Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
20 Вересня 2019

ЩО АСОЦІАЦІЯ ГОВОРИЛА ПРО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ

16 вересня в Києві відбулося засідання правління Асоціації міст України під головуванням Віталія КЛИЧКА. Місто на нараді представляв заступник міського голови Василь СУКАЧ, який уже 17 вересня зібрав пресконференцію, аби розповісти про подію.

Нагадаємо, що Василя Сукача було призначено на посаду заступника міського голови минулого тижня у зв’язку із децентраліза­цією та створенням Кам’янець-Подільської ОТГ, яка передбачає приєднання до нашого міста 16 сіль­ських рад району. Відповідно опікуватиметься ексочільник Кам’янець-Подільської РДА освітою, медициною, в тому числі тих громад, що мають приєднати.
На засіданні АМУ саме і йшла мова про реформу місцевого самоврядування, але вже в умовах нового політичного курсу, а також про підготовку до опалювального сезону та формування бюджету на 2020 рік.
Як зазначив заступник міського голови, тема децентралізації була чи не найбільш обговорюваною, адже у 2019-2020 роках необхідно завершити процес формування ОТГ. Однак головна вимога – аби всі громади були фінансово спроможними. Як наслідок, до Кам’янець-Подільської об’єднаної територіальної громади можуть увійти Зіньківці, Панівці, Кам’янка, Орининська і Довжоцька зони.
Під час засідання АМУ йшлося не тільки про багато позитивних змін, але й негативні тенденції, зокрема роздуті штати, зростання кількості дотаційних бюджетів саме в ОТГ тощо.
Також, за підсумками обговорення питання про підготовку до опалювального сезону, правління АМУ вирішило звернутися до влади з пропозицією передбачити в проєкті Держбюджету на 2020 рік 19 млрд грн на погашення забор­гованості з відшкодування різни­ці в тарифах для теплопостачальних підприємств. Наприклад, тільки «Міськтепловоденергіїї» держава винна 203 млн грн.
Щодо бюджету на 2020 рік правління Асоціації закликало народних депутатів не допустити змін у законодавстві, які призведуть до втрат місцевих бюджетів. Зокрема, не скасовувати акцизний податок, пайову участь і не забирати податок із доходів фізичних осіб. Інша пропозиція – встановити частку зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи з фізичних осіб не менше як 80%. Скажімо, якщо буде відмінена пайова участь, місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури. І це при тому, що громади постійно відчувають дефіцит ресурсів на економічний і соціальний розвиток.
Зазначимо, що Кабмін затримує містам виплату 10 млрд грн на соціально-економічний розвиток із Державного фонду регіонального розвитку. Кам’янець-Подільський має доотримати ще 6,4 млн грн.

Вл. інф.