Четвер, 28 Березня 2024 р.
18 Жовтня 2019

ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВНОЇ РАДИ ХРИСТИЯНСЬКИХ ЦЕРКОВ КАМ’ЯНЦЯ-ПОДІЛЬСЬКОГО

щодо негативних тенденцій у суспільному житті України та міста (зі скороченнями)

У той час, коли воїни захищають Українську державу від зовнішнього ворога, стоять на сторожі її кордонів і незалежності, місія священнослужителів та пастирів – дбати про духовне й моральне здоров’я нашого народу, проповідуючи Боже Слово, вчасно та невчасно настановляючи з усією терпливістю та наукою (2 Тим 4, 2). Тому нашим обов’язком є висловити свою християнську позицію щодо тих тенденцій і планів, які останнім часом можемо спостерігати в Україні.
1. Кожне людське життя є Божим да­ром від зачаття аж до природної смер­ті, тому ми категорично проти будь-­якої форми офіційного визнання ев­таназії, яка фактично є узаконеним самогубством. Адже там, де перестають шанувати людське життя, навіть найбільш слабке та хворе, воно перестає бути цінністю саме в собі, а починає вимі­рюватися користю для оточення.
2. Вважаємо, що недопустимим є домашнє насилля, жертвами якого час­то стають невинні діти. Проте ратифікація Стамбульської конвенції не є вирішенням проблеми, адже документ ігнорує головні її причини (ал­когольна чи наркотична залежність, азартні ігри, поширення порнографії та сексуалізація образу жінки).
3. Закликаємо турбуватися і шанувати жінок та матерів, а не узаконювати проституцію, яка понижує тіло до товару та відбирає в людини її гідність. Також неприйнятним є сурогатне материнство, адже діти – це дар Божий, що приймається з любов’ю та вдячністю, а не продукт, який можна придбати чи продати.
4. Переконані, що зі злом і гріхами в суспільному житті треба боротися, а не узаконювати їх. Азартні ігри – це одна з небезпечних форм залежності, коли одиниці багатіють коштом страж­дань тисяч родин гравців, приречених на зубожіння і поневіряння. Наше занепокоєння також викликають плани легалізації легких наркотиків під прикриттям медичних засобів, що може мати непередбачувані наслідки в майбутньому.
5. Ми виступаємо проти маніпуляції терміном «гендер» у законодавстві та освітніх програмах, який не завжди співпадає з біологічною статтю та може мати необмежену кількість варіантів гендерних ідентичностей.
6. Наукові дослідження свідчать про негативні наслідки для суспільства та родини визнання гомосек­суальної поведінки за норму, що рано чи пізно призведе до нормалізації всіх інших відхилень у сексуальній сфері. Засуджуючи будь-яку форму агресії та насильства щодо осіб, які мають труднощі з власною сексуальністю, ми категорично проти будь-яких спроб легалізувати та пропагувати на державному рівні одностатеві стосунки. Щиро молимося про благодать навернення та покаяння для людей, які живуть у гріхові гомосек­суалізму. Переконані, що лише подружжя між чоловіком і жінкою є за­порукою стабільності та національної безпеки нашої держави.
7. На жаль, Україна посідає одне з перших місць за переглядом порнографічних сайтів і виготовленням продукції сексуального змісту. Психотерапевти стверджують, що еротоманія і залежність від порнографії є не меншою психологічною проблемою, ніж алкоголізм чи наркоманія. Це також викривляє розуміння любові у підростаючого покоління та робить його нездатним до справжніх і тривалих стосунків у подружжі й сім’ї. Тому легалізація ринку еротичної продукції – це удар по духовності та моралі.
8. У нас викликає занепокоєння те, що на місцевих кіно- і музичних фестивалях мали місце випадки паплюження та насміхання над християнськими символами, що ображало релігійні почуття віруючих (ст.161 ККУ). Ми категорично засуджуємо будь-які спроби розпалення міжконфесійної ворожнечі, закликаємо кам’янчан поважати один одного та сприяти встановленню Божого миру і злагоди.
9. Закликаємо всіх християн молитися про дар мудрості для нашої влади, щоб у ці складні для України часи дбали про спільне добро, моральне та духовне благополуччя довіреного їм народу.

Повний текст звернення – у виданні CREDO (credo.pro).