Четвер, 18 Квітня 2024 р.
20 Вересня 2019

СОБОРНА НЕ ЗДАЄТЬСЯ

«Ми хочемо лягти спати і прокинутися живими. Наші будинки старі й можуть не витримати будівництва нового підземного торговельного комплексу на Соборній. Ми проти забудови!» – так аргументували свою позицію захисники центральної вулиці міста, котрі 17 вересня прийшли на громадські слухання до сесійної зали міськради.

Конфлікт розпочався ще до початку зібрання через те, що жителі вулиці заблокували вхід до зали молоді, яка виступала за зміни. Захід, формат якого так і не визначили, тривав із добрих дві години і нагадував швидше галасний ринок, аніж конструктивну розмову, якої всі очікували. Замість того, аби почути різні думки, люди кричали «Ганьба», «Корупціонери», «Поверніть нашу бруківку», «Зробіть краще сміттєпереробний завод чи інший соціальний проєкт», перебивали доповідачів. Мотивували тим, що забудова їм не потрібна, тим паче, що їхні будинки і без того підто­чують грунтові води.
– Як людина, яка фахово має стосунок до містобудування, вважаю рішення здавати в оренду центр міста недоречним. Де ви бачили в інших містах України чи світу такі генделики, які там стоять?! Замість пішохідної зони ми перетворили її на щось жахливе. Я з повагою ставлюся до проєктантів, але цінність такого будівництва нульова. Не вірю, що цей проєкт принесе користь кам’янчанам, – зазначив один із активістів.
– Я зводив будинки на Соборній і точно знаю, що на глибині справді є грунтові води, які відвести неможливо, – запевнив ще один із доповідачів.
І хоча розробники та міська влада намагалися донести до обурених кам’янчан, що проєкт пройшов усі процедури, експертизи та дослідження, отримав схвальні відгуки, наводили схожий досвід будівницт­ва в інших містах України, все ж їх ніхто не хотів чути.
– Рентабельний проєкт чи ні – питання не у цьому. Вас має цікавити безпека будинків, – звернувся до кам’янчан інвестор Сергій Садовий, проте довести думку до кінця йому не дали.
На завершення перший заступник міського голови Григорій ГОРШУНОВ, який головував на зборах, порадив знервованій громаді або подавати позов до суду, або розробляти положення про проведення міського референдуму, на якому й вирішити це питання.