Четвер, 28 Березня 2024 р.

«ЛІФТ НЕ ПРАЦЮЄ»

Такі оголошення в кам’янецьких під’їздах побачили чимало містян. Пенсіонери та люди з особливими потребами зайвий раз на вулицю не виходять, бо долати не один поверх пішки їм не під силу. Ліфтоапокаліпсис скував місто ще на початку літа, але особливо гостро постав нині, коли всі повернулися з дач, а діти почали ходити до школи.

Майже сотню ліфтів зупинено після проведеної перевірки інспекторами облуправління Держпраці. Річ у тому, що підйомники відпрацювали 25 років, а подекуди і більше.
– В Україні тривалий час діяв мораторій на перевірки ліфтів, – коментує директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. – Але після аварії, що трапилася торік у Сумах, тодішній уряд зобов’язав відповідні служби провести перевірку підйомників по всій Україні. Здійснили таку і в Кам’янці-Подільському. Як результат, із 262 ліфтів, що є в місті, негайному зупиненню підлягають 93. Аби вони запрацювали, необхідно 37 мільйонів гривень на капітальний ремонт. Таких колосальних коштів у міському бюджеті немає. Тому надія лише на підтримку держави, адже комунальне підприємство «Міськ­ліфтсвітло» займається лише обслуговуванням ліфтів і поточним ремонтом.
І доки одні мешканці багатоповерхівок щодня займаються вимушеною зарядкою, інші взялися самотужки вирішувати проблему, однак зайшли в глухий кут. Відповідно до законодавства, гарантійний термін служби ліфтів – 25 років. Подальша експлуатація можлива після проведення експертизи, яку має замовити обслуговуюча компанія (колишні ЖЕКи), ОСББ тощо. Здійснюється вона за рахунок мешканців усього будинку, оскільки вони і є співвласниками загальнобудинкового майна, і ліфтів зокрема.
Так зробили мешканці Нігинського шосе, 35, але ліфт досі не працює. Зібравши необхідну суму коштів та передавши її управителю, жителі не отримали ані документів, ані результату. Проблему вони виклали в листі, адресованому редакції «Подолянина»:
«Наш будинок із трьома під’їз­дами введений в експлуатацію 1992 року. За 27 років нам не­одноразово відключали ліфти через ремонтні роботи. 2017 року, у зв’язку із завершенням терміну експлуатації, наш будинок був включений до міської програми з капітального ремонту ліфтів. Протягом майже двох років у жодному з під’їздів не було здійснено ні експертизи, ні ремонтів.
24 червня ц.р. Кам’янець-По­дільська міська рада та департамент ЖКГ надіслали листа директору ТОВ «КК «ЖЕО» Юрію Надольському, в якому повідомлено про необхідність невідкладно замовити експертне обстеження ліфтів. Було проведено збори мешканців будинку, на яких вирішено зібрати кошти на проведення експертизи. Жителі зібрали необхідні кошти і віддали їх під розписку Юрія Надольського. 15 вересня ліфти відключили до проведення експертного обстеження. Наразі ми не можемо дізнатися, де наші гроші, чому не проводиться експертиза ліфтів і, найголовніше, коли вони запрацюють?»
(Татарина Л.С., Чабан С.В., Колосова І.М. (понад 20 підписів).
– Люди обрали управителя, який недобросовісно виконує свої обов’язки, – коментує лист Олек­сандр Бабчинський. – Відверто кажучи, на таких управителів не мають впливу ані влада, ані прокуратура, – тількі самі мешканці.
Є ревізійна комісія, яка повинна перевіряти всі витрати коштів, їхнє використання та відповідну документацію. На підставі цього робляться висновки, і тоді є можливість обрати нове керівницт­во. Якщо ж ідеться не про заміну управителя, а лише про ліфт, то на черзі – експертиза, яку й повинен замовити теперішній управитель.