П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
15 Листопада 2019

ЧИ ВСТИГЛИ НАГОРІ ВРАХУВАТИ ПРОПОЗИЦІЇ?

Позачергову сесію міськради скликали 13 листопада через необхідність ухвалити фінансові рішення, зокрема внести зміни до міського бюджету у зв’язку із надходженням додаткових 3,5 млн грн до спецфонду.

Начальник фінансового уп­рав­ління міськради Оксана ГУТ зазначила, що майже всі кошти спрямовуються до департаменту ЖКГ, адже призначення 1 млн 300 тис. грн – поточні і ям­кові ремонти доріг, 650 тис. грн – ремонти внутрішньобудинкових проїздів, а 500 тис. грн – електропостачання для вуличного освітлення міста.
Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, який напередодні сесії був у Києві, розповів депутатам про зустріч членів прав­ління Асоціації міст України з прем’єр-­міністром Олексієм ГОНЧАРУКОМ щодо бюджету-­2020.
На жаль, на думку мерів міст, замість проголошеної децентралізації громади отримують зменшення дохідних джерел місцевих бюджетів, централізацію в багатьох питаннях місцевого розвитку, а значний тягар державних соціальних гарантій перекладається на міс­цеві бюджети. Суттєво зменшуються доходи місцевого самоврядування, і це при тому, що значно збільшені повноваження та сфери відповідальності територіальних громад.
Зважаючи на такі новини, наша міськрада, як і багато інших міських рад, ухвалила звер­нення до керівництва країни щодо фінансового забезпечення потреб мешканців громади, де закликала в проєкті Державного бюджету на 2020 рік:
– підтримати норму про зарахування частини акцизного податку на пальне до місцевих бюджетів;
– встановити розмір освітньої суб­венції на 2020 рік в обсязі
105 млрд грн, що врахує підвищення зарплати педагогічним працівникам, а також компен­сацію з Держбюджету в розмірі 14,6 млрд грн на під­вищення зарплати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти, тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл;
– спрямувати 20% коштів до­рожньої субвенції до бюджетів міст обласного значення і об’єднаних територіальних гро­мад та передбачити формульний підхід щодо розподілу таких коштів між цими бюджетами;
– забезпечити оплату з Держ­бюджету гарантованих державою пільг, зокрема пільг на про­їзд і послуги зв’язку;
– передбачити на 2020 рік додаткову дотацію на здійснення переданих із Держбюджету видатків з утримання закладів освіти й охорони здоров’я в обсязі не менше як 20 млрд грн та її формульний розподіл між районними бюджетами, бюджетами ОТГ і міст обласного значення.
Невідомо, чи дісталося звер­нення Києва до четверга, і чи встигли нардепи дослухатися до пропозицій колег із місцевих рад, адже вчора Верховна Рада України ухвалила Державний бюджет на 2020 рік. Що конкретно він при­несе місцевим громадам, дізнаємося з подальших подій.