Субота, 20 Квітня 2024 р.
4 Жовтня 2019

ДІТЯМ ПОТРІБНА СІМ’Я

Якими мають бути кроки, щоб усиновити дитину, як знайти з нею спільну мову, і якою є державна підтримка усиновлювачам, – про все це йшлося під час брифінгу 30 вересня. Символічно, що зустріч у міськраді провели саме у День усиновлення.

За оприлюдненою інформа­цією, на сьогодні 48 юних кам’янчан до 18 років, які мали статус дитини-си­роти або дитини, по­збавленої батьківських прав, виховуються у нових родинах. Ще 13, котрі перебувають на обліку служби у справах дітей, чекають на люблячих батьків.
Процедура усиновлення, за словами начальника служби у справах дітей Лілії БЕВЗ, має не настільки складний шлях у підготовці, скільки в усвідомленому рішенні людей взяти на виховання дитину. Якщо родина справді готова до цього, то всю необхідну юридичну допомогу їм нададуть фахівці служби.
По психологічну допомогу і поради новоспечені батьки можуть звернутися до психолога міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Віталія ПОЛІЩУКА:
– Часто між усиновленою дитиною і батьками виникають конфлікти та непорозуміння. І хоча універсального рецепту немає, проте з досвіду бачимо, що необхідно уникати трьох типових помилок. Перше – не потрібно задаровувати дитину подарунками, впадати в гіперопіку, бо в такому разі у дитини це виховує споживацьку модель поведінки. Набагато краща помірна суворість із поступовим послабленням. Не варто порівнювати дитину з іншими, змушувати її забути минуле і не чекайте від неї швидкої вдячності.
До речі, державою з 2009 року передбачена одноразова допомога при усиновленні дитини незалежно від її віку. Її розмір на сьогодні становить 41,2 тис. грн.