Четвер, 28 Березня 2024 р.
18 Жовтня 2019

ЗАКРИТТЯ НАВИСЛО Й НАД АПТЕКОЮ

Після публікації в «Подолянині» новини про закриття відділу виготовлення ліків у Центральній районній аптеці №140 кам’янчани не стримували емоцій і обурень.

Висловили вони їх і в коментарях під пуб­лікаціями нашої статті у соцмережах. Ось тільки два з них:
«Що ж ви робите, як таке можна робити? Неодноразово доводилося там виготовляти ліки, бо нічого не допомагало. Зробили там ліки – хвороба минула. За такі рішення треба карати керівників, бо це злодіяння проти народу».
«От тепер питання до керівництва всіх мас­тей: ви щось насправді потрібне зберегти зможете??? Чи тільки балаболити спроможні??».
Цього тижня про КП «Кам’янець-Подільська центральна районна аптека №140» заговорили і на сесії райради. Щоправда, про закриття виробництва сказали між іншим. Увагу ж акцентували на тому, що припинено договір управління майном від 22 жовтня 2009 р., укладений між райрадою і ПП «Конекс». Відповідно до цього документа, управителем аптеки усі ці роки було приватне підприємство, яке й поставляло ліки на реалізацію.
Під час сесії планувалося заслухати звіт ПП «Конекс» про діяльність щодо виконання умов договору управління майном, щоправда, представник підприємства у залі так і не з’явився. Натомість слово надали в.о. завідувача-провізора ЦРЛ №140 Лесі ТКАЧУК.
– На сьогодні перед «Конексом», за станом на 1 вересня, аптека заборгувала 2 мільйони 808 тисяч 671 гривню. Збитки за 8 місяців склали 376 тисяч 105 гривень. Якщо «Конекс» не продовжить договору, аптека взагалі за­криється. Не можемо працювати з іншими фірмами, бо не маємо коштів. Виробництво ліків закрили після перевірки обласної Державної служби України з лікарських засобів та конт­ролю за наркотиками, оскільки не змогли виконати їхніх вимог: придбати сучасне обладнання, зробити ремонт тощо.
Звістка про те, що аптека взагалі може припинити своє існування, не стала новиною для депутатів. Адже питання її збитковості та неконкурентоздатності вони не­одноразово обговорювали у сесійній залі. Але корінь проблеми тягнеться ще з 2009 року, тому замість відповідей маємо лише купу запитань: навіщо було передавати комунальне майно приватному підприємству, аби в комунальній аптеці створити подвійну надбавку. Бо, як з’ясувалося, заводські медпрепарати в цій аптеці зазвичай коштували дорожче, аніж в інших аптеках. Імовірно, через те, що аптека отримувала їх уже за завищеними цінами. А виготовлені ж ліки не могли покрити усіх витрат. За останні два роки й назбиралася чимала сума, управитель договір продовжувати не збирається, а що робити із боргом – ніхто відкрито поки що не каже.
Під час учорашньої сесії депутати своїм рішенням створили комісію для прийняття майна, що перебуває в управлінні ПП «Конекс».