Четвер, 25 Квітня 2024 р.
27 Вересня 2019

ЧИ Є ПОРЯТУНОК ДЛЯ СТАРОГО ДОМУ?

Боячись за власне життя і життя рідних, із листом до редакції завітали жителі будинку №42, що на вул.Суворова. Люди стверджують, що їм моторошно залишатися у власних оселях, бо їхній старий будинок мало не розлазиться по швах. На стелях у кімнатах тріщини, які з кожним днем стають усе більшими. На підтвердження своїх слів мешканка однієї з квартир демонструє фото.

«Ми не один рік потерпаємо від аварійного стану нашого будинку. У зв’язку з тим, що поруч «виростають» нові багатоповерхівки, наш дім осідає, тріщини збільшуються – і він стає небезпечним для проживання. Чи має статися щось непоправне, аби місцеві чиновники звернули увагу на простих жителів міс­та?» – пишуть у листі мешканці.
По коментар ми звернулися до департаменту ЖКГ.
– У переліку вже визнаних аварійних будинків (їх маємо наразі чотири) вищезгаданого немає, – коментує директор департаменту Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. – У мешканців старого будинку є три ва­ріанти вирішення проблеми. По-перше, якщо вони вважають, що дім аварійний, то разом із управлінською компа­нією мають замовити обстеження в проєктному інституті, отримати висновок і рекомендації. Якщо визнають аварійним, ухвалюється рішення про відселення мешканців.
По-друге, мешканцям не варто сподіватися, що прийде хтось із влади і владнає їхні проблеми. Вони мають також долучитися до вирішення, бо будинок є їхньою власністю, а не комунальною. Сьогодні є чимало державних програм щодо енергозбереження, якими можуть скористатися власники ОСББ. Без застави люди можуть отримати кредит у банку, при цьому держава сплачує до 70% від вартості проєкту. Скажімо, проєкт коштує сто тисяч гривень, то 70 тисяч бере на себе держава. Із 30 тисяч гривень місцевий бюджет оплачує будматеріали. Решту суми люди можуть взяти в кредит на 5 років, при цьому місцевий бюджет рік оплачує їм відсотки банку. Жителі Суворова, 42 можуть скористатися цією програмою: зробити відмостку будинку, стягнути дім, утеплити його, замінити дах тощо.
І третій варіант – знайти інвестора, який погодиться звести багатоповерхівку на міс­ці старого будинку, натомість відселивши людей в інші квартири з урахуванням житлової площі.