П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ЗА ЛИПОВУ СУБСИДІЮ ТАКИ ЛОВЛЯТЬ

Якщо колись при слові «зима» уявлявся Новий рік і веселощі, то тепер – квитанції за опалення із захмарними цифрами. Тому з настанням холодів слово «субсидія» все частіше звучить із вуст кам’янчан. Новиною цьогоріч стало те, що субсидію на опалювальний сезон для власників як приватних будинків, так і квартир призначають із 16 жовт­ня до 15 квітня. І якщо у жовтні до осель ще не подають тепло, але державні кошти на нього передбачені, то їх можна буде витратити на власні потреби, або ж доплатити за необхідності за інші комунальні послуги.

– На сьогодні департамент соціального захисту населення про­довжує здійснювати перераху­-нок на опалювальний сезон навіть для тих кам’янчан, які на літній період мали нульову суб­сидію, – коментує «Подолянину» директорка департаменту Люд­мила ПОЗИНЮК. – Заново подавати документи потрібно лише деяким категоріям населення, тим, які не зверталися з травня 2019 року. Зокрема, тим, кому питання призначення субсидії вирі­шували на комісіях; хто орендує житло; внутрішньо переміщеним особам; у кого відбулися зміни в складі сім’ї (одруження, розлучення, смерть, повноліття дитини); на осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають у приміщенні; якщо є люди праце­здатного віку, які не отримують доходів або їхні доходи менші від мінімальної заробітної плати.
У такому разі громадяни мають подати до соцзахисту заяву та декларацію за визначенням права на призначення субсидій. Документи на цей опалювальний сезон можна подавати до кінця листопада.
Наразі механізм отриман­ня коштів залишається у грошовій формі (безготівковій чи готівковій). Тобто, кам’янчани, які одержували субсидію в попередньому опалювальному сезоні на банківську картку, і в них відсутня заборгованість за житлово-комунальні послуги, при призначенні нової допо­моги й надалі отримуватимуть її на картку.
Тим, у кого розмір субсидії становить понад 5 тис. грн, а також люди, які вперше звертаються по неї, або ж ті, хто отримував її в попередньому опалювальному сезоні, але наразі має заборгованість з оплати послуг (проте вирішили питання шляхом проплати грошей, укладання з надавачем пос­луг договору про реструктуризацію боргу або оскарження боргу в судовому порядку), субсидію отримуватимуть у грошовій безготівковій формі. Тобто, Мінсоцполітики пере­раховуватиме кошти на рахунки в АТ «Ощадбанк». А вже далі банк перераховуватиме гроші управителям, об’єд­нанням і виконавцям комунальних пос­луг у такій послідовності: теп­лопостачання; газопостачання або електропостачання за наявності відповідного виду індивідуального опалення; постачання гарячої води; централізоване водопостачання та водовідведення; електропостачання; газопостачання на плиту та підігрів води; поводження з побутовими відходами; послуги з управління багатоквартирним будинком (квартирна плата); внески за встановлення, обслуговування та замі­-
ну вузлів комерційного облі­ку. Після перерахунку коштів «Ощадбанк» надсилає смс субсидіанту про стан розрахунків.
Якщо вдалося зекономити під час опалювального сезону, то залишки коштів, відобра­жених на облікових записах одержувачів житлової субсидії, які утворилися за станом на 1 черв­ня, «Ощадбанк» перераховує на рахунки одержувачів житлової субсидії, про що надсилає повідомлення. У разі відсутності відкритого рахунка, він відкривається за зверненням одержувача.
У департаменті соцзахис­ту розповіли, що за останні роки суттєво поменшало грома­дян, які мають право на оформлення цієї допомоги. Ще 5 років тому її отримували 22 тис. власників домоволодінь, а цьогоріч їх майже вдвічі менше. Аби отримати державні кошти, деякі містяни навіть йшли на хитрощі: приховували прибутки чи купівлю автомо­бі­ля, давали неправдиву інформацію про сімейний стан, «забували» вказати дітей, заробітки за кордоном тощо. Але приховати інформацію не вдалося. Адже всі дані проходять ретель­ну перевірку в Державній фіскальній службі (облік доходів громадян), Державній міграційній службі (облік міграції фізосіб), Держприкордонслужбі (перетин кордону) та Мін’юс­ті (облік майна). Як наслідок, декілька десятків кам’янець­ких родин змушені були повернути державні кошти.
Наразі у верхах готують нові зміни щодо призначення субсидій. На своїй сторінці у фейс­буку 20 жовтня міністерка соц­політики Юлія СОКОЛОВСЬКА оприлюднила допис:
«Сьогодні на засіданні Ка­біне­ту Міністрів ми спростили умови призначення житлових субсидій декільком категоріям:
– дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ);
– військовослужбовці;
– громадяни, старші за 60 ро­ків, що перебувають у шлюбі та мешкають у сільській місцевості, але зареєстровані за різними адре­сами;
– сім’ї, в яких є причіп, із дати ви­пуску якого минуло менше як 5 років».