П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
15 Листопада 2019

ВІН ТРИМАТИМЕ НАД НАМИ УКРАЇНСЬКЕ НЕБО

5 листопада депутати Кам’янець-Подільської міської ради одноголосно ухвалили рішення про перейменування вулиці Ватутіна на вулицю Василя Сліпака.

А все починалося в лис­топаді минулого року. Саме тоді ВІ «Активна Громада» Кам’янця-Подільського організувала пуб­лічні консультації, в яких взяли участь майже 400 ка­м’янчан, щодо перейменування вулиці Ватуті­на, яка підлягала під закон «Про декомунізацію».
Містяни обирали серед чотирьох запропонованих варіантів.
Консультація тривала місяць. Кам’янчани свій вибір зробили: за вулицю Василя Сліпака отрима­-но найбільшу кількість голосів – 281 (відповідно за Петра Болбочана – 39, Леоніда Каденюка – 56, а за Івана Паріка – 19).
Дякуючи небайдужим кам’янчанам і якісно організованій співпраці ВІ «Активна Громада» з міською радою, всесвітньо відомий оперний співак, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник Революції Гідності та бойових дій на сході Украї­ни, кавалер орденів «За мужність» І ступеня та «Зо­лота зірка», Герой України Василь Сліпак, увійшовши в пантеон безсмертних Ге­роїв України, продовжив своє життя в назві вулиці нашого рідного міста.
Герой російсько-україн­ської війни, отримавши в такий спосіб – посмертно – кам’янецьку «прописку», став нам ріднішим і ближчим.
А ким був Василь Сліпак, тепер варто згадати: «З перших днів Револю­ції Гідності брав участь у протестах проти режи­-му Януковича, а з трав­ня 2014 р. став активним учасником бойових дій на сході України. Воював у складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Доброволь­чого українського корпу­-су Правого сектору (ДУК ПС), який дислокувався в районі Донецького аеропорту, с.Піски, м.Авдіївка та пізніше м.Дебальцеве. Мав військовий позивний «Міф». У червні 2016 р. Сліпак брав участь в обороні позицій 7-го окре­мого батальйону ДУК ПС у районі смт Луганське Бахмутського району Донецької обл. 26 червня 2016 р. убитий кулею снай­пера ДНР. Посмертно нагороджений Золотою зіркою Героя України. Похований у рідному Львові».
До речі, його позивний став назвою стрічки про Василя Сліпака, який зняли режисери Леонід Кантер та Іван Ясній. Фільм «Міф» демонструвався торік на кінофестивалі «Бруківка» і спричинив справж­ній вибух емоцій, на перегляді мало хто міг стримувати сльози.
Маючи таких Героїв, Україна переможе!!!

Славко ПОЛЯТИНЧУК, регіональний координатор
ВІ «Активна Громада» від Інституту «Республіка».