голосів, на розгляд депутатів потрапила петиція щодо будівництва притулку для тварин.
Нагадаємо, що 2012 року міська рада виділила 50 тис. грн на розроблення ПКД для будівництва притулку і 1 га землі. Проте вартість будівництва наразі – 10 млн.
Громадській організації, яка займається стерилізацією безпритульних тварин за кошти з бюджету, було виділено за символічну оренду 1 грн за рік приміщення на території колишнього понтонного полку, але воно потребує ремонту.
Захисникам тварин порекомендували подати заявку на участь у Громадському бюджеті, що дасть можливість здійснити ремонт.

ЛЕДЬ ДО БІЙКИ НЕ ДІЙШЛО

Найбурхливішим вийшло обговорення рішення, яке вперше виносилося на сесію ще у червні. Ним передбачалося надати дозвіл КП «Міськтепловоденергія» на обмін нерухомого майна площею 345,4 кв. м на пр.Грушевського, 42 (приміщення над «Ощадбанком») на земельну ділянку площею 0,06 га за адресою: вул.Крип’якевича, 3.
Як тоді пояснила директор департаменту економіки Майя ГУРСЬКА, при будівництві нової ТЕС на вул.Крип’якевича залізли на приватну територію. І тепер власник ділянки ініціював обмін із компенсацією різниці у ціні.
Депутати угоду не ухвалили ні у червні, ні у вівторок через те, що були сумніви в її адекватності. Проте в четвер рішення знову винесли на розгляд.
«Свободівці» висловилися, що вважають обмін приміщення у центрі на шматочок землі аж на Крип’якевича неповноцінним, а експертна оцінка приміщення далека від ринкової. Відмовилася підтримати рішення і «Батьківщина».
Під час накалу пристрастей голова фракції «Свободи» дозволив собі забрати картку для голосування в міського голови і перебував на трибуні, доки депутати все ж таки не проголосували за довивчення питання. Проголосувала більшість і за те, щоб надати правову оцінку діям колег зі «Свободи».