П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
8 Листопада 2019

«ЗРОБІТЬ ЩОСЬ ЗІ ШКІЛЬНИМИ ПОБОРАМИ!»

Першим питанням порядку денного сесії міської ради, що відбулася 5 листопада, стало обговорення Положен­ня про громадські слухання. Попри те, що воно зайняло понад годину, документ так і не ухвалили – перенесли на наступну сесію з рішенням попередньо розглянути на засіданні депутатського клубу.

А розпочиналася сесія з приємного моменту – вітання кам’янецького кікбоксера Романа ГОЛОВАТЮКА, який здобув золото на першості світу з кікбоксингу WAKO, що проводилася в жовтні в Сараєві (детальніше в «Подолянині» від 1 листопада ц.р.).
Почесну грамоту і серти­фікат на 5 тис. грн спортсмену вручив секретар міської ради Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ (на фото).
– Така перемога вперше не тіль­ки для кам’янчан, а й для всієї Украї­ни, – зазначив тренер спортс­мена Анатолій ЛАБАТЮК. – Багато є видів кікбоксингу, але WAKO претендує на Олімпійські ігри. Сподіваємося, що незабаром матимемо і олімпійського чемпіона.
На сесії депутати затвердили міську Програму харчування дітей на 2020 рік. Вона передбачає безкоштовне харчування 5196 дітей, які навчаються в дитячих садочках і школах. А саме – сніданками учнів 1-4 класів, а також дітей грома­дян, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи; дітей, тимчасово переселених із зони ООС, АТО та тимчасово окупованої території АР Крим; дітей, чиї батьки є безпосередніми учасниками російсько-української війни; дітей, батьки яких загинули, зазнали поранення в зоні бойових дій на сході; дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; із малозабезпечених родин; дітей з особливими освітніми потребами.
Змінилася за рішенням депутатів і міська топоніміка: вулицю Ватутіна перейменовано на вулицю Василя Сліпака (Героя України, всесвітньо відомого українського оперного співака, соліста Паризької національної опери, волонтера, учасника Революції Гідності та бойових дій на сході України, який загинув у бою від кулі снайпера), а провулок Голованевського-Барського став провулком Солов’їним.
Наприкінці сесії представниця ГО «Батьківська рада Ка­м’янця-Подільського» звернулася до депутатів із проханням забезпечити поточні потреби освіти, аби батькам не довелося постійно збирати кошти на всіляки дрібниці.
– У нас треба здати 250 гривень у фонд школи, а ще є фонд класу, бо то лампочку потрібно замінити, то картридж заправити, то вчителю журнал купити. Але школу повинна утримувати влада! Виходить парадокс – у серпні в заклади освіти їде комісія, аби перевіряти ремонти, на які вона грошей не виділила. Бо все на батьках: і шафи, і штори, і заплатити прибиральниці, і побілити клас, – емоційно розповідала Наталія Миколаївна. – У місті 10 тисяч дітей, у найбіднішій школі збирають по 250 гривень, а це вже 2,5 мільйона! А тих, хто не здає кошти, вважають білими воронами. Ду­-же просимо: при формуванні бюджету-2020 зробіть так, щоб не принижувати вчителя, аби той мусив просити батьків збирати кошти. Вирішіть поточні проблеми.
Далі надали слово начальнику міськуправління освіти і науки Сергію МЕЛЬНИКУ, який зазначив, що бюджет освіти формується з декількох джерел: Державний бюджет, міський бюджет, освітні послуги, є також і благодійні фонди.
– Такі фонди є в кожному закладі, і слово «благодійний» говорить про те, що в жодному випадку при­мусити збирати кошти ми не можемо. Якщо брати плановий показник, то на освіту передбаче­но 514 мільйонів гривень, із них 356 мільйонів – заробітна плата.
У першу чергу повинні фінансуватися: зарплата, харчування, медикаменти, енергоносії, – каже Сергій Васильович. – На поточні витрати залишаються 109 млн. За умови, що нам затвердять усі планові показники і буде враховане задеклароване державою підвищення заробітної плати педагогічним працівникам на 40 відсотків, на поточні витрати повинно вистачити. Такі речі, як лампи, фарби тощо, надаються за заявками керівників освітніх закладів.
До речі, ще на початку сесії депутати створили контрольну комісію з питань використання бюджетних коштів, виділених на поточні ремонти загальноосвітніх навчальних закладів.