Четвер, 25 Квітня 2024 р.
18 Жовтня 2019

СЕСІЮ ТАКИ ЗАКІНЧИЛИ

За третім разом 17 жовтня депутатам районної ради нарешті вдалося провести сесію повноцінно. На позачергове засідання вони зібралися ще 10 жовтня, на продовження сесії 15 жовтня більшість не з’явилася взагалі. Вчора заледве назбиралося 23 депутати, аби опрацювати ті злощасні 9 сесійних питань.

Обранці повернулися до трьох питань, за які раніше проголосували «проти» і таки віддали за них голоси. Мова йде про затвердження передавального акту Орининської районної лікарні №2 до правонаступника – комунального некомерційного підприємства «Орининська районна лікарня №2», а також затвердження статуту цього підприємства.
Внесли обранці й зміни до районного бюджету. За розподілення бюджетних коштів у сумі понад 3 млн грн хвилювалися, тому детально й активно обговорювали зміни. До речі, така солідна сума назбиралася за рахунок перевиконання дохід­-ної частини районного бюджету за 9 місяців 2019 р. та міжбюджетних трансфертів із Державного бюджету та бюджетів ОТГ і сіль­ських рад.
Приємно, що з Державного бюджету виділено 353 тис. 524 грн дитині-сироті з нашого району на придбання житла.
Відділу освіти РДА з Держбюджету перепало 700 тис. грн, які спрямують на придбання інтерактивних комплексів (інтерактивна дошка, проєктор, ноутбук у комплексі з програмним забезпеченням) для загальноосвітніх закладів району, спортивно-ігрового комплексу для Довжоцького НВК, комплекту м’яких крісел для актового залу Орининської ЗОШ.
Дочекалися і коштів для співфінансування капремонту (демонтаж та монтаж димохідної труби) Чабанівського НВК, для цього передбачили 140 тис. грн.
Кошти з перевиконання районного бюджету спрямують на підключення вторинної ланки КНП «Кам’янець-Подільська цент­ральна районна лікарня» до центрального компоненту «Електронне здоров’я» (100 тис. грн), на оплату електроенергії Ста­роушицької районної лікарні – 50 тис. грн, така ж сума піде на забезпечення медпрепаратами пільгових категорій населення. Не забули обранці й про культурний розвиток діток, виділивши понад 355 тис. грн на зарплату працівникам районної дитячої школи мистецтв.
Укотре конструктивна розмова стосувалася виділення коштів на оплату праці соціальних працівників.
– У жодному разі я не хочу понизити роль соц­працівників, які й хліба принесуть пенсіонерам, і по дому допоможуть, і розрадять, але, на мою думку, вони повинні підпорядковуватися виключно сільським радам, аби їх не використовували в різноманітних політичних агітаціях. Тоді й район зможе зекономити за рахунок скорочення апарату терцентру. Виходить, що на 29 соціальних фахівців маємо 9 працівників апарату терцентру, – переконаний депутат райради Ігор ГАЙ.
Якщо до кінця цього року із бюджету району ще виділили 300 тис. грн на оплату їхньої праці, то наступне півріччя під великим запитанням. Тому керівникам рекомендували попередити працівників про можливе звільнення.
До закінчення сесії робочого запалу не вистачило. Чимало депутатів розійшлися, тому голосувати за звернення до керівництва держави щодо недопущення капітуляції вже практично не було кому. Ті, які залишилися – 19 голосуючих, не були одностайними і рішення не ухвалили.