П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
15 Листопада 2019

ВІДКРИВАЛИ, РЕМОНТУВАЛИ І СВЯТА ГУЛЯЛИ

За таким принципом працювали чи не всі ОТГ нашого району, адже подій за минулий тиждень назбиралося чимало.

ПЛЮС ОДНА АМБУЛАТОРІЯ

Відкриття амбулаторії загальної практики сімейної медицини відбулося в Слобідсько-­Кульчієвецькій ОТГ. Там 14 листопада відчинила двері Шутнівецька амбулаторія, обладнана найсучаснішою технікою. Будували її за державною програмою «Доступна медицина», відповідно до якої 90% фінансування на будівництво та обладнання надійшли з Держбюджету, решту виділила Слобідсько-Кульчієвецька ОТГ. Загалом витратили 8 млн 295 тис. грн.
На урочисту подію завітали обласні посадовці, представники районної та місцевої влади. Цей медичний заклад, де працюватимуть 2 сімейні лікарки, надаватиме послуги понад 4 тис. мешканців із сіл Шутнівці, Панівці, Баговиця, Велика та Мала Слобідка, Устя та Тарасівка. Мають у амбулаторії все необхідне для надання кваліфікованих та якісних послуг: медичне обладнання, комп’ютерну техніку, службовий автомобіль. А невдовзі запрацює і телемедицина, бо комплект необхідного директор департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Яків Цуглевич під час урочистої церемонії відкриття вручив лікарям. Забезпечено і якісний інтернет-­зв’язок, аби сімейні лікарі могли проконсультуватися з вузькопрофільними спеціалістами.
За інформацією Китайгородської ОТГ, на фініші будівництво Вихватновецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Також завершено капітальний ремонт приміщення
Вихватновецької бібліотеки. У цьому залі планують облаштувати сучасну медіатеку, а ще використовувати для проведення сесій, семінарів, конференцій тощо.

ДБАЮТЬ ПРО СЕЛЯН І ЗАРОБІТОК

Гарні новини надійшли і з Колибаївської ОТГ. Там недавно відкрили два сучасні якісні дитячі майданчики в селах Червона Чагарівка та Віль­ховець. Громаді вдалося виграти обласний грант і залучити 125 тис. грн із обласного бюджету і та­ку ж суму виділити зі свого задля потреб діток. Питання майданчиків особливо гостро стояло в ОТГ. Адже у цих двох селах немає ні школи,
ні садочка, всіх дітей возять до сусідніх на­вчальних закладів. Але ж гратися як дошкільнятам, так і школярам у рідних селах десь треба.
Масштабніший проєкт найближчим часом планують втілити в життя і в Колибаївці. У приміщенні сільської ради в розпалі ремонтні роботи з облаштування ЦНАПу. Реконструюють усе за європейськими стандартами. Планується, що Колибаївський ЦНАП надаватиме весь спектр адмінпослуг – від укладання договорів оренди, переоформлення різноманітних документів і до видачі паспортів.
– Мусимо шукати різноманітні шляхи розвитку й заробітку, – розповідає голова Колибаївської ОТГ Михайло ЖЕЛІЗНИК. – За роки бачимо, що можемо самі заробляти, головне – не стояти на місці, а розвиватися і шукати нові й нові механізми, які не лише приноситимуть громаді заробіток, але й покращуватимуть і полегшуватимуть життя селян.
Маємо ще одну гарну новину із Вільхівця. Недавно там зробили грунтову дорогу до матері-героїні, обійстя якої досить віддалене. Жінка каже, що за 50 років не пам’ятає там ремонтів. А за рахунок соцугод і співфінансування нам восени вдалося зробити три грунтові дороги.

СКАРЖАТЬСЯ НА ДОРОГУ

Поремонтували дороги і у Жванецькій ОТГ. Але звідти до нашої редакції не перестають надходити скарги через неякісний матеріал, яким їх робили, зокрема у Гаврилівцях і після Руди до Межигора. Селяни запевняють, що нагадує він глину, на якій буксують навіть легкові автомобілі. По коментар ми звернулися до Жванецької ОТГ, звідки отримали таку відповідь:
«Діяльність сільської ради чітко регламентується чинним законодавством, тому Жванецька сільська рада здійснює всі необхідні кроки для своєчасного реагування на звернення громадян та вирішення проблем виключно у правовому полі. Нарікання на незадовільний стан дорожнього покриття на відрізку дороги сіл Межигір – Сокіл надходили від жителів громади досить часто, тому сільська рада, не будучи балансоутримувачем дороги, звернулася до Служби автомобільних доріг щодо незадовільного стану доріг Завалля – Гринчук та Гаврилівці – Сокіл (від села Руда до села Сокіл). Проте проблема залишилася невирішеною. Для сільської ради піклування про безпеку та добробут громадян є пріо­ритетом, а пошкоджене дорожнє полотно не лише робить збитки через поломки і необхідний ремонт автомобілів, а й наражає на небезпеку людей, зокрема дітей, що добираються шкільним автобусом. Тому, дбаючи про безпеку автомобільного руху на вищезазначених ділянках, сільська рада уклала інвестиційні договори з кар’єрами на території громади, за якими було здійснено низку заходів щодо ущільнення дорожнього покриття».

СВЯТКУВАЛИ ВЕРБІВЧАНИ

9 листопада День села святкували вербівчани. Це особливе свято, яке об’єднало всіх, хто любить своє село, прославляє його і пишається ним. Флешмоб, привітання від голови Гуменецької ОТГ Інни АБДУЛКАДИРОВОЇ, концертна програма, смачні страви, спортивні змагання, танці та святковий настрій панували весь день серед односельчан і гостей села.