П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Жовтня 2019

«ПРИСЯГА 1919»: ЦІКАВЕ ЩЕ ПОПЕРЕДУ

Потужна інформаційна кампанія, закладання каменя на місці майбутнього меморіалу присязі на вірність Україні та розробка його ескізного проєкту, безцінні архівні знахідки, виставка копій фото й документів, видавництво книги «Кам’янець – соборна столиця України», – усе це результати щоденної кропіткої праці активістів міської організації «Просвіта» і міської ради, які за два роки вдалося втілити в рамках проєкту «Присяга 1919».

Збігли «Дні 100-річчя складання урочистої обітниці Директорії, мініст­рів, урядовців і суддів та присяги військових на вірність УНР», тож зачинателі проєкту підбили підсумки і намітили плани на майбутнє, провівши 16 жовтня брифінг у міськраді.
– Усе розпочалося два роки тому з ідеї встановлення пам’ятника Українській революції 1917-1920 років, – розповідає «просвітянин» Анатолій Паладійчук. – Кам’янець-Подільський, будучи тимчасовою столицею УНР, відіграв важливу роль в історії українського державотворення. Згодом задум переріс у проєкт «Присяга 1919» та реальні дії. Але на досягнутому зупинятися не плануємо. Й надалі шукатимемо фото і документи в архівах України та за кордоном, проводитимемо просвітницьку роботу.
Дмитро БабюкНеабияким досягненням стало і те, що у видавництві «Абетка» (директор Ярослав Сисин) побачила світ книга «Кам’янець – соборна столиця України». Її автор, відомий кам’янецький дослідник та історик Дмитро Бабюк під час брифінгу розповів, скільки архівних документів йому довелося опрацювати, і довів, що Кам’янець є соборною столицею. Це дасть змогу в майбутньому започаткувати новий тренд для міста.
Зі слів голови міської «Просвіти» В’ячеслава Полятинчука, попереду роботи ще чимало. Найближчим ча­-сом планується встановлення інформаційних стендів і облаштування скверу. Далі в планах – пошук фінансуван­-ня на скульптурну композицію і гранітні стенди.
До проєкту «Присяга 1919» долучилась інформаційним партнером Все­українська ініціатива «Активна громада» від Інституту «Республіка». Також міс­цева «Просвіта» співпрацює з Україн­ським інститутом національної пам’яті, архівом СБУ, Канадським інститутом українських студій Університету Альберти тощо.
Детальніше про проєкт «Присяга 1919» можна дізнатися на їхньому сайті (prysiaga1919.org.ua).